Sobe Gazetesi 2024 - Mani Hattında Yürütmeyi Durdurma Kararı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mani Hattında Yürütmeyi Durdurma Kararı

Mani Hattında Yürütmeyi Durdurma Kararı

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve TMMOB Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubesi tarafından Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisinin Etimesgut ve güvercinlik hava alanlarının mânia hatlarına iliÅŸkin 13.04.2012 tarih 617 sayılı kararına, iliÅŸkin ÅŸehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduÄŸu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma davası açmıştı.

Mahkeme, BüyükÅŸehir belediyesinin aldığı kararın kamu yararına aykırılık, ÅŸehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığı, uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doÄŸurabileceÄŸinden yürütmenin durdurulmasına karar vermiÅŸtir.

Yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Ali Hakkan ve Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı  Ä°.Melih Gökçek’in yönetim tarzını eleÅŸtirdi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan “Melih Gökçeki defalarca kez uyardık, bilimsel planlama kriterlerine uymadan, kamu yararını düşünmeden rant odaklı karar alamassın, bunu meslek odaları ve bilim insanları ile tartışarak konunun taraflarından bilgi alarak yapması gerektiÄŸini söyledik. Ama o ne yaptı? Her zamanki kavgacı ve ben bilirim üslubuyla EskiÅŸehir yolunu yüksek katlı yapılaÅŸmaya açarak rant kaygısını tescilledi. Mahkeme bilimsel raporlar ışığında, bizim söylediÄŸimiz yaklaşımı tescil etti. Böyle mahkeme kararları Melih Gökçek’in iyi bir yönetici olmadığını, kamu kaynaklarını ve zamanını boÅŸa harcadığını gösteriyor, umarız ders alır. Herkes aklını başına alsın Öyle ben yatım olduyla olmaz, Pilav deÄŸil Plan yapıyorsunuz.” dedi

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan “Mahkeminin yürütme kararını ve bilirkiÅŸilerin raporlarını okuduÄŸumuzda, ortaya çıkan ÅŸey, Melih Gökçek’in iÅŸbilmezliÄŸi ve kendisini bakanlıklardan kurumlardan daha yetkili gören bir padiÅŸah zannetmesidir.  BüyükÅŸehir Belediyesinin Mania Hattı ile ilgili verdiÄŸi karar, EskiÅŸehir yolu aksını 30–80 katlı yapıların yapılmasına olanak saÄŸlayacak kamu yararı içermeyen bir rant kararı idi. Mahkeme kararında anlaşılan o ki Melih Gökçek bu kararı UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nında görüşlerini almadan karar vermiÅŸ. Bu da onun yönetme tarzının yanlışlığını, ortaya koyuyor. EskiÅŸehir yolu aksı 80 katlı yapı yoÄŸunluÄŸunu kaldıracak,  alt yapıya sahip deÄŸil. Bunun bir rant kararı olduÄŸu belliydi, eÄŸer bu akıl dışı uygulamalarıyla kenti yönetmeye devam ederse, daha çok üzülecek, toplum yararını savunan bir meslek odası olarak, yürütmeyi durdurma kararını umutla karşılıyorum”.dedi Candan  “kararla ilgili Melih Gökçek’e ve onun ve yanında davaya müdahil olan Ankara Ticaret Odasına’da de bir kez daha geçmiÅŸ olsun” dedi.


Toplam Görüntülenme : 76816
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!