Sobe Gazetesi 2024 - Gerekiyorsa Kalemlerinizi Kırın!
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Gerekiyorsa Kalemlerinizi Kırın!

“Gerekirse Kalemlerinizi Kırın!”

Ankara Ãœniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi,  Y. Akit ve Habervaktim’deki Ä°lef öğretim görevlileri hakkındaki iddialara bir açıklama ile yanıt verdi. Ä°LEF, gerçekleri çarpıtarak sürekli tepki toplayan habervaktim ve Yeni Akit’e “Gazetecilik istiyoruz!” ÅŸeklinde seslendi. Açıklamayı olduÄŸu gibi yayınlıyoruz.

Gerekiyorsa Kalemlerinizi Kırın!

Cumhuriyet Türkiyesinin gazetecilik eÄŸitimi veren ilk kurumlarından birinin, kendisine yönelik çıkan haberler nedeniyle gazeteciliÄŸi yeniden öğretmek durumunda kalması üzücü bir durum olmakla birlikte ÅŸaşırtıcı sayılmamalıdır. Ankara Ãœniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi, başına “haber” sözcüğü koyan “vaktim” adlı bir internet sitesi ve Yeni Akit adlı gazete tarafından hedef gösterilmekte, üretilen haberlerde de haberciliÄŸin ana kuralları açıkça çiÄŸnenmektedir.

Ankara Ãœniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi eÄŸitim verdiÄŸi gazeteci adaylarına, gazetecilikte mutlak anlamda tarafsız olunamayacağını yıllardır anlatır durur. Bu anlamda tarafsızlık hiçbir kurum ve birey açısından mümkün deÄŸildir. Ancak bu durum, gazetenizi bir araç olarak kullanıp karşıtı olduÄŸunuz görüşlere sahip kiÅŸilere temel gazetecilik kurallarını çiÄŸneyerek saldırmanıza bahane olamaz. Temel habercilik kuralları, olguların ve söylenenlerin çarpıtılmamasını esas alır. Olgulara kaynaklar, gözlemler ve belgelerle ulaşılır. Çarpıtılmış olgulardan yola çıkarak, insanları ve kurumları yargılayarak mahkûm etmek ve kendi yandaÅŸlarına hedef yapmak gazetecilik deÄŸildir. Olsa olsa bir nefret suçudur!

Yarım yüzyıllık habercilik öğretiminde bir ekol olan Ä°LEF, maalesef, haberciliÄŸin en basit, en yalın, en tartışmasız kurallarına uyulmasını resmen talep etmekte, haber yazmayı öğrenmeden gazetecilik yapılmamasını istemektedir. Ä°LEF’i basitçe gazetecilik talep etmeye yönelten, “ne”, “neden”, “nerede”, “ne zaman”, “nasıl” ve “kim” sorularının asgari cevapları bile bulunmayan; hiçbir kanıta dayanmayan, sorgulanmayan, sorulmayan, teyit edilmeyen rivayetlerle hedef haline getirilmiÅŸ olmasıdır.

HaberciliÄŸin en basit kurallarına uyulmaksızın, yıllardır habercilik öğreten bir fakülteyi, ilgili kurumların kendi yandaÅŸlarına hedef göstermesine seyirci kalınmamalıdır. Nefret suçlarının yargı, yasama ve yürütme organlarının gözleri önünde pervasızca ve durmaksızın iÅŸlenmesine “dur” denmelidir.

Bu sözde gazetecileri, gazeteciliği öğrenmeden gazetecilik yapmamaya davet ediyoruz. Gerekirse, kalemlerini kırmalarını istiyoruz. Evet, sadece gazetecilik istiyoruz!

NASIL ÇARPITIYORLAR?

habervaktim.com adlı haber sitesinin ve Yeni Akit gazetesinin haberlerine kısaca değinirsek ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır:

Haberlerden birinde, Ankara Ãœniversitesi Rektörlüğü’nün göz yumması sonucunda marjinal grupların Ä°LEF’te bir korku imparatorluÄŸu kurdukları, bu grupların arkasında da öğretim görevlilerinin bulunduÄŸu iddia ediliyor. Ä°ddianın mesnedi, kanıtı, tanığı nedir sorusunun cevabı ise haberde bulunmuyor. Sadece “kaydediliyor”, “bildiriliyor”, “manidar bulunuyor”.

