Sobe Gazetesi 2024 - Belediyeler Neden suskun?
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Belediyeler Neden suskun?

Belediyeler Neden suskun?

Mimarlar Odası her hafta yaptığı rutin basın toplantılarından birini gerçekleÅŸtirdi. Toplantıda, SaraçoÄŸlu Mahallesi ve Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması ana gündemi oluÅŸtururken Dikmen Vadisi’nde dün yaÅŸanan arbedeyi de kınadı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin riskli bölge ilan edilmesine karşı katılımcı bir yöntemin önünü açmaya çalıştıklarını ifade ederek Çankaya Belediye BaÅŸkanı Bülent Tanık’a yüklendi.  Hakkan; “Kentsel dönüşüm yasasının ikinci maddesine göre, can ve mal emniyeti açısından tehlikeli olduÄŸu gibi bir gerekçeyle SaraçoÄŸlu’nun dönüşmesi bir soru iÅŸareti olarak duruyor. SaraçoÄŸlu Mahallesi ile ilgili Ankara Ticaret Odası, Mimarlar Odası’na gelerek bölgedeki tasarruflarından bahsetmiÅŸti. Dönüşüm konusunda kendisine destek vereceÄŸimizi söylemiÅŸtik. Yalnız bu desteÄŸi, bu bölgede bir koruma amaçlı imar planı yapılarak ticarileÅŸme kaygılarından uzak bir ÅŸekilde kamuya dönük alanların olabileceÄŸini söylemiÅŸtik. Sadece SaraçoÄŸlu deÄŸil Kızılay Kent merkezi ile ilgili de Mimarlar Odası’nın birikimiyle önünü açacak olan öneriler geliÅŸtirebiliriz. Åžu anda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın tasarrufunda görünüyor alan. BüyükÅŸehir Belediyesi’nin kent merkezi ile ilgili hedefleri var, cephe yenilemeleri gibi ama sesi çıkmıyor. Çankaya Belediyesi’nin hiç sesi çıkmıyor ki seçimler öncesinde yayalaÅŸma politikalarını açıklamıştı. Ä°lk örneklerini Kızılay, Konur Sokak Sakarya Caddesi ve Ä°zmir Caddesi çevresi olarak tarif etmiÅŸti.  Çankaya Belediyesi’nin sınırları içerisinde yer almasına raÄŸmen plancı bir Belediye BaÅŸkanı’nın burayla ilgili ne düşündüğünü de merak ediyoruz. BaÅŸkentin en önemli alanları dönüşüme açılmaya çalışılıyor, belediyeden ses yok.  Kurumsal olarak bizim gibi, belediyeler gibi kurumlar niyetlerini açıkça ortaya koymalı. Katılımcı bir süreç iÅŸlenmemesi endiÅŸemizdir.  Mimarlar Odası kendi mesleki sorumluluÄŸunu yerine getiriyor, katılımcı bir sürecin önünü açmaya çalışıyor ama yerel yöneticiler, kendi alanlarında hiç bir ÅŸey söyleyemiyor, bunu eleÅŸtirmek gerekiyor. Bizim katılımcı olarak sürekli söylediÄŸimiz ÅŸey, Mimarlar Odası’nın birikimlerini kullanın, bunu Belediye BaÅŸkanları’na, merkezi idarecilere, BaÅŸbakan’a da söylüyoruz. ÖrneÄŸin; BaÅŸka yer mi kalmadı AOÇ’ye bina yapıyorsunuz dedik. Bütün birikimimizle ve gücümüzle katılımcı bir yöntemin önünü açmaya çalışıyoruz. Herkes bu konuda kendi durduÄŸu yerden bu süreci sahiplenmeli.” Åžeklinde konuÅŸtu.

Dikmen Vadisi’nde yaÅŸanan olaylara iliÅŸkin olarak, Hakkan Dikmen Vadi halkının yanında durduklarını ifade ederek “Dikmen’de vadi halkının barınma hakkına bir saldırı oldu biliyorsunuz,  Dikmen Vadisi’ndeki meydan savaşı gibi, Kızılay Kent Merkezi’nde de kentsel dönüşüm yaÅŸanıyor. YaÅŸananları, mücadele sürecini, yöntemini sorumluluklar ve sorumsuzluklar açısından deÄŸerlendirmek gerekir. TaÅŸeron firma aracılığıyla yıkıma gidiliyor ama devam eden hukuki bir süreç var, insanların hakları gasp ediliyor Odalar olarak birçok önerimiz olmasına raÄŸmen BüyükÅŸehir Belediyesi farklı yöntemlerle, mafyatik yöntemlerle insanların üzerine gidiliyor. Bunu kınıyoruz” dedi.

