Sobe Gazetesi 2024 - Düşler yarışıyor…
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Düşler yarışıyor…

Düşler yarışıyor…

Mamak Askeri  Cezaevi Proje Fikir yarışması, engellemelere raÄŸmen devam ediyor, bugün jüri ön deÄŸerlendirme toplantısını yaptı.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bir dönemin iÅŸkence mekânları arasında da ün salan Mamak Askeri Cezaevi’nin kamusal kullanımla toplumla bellek mekanı olarak buluÅŸması için 12 Eylülde baÅŸlayan yarışmaya baÅŸvurular tamamlandı. Yarışma sürecinde Mamak Belediyesi’ ve sivil toplum örgütlerinden destek alan Mimarlar, hükümet tarafından ise yalnız bırakıldı. Projeye destek gelmediÄŸi gibi, Mamak Cezaevi’ni gezmek isteyen mimarlara da Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay’dan izin çıkmadı. Mamak Cezaevi’ne mimarların inceleme gezisi yapmasına izin verilmemiÅŸ, mimarlar Mamak Cezaevi’nin kapısından geri dönmüştü.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi dönemin tanıklarını bir araya toplayarak tanıklardan Mamak Cezaevi’ni dinleyerek Cezaevi duvarlarını yıktı. Tanıkların anılarıyla yıkılan duvarların ardında, akıllarda kalan cezaevi, köşe bucak kağıtlara aktarıldı. Cezaevi’nde kalan dönemin tanıklarının anlattıklarıyla planlar çizildi. Bu planlar Mamak Proje Fikir Yarışması katılımcılarına kaynak saÄŸladı. Bugün de yarışmaya katılan eserler jüri üyeleri tarafından deÄŸerlendirilecek. Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu  Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan  yarışmayla ilgili “12 Eylül davasına dair hesaplaÅŸmanın toplumsal bir süreç olması ve bu sürecin yaÅŸanılanların cereyan ettiÄŸi mekânlar üzerinden kurulması, örgütlenmesi ve toplumsallaÅŸtırılması gerektiÄŸi düşüncesiyle  düzenlediÄŸimiz yarışmada mimarlar ve mimarlık öğrencileri düşlerini bizlerle paylaşıyor. Bu süreç tek başına bir yarışma süreci deÄŸil, aynı zamanda kamuoyu yaratma ve katılım süreci, yarışmaya  2 kategoride 45 proje baÅŸvurusu oldu.Mamak Askeri Cezaevi için 45 fikir bizim için oldukça deÄŸerli, 16 Åžubatta saat 10.00 da Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odasında baÅŸlayacak  DeÄŸerlendirme Konferansında , jürinin belirlediÄŸi projeler halkla buluÅŸacak ve tartışılacak son karar 16 ÅŸubattan sonra verilecek ve  kampanya baÅŸlatılacak “dedi. Kent Düşleri yarışmasının ilki Ulucanlar Cezaevi ile baÅŸlamıştı, yedincisi Mamak Cezaeviyle devam ediyor. AyÅŸen SavaÅŸ, Adnan Aksu,Åžekibe Aslan, Nafi Alp, Namık Kemal Kaya ve Cezaevinde yatan tanıklardan Ayfer KantaÅŸ’dan oluÅŸan jüri, 45 projenin deÄŸerlendirmesi için çalışmalara baÅŸladı.Eserlerin 2 kategoride tek tek incelendi. 
Toplam Görüntülenme : 131267
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!