Bir baÅŸka haberde, Ä°LEF’in bir öğretim üyesinin Marksist olması suç gibi gösteriliyor. Ayrıca öğretim üyesinin ErtuÄŸrul Kürkçü ile aynı karede yer aldığı bir fotoÄŸraf, BDP yandaÅŸlığına delil olarak gösteriliyor. Oysa haberde kullanılan fotoÄŸrafın tarihine ve çekildiÄŸi yere bakılsa, ErtuÄŸrul Kürkçü’nün o tarihte milletvekili olmadığı, habere konu olan fotoÄŸrafın Dokuz Eylül Ãœniversitesi’nde düzenlenen bilimsel bir etkinlikte çekildiÄŸi anlaşılacak. Fakat dert haber yapmak deÄŸil, hedef göstermek olunca habercilik kuralları unutulup savaÅŸ kuralları devreye sokuluyor. Böylelikle öğretim üyesinin Türkçe yazılmış olmasına raÄŸmen farklı yabancı dillerdeki bilimsel eserlerden atıflar alan kitapları bile birer suç unsuru gibi gösteriliyor.

Hem habervaktim.com adlı sitenin hem de Yeni Akit gazetesinin inÅŸa edilmiÅŸ, kanıta dayalı olmayan, teyit edilmeyen, çarpıtılmış haberciliÄŸinin en çarpıcı örneklerinden biri “Ä°letiÅŸim Fakültesi Ä°ÅŸgal Altında mı?” baÅŸlıklı haber. Habere göre “marjinal ve bölücü grup mensupları”ndan birisi, Sosyal Bilimlerde AraÅŸtırma Yöntemleri adlı dersin final sınavında bir baÅŸkasının yerine sınava girmiÅŸ. Konu, imzasız bir ihbar mektubuyla Ankara Ãœniversitesi ve Ä°LEF yönetimine bildirilmiÅŸ. Fakat hiçbir iÅŸlem yapılmamış; sınavda birbirinin yerine giren öğrenciler Ä°LEF dekan yardımcısı tarafından korunmuÅŸ. Oysa ilgili sınava giren tüm öğrencilerin imzasını taşıyan sınav tutanağında birbirinin yerine sınava girdiÄŸi iddia edilen iki öğrencinin adlarının ve imzalarının bulunmadığı, yani bu öğrencilerin her ikisinin de belirtilen sınava hiç katılmadıkları yapılan inceleme sonucunda görülmüş, imzasız ihbarcıların aynı zamanda iftiracılar olduÄŸu belgeyle kanıtlanmıştır.

Bir baÅŸka haberde Ä°LEF’te “torpilin, adam kayırmanın, göz yummanın, müsamahanın yıllardır süregeldiÄŸi” iddia ediliyor. Peki kime torpil yapılmış, kim kayrılmış, neye göz yumulmuÅŸ, müsamaha gösterilen konu neymiÅŸ? Haberde, bunların hiçbirinin cevabı yok. PKK üyeliÄŸinden ceza alan öğrencilerin derslere hiç girmeden sınavlardan 90-100 aldığı haberin bir baÅŸka iddiası. Bu öğrenci kimmiÅŸ, hangi dersten devam etmeksizin 90-100 almış? Yine cevap yok. Ä°ddia ediliyormuÅŸ! Ä°ddia eden kim? Gizli tanıklar.

Haberin bir başka iddiası İLEF öğretim üyelerinin tamamına yakının marjinal gruplara ya korkusundan ya eğiliminden destek veriyor olmasıymış. Bir iletişim fakültesinin neredeyse tüm hocalarını töhmet altında bırakan bu iddianın dayanağı neymiş? Cevap; edinilen bilgi. Peki bu bilgiye nasıl ulaşılmış, bu bilgi nereden alınmış, nasıl teyit edilmiş? Bunun cevabı yok.