SaraçoÄŸlu’nda risk ATO’nun projesi kapsamında mı?

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan SaraçoÄŸlu’na iliÅŸkin Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar’ın konuÅŸmalarını hatırlattı. Candan  “ Kentsel dönüşüm SaraçoÄŸlu Mahallesi ile birlikte yoÄŸunluklu bir ÅŸekilde kent gündemine girdi. ErdoÄŸan Bayraktar, “kentsel dönüşümün ana ekseninde insanların yaÅŸama hakkı, hayat hakkı ve can güvenliÄŸi bulunuyor” ÅŸeklinde bir konuÅŸma yapıyor. Söylem bu yapılanlar ise farklı. Sulukule’de yaÅŸananları, Dikmen’de yaÅŸanan terör ortamını biliyoruz. Nerde can güvenliÄŸi? Nerde yaÅŸam hakkı ? Bununla birlikte kentte yıpranan alanlar var yıpranan alanların kente yeniden kazandırılması gerekiyor. Kentsel yenilemede insan odaklı bir çalışmaya gidilecekse katılımcı yöntem ÅŸarttır. Avrupa ülkelerindeki uygulamalar ben yaptım olduyla deÄŸil, sosyal devlet ilkesi çerçevesinde herkesin katılımıyla yapılıyor. Hükümetin ben bilirim yöntemiyle yapması bu iÅŸin arkasında baÅŸka bir niyetin olduÄŸunun göstergesi. Herhangi bir rant niyetimiz yok diyen Bayraktar’a sormak lazım, Peki devletin rant beklentisi yok ise hükümete baÄŸlı yerel yönetimlerin insanların rant beklentisi yok ise niçin BüyükÅŸehir Belediye meclisinde son alınan kararlarda emsal artışlarıyla iliÅŸkili emsal artışına denk gelmeyecek ÅŸekilde yurtlar yapılsın, baÅŸka bir ÅŸey yapılsın yaklaşımıyla bir “kamusal rant” veriliyor?  SaraçoÄŸlu için geçerli bu, Ankara Ticaret Odası binaları yıkmayacağız diyor, doÄŸrudan taraf deÄŸil Ankara Ticaret Odası’nın açıklamaları “eÅŸyanın tabiatına aykırı” adı üstünde Ticaret Odası.  Ankara Ticaret Odası’nın kendi binası ile ilgili BüyükÅŸehir Belediyesi’nden dört buçuk emsalli ama örtük olarak altı emsalli plan kararını geçirdiÄŸini biliyoruz. Buna dair dava açtık. SaraçoÄŸlu gündem gelince hükümetten önce ATO açıklama yapıyor .Hayırdır inÅŸallah!  “Bu proje ATO’nun projesi kapsamında mı risk alanı ilan edilmiÅŸtir onu bilmiyoruz? Bu konuda Bakanlar Kurulu açıklama yapmalı ”

Saraçoğlu için yarışma açılıyor

Candan SaraçoÄŸlu’ndaki dönüşümü insan odaklı olması için bütün tarafların katılımıyla olması gerektiÄŸini vurguladı. Candan, SaraçoÄŸlu’na dair Mimarlar Odası’nın eylem programını şöyle açıkladı: “SaraçoÄŸlu için Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması sekizi açıyoruz. Ulucanlar Cezaevi için Kent Düşleri yarışması açılmıştı. Tüm toplum zımni olarak fikir belirtti. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde de aynı ÅŸeyi yapmayı planlıyoruz. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde oturan, daha önce oturmuÅŸ insanların ve Kent merkezinde olan bölgede kentlilerin söz söyleme hakkı var. SaraçoÄŸlu’na dair sözlü tarih çalışması da baÅŸlatacağız. Ankara ve Türkiye ölçeÄŸinde önemli bir kültürel miras alanı olduÄŸunu düşünüyoruz. Buna yönelik çalışmalar yapılacak. Yarın kent yürüyüşçüleri ekibimiz orada fotoÄŸraflama gerçekleÅŸtirecek. Ekip 20 kiÅŸiyle oradaki insanlarla sohbet ederek görüntüleme yapacak. SaraçoÄŸlu’nun halkıyla toplantı yaparak, muhtarlıkla baÄŸlantı içerisinde, etkinlikler planlıyoruz. ODTÃœ GÄ°SAM ile yapılmış bir SaraçoÄŸlu belgeseli var, onu insanlarla sokakta paylaÅŸacağız. “SaraçoÄŸlu yıkılmasın hep birlikte geleceÄŸine karar verelim” ÅŸeklinde bir imza kampanyası baÅŸlatıyoruz. Mimarının Alman olması sebebiyle Alman Hükümetine yönelik ortak kültürel mirasımıza sahip çıkalım kampanyası yapacağız. SaraçoÄŸlu Mahallesi önemli bir mücadele aksımızı ve eylem aksımızı oluÅŸturacak” BaÅŸkent Dayanışması ile birlikte 20 Åžubatta saat 18.00  Mimarlar Odası önünde  SaraçoÄŸlu Mahallesine yürüyüş gerçekleÅŸtireceÄŸiz.

