Sobe Gazetesi 2024 - Ankara için bir şey yaptılar
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ankara için bir şey yaptılar

Ankara için bir şey yaptılar

“Ankara İçin Bir ÅŸey yapmalı” etkinliÄŸinin ilki Mimarlar Odası’nın koordinasyonuyla gerçekleÅŸtirilirken yoÄŸun ilgiyle karşılandı

 

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri “Ankara İçin Bir Åžey Yapmalı” baÅŸlığı altında yerel seçimlere hazırlık olarak bir dizi etkinlik planladıklarını duyurmuÅŸtu. Bu etkinliklerden ilkini Mimarlar Odası Ankara Åžubesi koordine etti. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan’ın yönlendirdiÄŸi  informal sohbetin konukları Prf.Dr.RuÅŸen KeleÅŸ, Prf.Dr.Aziz Konukman, Prof.Dr.Ä°lhan Tekeli, Doç.Dr. Tarık Åžengül oldu. YoÄŸun ilgi ile karşılanan etkinlikte salon, akademisyenler, kentliler, mimarlar, mühendisler ve çeÅŸitli demokratik kitle örgütü temsilcileri ile doldu taÅŸtı.  YoÄŸun katılımın olduÄŸu toplantıyı birçok kiÅŸi ayakta izledi.

Etkinlik BaÅŸkent Dayanışması adına ,Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu  Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan’ın konuÅŸmasıyla baÅŸladı. Candan   BiÅŸey yapmalı toplantılarıyla 2014 yerel seçimlerine doÄŸru  Ankara’nın geleceÄŸini arayarak, nasıl bir Ankara istediklerinin yerel yönetim programını hedeflediklerini söyledi.Candan “ Yerel seçimlere yönelik sivil toplum örgütleri meslek odaları ve kentliler olarak bizimde Ankara programımız olacak, Ankara’nın  potansiyellerini açığa çıkartacak ve yaÅŸam alanlarımızı zenginleÅŸtirecek programları ortaya koymayı planlıyoruz. Ankara’nın geleceÄŸinin arıyoruz, Kazanan Ankara olsun diye biÅŸey yapıyoruz. Ben Ankara bu toplantıları deÄŸiÅŸik kesimlerin Nasıl bir Ankara istediklerini açığa çıkartarak devam edecek… BaÅŸkent Dayanışması  2013 eylem programı sempatik eylemlerle birlikte Yerel Yönetimlere yönelik program çıkartma hedefiyle ÅŸekillenecek.2009 yılında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz “Belediye Yönetimlerinde Saltanata Son Kampanyasında  yarattığımız birikimlerin ötesine geçmeyi planlıyoruz” dedi.  Candan “BaÅŸkent Dayanışması bir kentin uyanışı ve isyanıdır. Ankara için bir ÅŸey yapmak isteyen herkesi BaÅŸkent Dayanışmasına katılmaya çağırıyoruz.” Åžeklinde konuÅŸtu.

Candan’ın konuÅŸmasının ardından, her toplantıda Ankara’ya dair çözüm önerileri üreten fikirlerinde sunumun yapılması planı kapsamında KORDER DerneÄŸi’nden Nevin Apaydın AKM alanları üzerine sunumunu gerçekleÅŸtirdi. Sunumda Apaydın ağırlıklı olarak Ulus merkezinin yayalaÅŸtırılması gerektiÄŸini iÅŸledi. Ali Hakkan’ın baÅŸlattığı oturumda ilk sözü Prf.Dr.RuÅŸen KeleÅŸ aldı.

“Belediye Meclislerinin yapısı çok önemli”

 

Prf.Dr.RuÅŸen KeleÅŸ ÅŸunları söyledi: “  Kent yönetimi ve demokrasiyi geçerli kılabilmek  bu kentteki yoksulluÄŸun durumuyla çok yakından ilgilidir. Bir halk belediyenin kömürüne, mercimeÄŸine el açmak durumuna getirildiyse, bu kiÅŸilerin oylarına sahip olmaları beklenemez. Sahip olması için de yoksulluÄŸun ortadan kaldırılmasıyla mücadele önemli, Yerel yönetimlerde Belediye meclisleri önemlidir, Belediye meclisleri BaÅŸkanı denetlemesi gerekirken Belediye BaÅŸkanı istediÄŸi kararları Belediye Meclisinden rahatlıkla çıkartabiliyor, bunun karşılığında da yurt içi ve yurtdışı gezilerine götürülebiliyorlar” dedi. Belediye Meclislerinin seçiminin önemli olduÄŸunu vurguladı.   