habervaktim.com’daki bir haberde Ä°LEF’in eski dekanlarından bir öğretim üyesinin, BDP Siyaset Akademisinde ders verdiÄŸi için tutuklanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile dayanışmak amacıyla aynı akademide “Toplumsal Cinsiyet ve Politika” konulu ders vermesi suçmuÅŸ gibi gösteriliyor. Siyasal Partiler Kanunu’na göre kurulmuÅŸ ve buna göre faaliyetlerde bulunan bir partinin siyaset akademisinde ders vermek neden suçmuÅŸ? Cevap yok. Dahası var. Söz konusu öğretim üyesinin bir baÅŸka suçu “feminist gruplara yakınlığıyla bilinmesi”ymiÅŸ. Feminist olmanın ya da feminist gruplara yakın olmanın suç olduÄŸunu da, bir nefret suçu eÅŸliÄŸinde öğrenmiÅŸ bulunuyoruz.

Ä°LEF’in bir baÅŸka öğretim üyesi “PKK’ya yakınlığıyla bilinen bir kadın haber ajansına lojistik destek” saÄŸlıyormuÅŸ. Bu haber ajansının adı neymiÅŸ? Cevap yok. Ä°LEF öğretim üyesi adsız haber ajansına nasıl destek saÄŸlıyormuÅŸ? Yine cevap yok. Bir baÅŸka Ä°LEF öğretim üyesi ve yönetim kurulu üyesi BDP’nin Siyaset Akademisinin hocaları arasındaymış. Ä°ktidar partisinin akademisinde ders vermek haber deÄŸilken, bir muhalefet partisinin akademisinde ders vermenin nesi habermiÅŸ? Cevap yok. Anılan öğretim üyesi hangi dersi vermiÅŸ ya da gerçekten ders vermiÅŸ mi, bunun da cevabı yok.

Ä°LEF’in eski dekanlarından ve ÅŸu an bir baÅŸka iletiÅŸim fakültesinin dekanlığını yürüten bir öğretim üyesi “geçmiÅŸ dönemde sol örgütlerin ve PKK üyesi ve sempatizanı öğrencilerin adeta oyuncağı olmakla” suçlanıyor. Suçlayan kim, suç, suçun kanıtı ne? Yine cevap yok.

Ä°LEF’te yıllar önce görev yapmış bir baÅŸka öğretim üyesinin suçu da, CHP adayı olarak RTÃœK üyesi seçilmesiymiÅŸ. Peki bu neden suç? Cevap yok. Anılan öğretim üyesi Ä°LEF’te görev yaptığı dönemde “sol öğrencilere yakınlık göster[miÅŸ]”. Kime, nasıl, ne zaman gösterilmiÅŸ bu yakınlık, gösterildiyse neden suçmuÅŸ? Bu iddianın dayanağı neymiÅŸ? Yine cevap yok. “BelirtiliyormuÅŸ.”

Ankara Ãœniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde daha önce yüksek lisans sınavına katılan ancak baÅŸarılı olamayan, sonradan girdiÄŸi sınavda ise baÅŸarılı olan bir öğrencinin haber konusu yapılması ise habervaktim.com’un bir baÅŸka habercilik marifeti. Bir aday girdiÄŸi bir sınava yeniden giremez mi, bir kez baÅŸarılı olamadığı sınavda hep baÅŸarısız olmaya mahkûm mudur? Ãœstelik adayı birinci kez baÅŸarısız bulan da, ikinci kez baÅŸarılı bulan da aynı fakülte.

NE Ä°STÄ°YORUZ?

Haber nesnesine düşmanlık yapan, yargı içermeyen sıfatlar kullanmadan cümle kuramayan, geçerliliÄŸi hiçbir ÅŸekilde kanıtlanmayan iddialara, gizli tanıklara dayanan, basit ve standart bilgilerden bile yoksun ve habercilikten uzak anlayışların, zihniyetlerin mahsülleri olan bu “haber”lere karşı, gazetecileri, gazeteci yetiÅŸtiren fakülteleri mesleklerinin ve derslerinin temel kurallarını savunmaya davet ediyoruz. Evet, basitçe gazetecilik istiyoruz!

ANKARA ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ° Ä°LETİŞİM FAKÃœLTESÄ° 



Toplam Görüntülenme : 140623
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!