Sobe Gazetesi 2024 - Başkent Dayanışması’ndan Vadi’ye dayanışma yürüyüşü
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Başkent Dayanışması’ndan Vadi’ye dayanışma yürüyüşü

BaÅŸkent Dayanışması’ndan Vadi’ye dayanışma yürüyüşü

BaÅŸkent Dayanışması Ben Ankara bileÅŸenleri Dikmen Vadi halkı ile dayanışmak için Yıldız’dan Vadi’ye yürüdü. Vadiye arabayla katılan eylemcilerin  eskortu eÅŸliÄŸinde, sloganlarla yürüyen grubu vadi halkı alkışlarla karşıladı. Grup “vadi halkı yalnız deÄŸildir, barınma hakkı engellenemez, yıktırmayız Taşıyla toprağıyla vadi bizimdir, yıktırmayacağız” sloganlarını attı.

Barınma hakkı bürosu önünde toplanan bileÅŸen temsilcilerinden Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ilk konuÅŸmayı yaparak ÅŸunları söyledi :  “Sekiz yıldır buralardayız, süreci çok yakından izliyoruz. Burada ortak toplantılar, paneller yaptık. Kentsel dönüşüm için birçok ÅŸey söyledik, ne yazık ki, hiçbirini dikkate almadılar. Hatta burada olduÄŸumuz için illegal örgütler destek veriyor dediler. Buradaki arkadaÅŸların çok basit bir istekleri var, sadece barınma hakkı istiyorlar. Türkiye’nin dört bir tarafı kentsel dönüşüme açıldı. Ciddi plan deÄŸiÅŸiklikleri ile herkesin önünü açıyorlar ve ciddi gelirler elde ediyorlar. Ama buradaki en basit sorunu çözmeye yanaÅŸmıyorlar. Ä°nsanların güvenli saÄŸlıklı kendilerine ait bir alanda yaÅŸama hakları, bunu görmezden geliyorlar. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı’na basın aracılığıyla daha öncede burayla ilgili hakemlik yapabileceÄŸimizi söyledik ama hiçbir adım atmadı. Dikmen Vadi halkının yanında olacağız, çünkü bu bizim meslek i sorumluluÄŸumuz. Buraya yapılan saldırı ciddi bir saldırı. Bu süreçte de yanlarında olacağız.”

Hakkan’ın ardından söz alan Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekeretr Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan BirleÅŸmiÅŸ Milletler raportörlerini Ankara’ya davet ettiklerini söyleyerek, “Kentsel dönüşüm insan odaklı, halkın katılımıyla olursa gerçek yerini bulacağını söyleyerek bugün buradayız, BaÅŸkent Dayanışması’nın yüreÄŸi bugün burada atıyor. Yarın buradaki dayanışmayı ve mücadeleyi kendi mekânlarına taşıyacaklar. Siz nasıl burada direniyorsanız biz de kendi bulunduÄŸumuz yerlerde, daha yaÅŸanılabilir mekanlar herkesin sıcacık bir evinin olması, evinizin yıkılıp yıkılmayacağının düşünülmediÄŸi bir kent ve bir dünya için hepimiz bir ÅŸeyler yapacağız. Pazartesi de bir saldırı bekleniyor, bizlerde teyakkuz da olacağız. Türkiye Cumhuriyeti tüm Avrupa camiasına kentsel dönüşüm ile ilgili herhangi bir sorunun olmadığını iletiyor. Halkın tüm taleplerinin karşılandığını söylüyor.  Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin iki Konut hakkı raportörünü bütün resmi kanalları aÅŸarak Ankara’ya davet ediyor. 29 -30 Åžubatta burada olacaklar, kentsel dönüşüm alanlarını inceleyecekler ve herkesin konut hakkına dair burada yaÅŸananları rapor edecekler. Resmi makamlar bunu yapmıyor, zaten üstüne düşenleri yapmadıkları için biz davet ettik.  ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenlerinden Kavaklıderem DerneÄŸi BaÅŸkanı Ä°sa ÇapanoÄŸlu söz alarak  “Ä°nsanca bir yerde yaÅŸamasını istiyoruz insanların, Amerikan filmlerindeki gibi zenginler çakallarını sizin üstüne salıyorlar, burada hukuk yoktur. Hep birlikte direneceÄŸiz. Buradaki dava bir örnektir, bir göstergedir. Her zaman mücadelenizin yanında olacağız. “ ÅŸeklinde vadi halkına seslendi.

Yaygara Sanat Ä°nsiyatifi adına konuÅŸan heykeltraÅŸ Erdal Duman ise  “Buradaki müdahalenin sadece yaÅŸam alanlarından ziyade ortak belleÄŸimize bir müdahale olduÄŸunu düşünüyoruz. Bizi bizlerle birlikte tutan bu mekânların zamanla yok olduÄŸunu ve birbirimizle olan temasın da ortadan kalktığını düşünüyoruz ve buradaki mücadelenin sonuna kadar yanındayız.”

Mehmet Özer tüm vadi halkıyla “Bıçak Kemikte” ÅŸiirini okudu. Eyleme, BDP Çankaya ilçe, Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası, KORDER, Devrimci 78’liler Federasyonu, Ankara FotoÄŸraf Sanatçıları DerneÄŸi, Yeni KuÅŸak Köy enstitüleri DerneÄŸi temsilcileri de eyleme destek verdi. Vadi halkıyla toplantı yapan Dayanışma bileÅŸenleri halkın maruz kaldığı ÅŸiddeti ve saldırıyı da halktan dinleyerek Vadi’den ayrıldı. 


Toplam Görüntülenme : 124169
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!