“Muhalefetin sloganı hizmetin ötesi olmalı”

Prof.Dr. Ä°lhan Tekeli ise BaÅŸkent Dayanışması’ndan da örnek vererek;  “ BaÅŸkent Dayanışması yeni eylemler yapıyor, yeni pratikler, bu eylemlilikler çok önemli.Eski teori ile bir muhalefet sonuç getirmiyor. Yerel seçimlere giderken Türkiye’de siyasetin yapılma biçimi ile ilgili bir teÅŸhis koymak gerekiyor. Gördüğüm kadarıyla günümüzde, güç kullanmanın estetizasyonuna dayanan post modernist bir siyaset var. Bu siyaset biçimi modernist ahlaka dayalı bir eleÅŸtiri ve bir vaziyet alışla sonuç alınabilir mi? Yerel yönetim meselesini sunuÅŸ biçimiyle karşısındakinin hizmet üretme söylemi önemli. Diyorlar ki biz hizmet üreteceÄŸiz. Benim yaÅŸam kalitemin parçası piyasada sunulan hizmetler deÄŸil. Benim bir kamusal özne haline gelerek ürettiklerimidir, benim projelerimdir. Hizmet mi istiyoruz? Hizmetin ötesini mi istiyoruz? Hizmet istiyorsanız merkezden atarlar hizmeti. Merkezi iktidar yerele sormadan emrivaki ile bir kentte karar veriyor veya uyguluyor. Bu muhalefetin de sloganı hizmetin ötesi olmalı” ifadelerini kullandı.

“GeçmiÅŸin hesabını yapamayanlar geleceÄŸin bütçesini tartışamazlar”

Prof.Dr.Aziz Konukman yönetiÅŸimle ilgili olarak piyasa yönelimli kararlar alındığının altını çizerek, Demokratik Kitle Örgütlerinin ise eski model sermaye birikimine örnek olabileceÄŸini ve buradaki uyuÅŸmazlıktan bahsetti. “Ä°lkel sermaye birikimini artıracak koÅŸullarda bir vahÅŸilik söz konusu. Demokratik Kitle Örgütleri eski sermaye birikiminin yeÅŸermesine sebep olan bir birikim, Yeni post – fordist modelle uyumlu deÄŸil. Bu da eski örgüte yeni model anlamına geliyor. Temsili demokrasinin diÄŸer örgütleri iÅŸlevini yitirmiÅŸ nerdeyse, iÅŸlevini yitirmeyen TMMOB gibi mevcut hakları koruyacak örgütler kalmış durumda. Onun içindir ki KHK’larla iÅŸlevsizleÅŸtirilmeye çalışılıyor. GeçmiÅŸin hesabını yapamayanlar geleceÄŸin bütçesini tartışamazlar diyen Konukman, “ Yeni kentleÅŸme anlayışında, marka, mega kent, piyasada alınır, satılır kar getiren bir anlayış var. MetalaÅŸmış bir kültüre endekslenirseniz gerçek anlamda belediyecilik anlayışınız da zayıflar. Seçim döneminde de mahalleliye bir hizmet aktarılıyor ama bu hizmet ne ölçüde hayal ettikleri bir hizmet bu belirsiz. “ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Doç.Dr. Tarık Åžengül ise yerel seçimlere giderken kenti anlamanın önemli olduÄŸunu vurguladı. Kumarhane kapitalizmi olarak nitelendirdiÄŸi kredilerle konut alma örneÄŸini Amerika üzerinden anlattı. Åžengül: “USA’deki kriz konut kredileri üzerinden geliÅŸti. 10 bin dolar parası olanlar, 140 bin dolarlık evleri kredi ile aldılar. 1 yıl sonra iÅŸten atıldıklarında krediler ödenmeyince evleri ellerinden alındı ve 140 bin dolara aldıkları o evler 100 bine düştü. Kandırıldılar.  Tüm bunları ucundan da olsa bilen gören bir kesim var, fakat büyük çoÄŸunluÄŸun farkındalığını hepimiz biliyoruz,” dedi.

Ä°kinci bölümde tartışma havasına bürünen oturum, Yerel seçimlerde Ankara için nasıl bir Belediye olmalı? Ankara için neler yapmalıyı tartıştı.  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, BaÅŸkent Daynışması’nın “Ankara için bir ÅŸey yapmalı” toplantılarına devam edeceÄŸini Bir Åžey Yapmalı toplantılarının ikincisinin  “Kadınlar Nasıl Bir Ankara Ä°stiyor”  temasıyla, BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenlerinden Mülkiyeliler BirliÄŸi’nin koordinasyonunda gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirtti.


Toplam Görüntülenme : 154720
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!