ATO sürece atladı

Candan ayrıca kentte çok fazla rant projesinin geçtiÄŸinin altını çizerek, “Bu kentte çok fazla rant projeleri geçiyor, meslek odaları dışında niçin duyarlı kesimler, yerel yönetimler, baÅŸka kurumlar dava açmıyor, bunlara bakmak gerekiyor. ATO ‘nun EskiÅŸehir aksı üzerinden geçen binası ile ilgili meslek odaları dava açıyor. Bu sadece Mimarlar Odası’nı meslek odalarını mı ilgilendirir. Bütün bu sürece dair girift iliÅŸkiler olduÄŸunu düşünüyoruz. ATO’nun hemen süreci sahiplenmesinden belli. Bunlara dikkat çekmek gerekiyor” dedi.

Hakkan Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası’nda Kent Düşleri Mamak Cezaevi yarışmasının deÄŸerlendirme konferansının halka açık olarak gerçekleÅŸtirileceÄŸini söyledi. Hakkan “Mamak Cezaevi projeleri jürisi çalışmayı tamamladı. Katılımcı bir modelle destekleyen kuruluÅŸlar haricinde, Konferansa, BaÅŸbakan’dan Milli Savunma Bakanlığı’na kadar davet ettik,  gelin süreci izleyin, fikirlerinizi söyleyin diyerek. Yirmi tane proje seçilmiÅŸ durumda. Katılımcılar bütün projelerini anlatacaklar ve tartışacaklar. Cumartesi sabah 10.00’da baÅŸlayacak olan tartışmalar akÅŸama kadar süreceÄŸini düşünüyoruz.” dedi.

Bayraktar’a ve bakanlara davet

Candan ise bakanlara Mamak Cezaevi için açılan yarışmada, projelerin deÄŸerlendirileceÄŸi konferansa ÅŸu ÅŸekilde davet gönderdi: “Çevre ve Åžehircilik Bakanı’nı bütün bakanlar kurulunu, yerel yöneticilerin tamamını, milletvekillerini katılımcı bir süreç nasıl yaÅŸanıyor, bir mekana dair ortak bir dönüşüm nasıl yaÅŸanır mış bunu paylaÅŸmaya davet ediyoruz. BaÅŸka ortamdan da bir ÅŸeyler öğrenebilirler, görmeleri için de Cumartesi günü Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odasına bekliyoruz. Ulucanlar Cezaevi yıkılmadıysa, tam istediÄŸimiz gibi olmada bugün müze ise, Mimarlar Odası Ankara Åžubesinin katılımcı yaklaşımı, destekleyen kuruluÅŸları ve Dönemin adalet bakanlığının katkılarıyla olmuÅŸtur. Bunu hatırlatmak isteriz” dedi

Candan Dikmen Vadisi’nde bir zorbalık yaÅŸandığını da sözlerine ekleyerek, Vadi halkıyla ortak bir proje yürüttüklerini bunu da yakında kamuoyu ile paylaÅŸacaklarını dile getirdi.  Bayraktar’ın açıklamalarına karşılık, “. Kentsel dönüşüme karşı yürütülen bütün mücadeleyi ve kendisi gibi düşünmeyenleri illegal bir bakış açısı olarak deÄŸerlendiremez. Ya benim gibi düşüneceksin ya da düşünmüyorsan illegal örgütsün gibi bir yaklaşım hiç yakışmıyor.” BaÅŸkent Dayanışmasını oluÅŸturan “Legal” örgütler olarak Dikmen Vadisi halkı ile dayanışma için   17 Åžubat Pazar günü saat 14.00 te TRT kavÅŸağında buluÅŸarak Vadiye YürüyeceÄŸiz, yaralananlara geçmiÅŸ olsun diyeceÄŸiz” dedi.


Toplam Görüntülenme : 107677
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!