Sobe Gazetesi 2024 - Saraçoğlu riskli değildir
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Saraçoğlu riskli değildir

Saraçoğlu riskli değildir

BaÅŸkent dayanışması – Ben Ankara bileÅŸenleri SaraçoÄŸlu için eylem yaptı.

BaÅŸkent Dayanışması –Ben Ankara bileÅŸenleri, SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin riskli alan ilan edilmesini protesto etti. BileÅŸenler, Mimarlar Odası Önü’nde buluÅŸarak, SaraçoÄŸlu mahallesine yürüdü. Grup üyeleri, metro  alt geçidinden Güvenpark’a ,oradan da kumrulara geçti. SaraçoÄŸlu mahallesi sakinleriyle 95. Cadde’de buluÅŸtu. Grubu Namık Kemal Mahallesi muhtarı Reyhan AltıntaÅŸ ve mahalle sakinleri karşıladı.  “SaraçoÄŸlu bizimdir, riskli deÄŸildir” sloganı atan gruba mahalle sakinleri de evlerinden ışıkları açıp kapatarak destek verdi.

Grup adına açıklamayı Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan okudu. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin 1944 yılında kurularak bugüne deÄŸin gelen bir kültürel miras olduÄŸu vurgulanan açıklamada; “Alman Mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan mahalle kurulduÄŸu yıldan bu yana kent merkezinde bir mahalle yaÅŸamı , mimarlık kültürü, komÅŸuluk iliÅŸkileri ile merkezin en insancıl alanlarını oluÅŸturdu ve oluÅŸturmaya devam ediyor. 1993 yılında SaraçoÄŸlu Mahallesi Kentsel Sit olarak tescillendi, Sit alanı içerisinde yer alan tüm yapılar tek tek tescil edildi, mahalle tümüyle korunurken çınar ve kestane aÄŸaçları anıt aÄŸaç olarak korumaya alındı. Yani SaraçoÄŸlu Mahallesi çevresiyle, yapılarıyla, aÄŸaçlarıyla sokaklarıyla, yaÅŸanmışlıklarıyla gelecek kuÅŸaklara aktaracağımız bir kültürel miras olarak bize ait bir varlık” ifadelerine yer verildi.

Candan, “SaraçoÄŸlu Mahallesi yıkım tehdidi ve ranta teslim edilme ile karşı karşıyadır. Yöneticilerin yıkmayacağız söylemleri kaygılarımızı gidermiyor inanıyoruz ama güvenmiyoruz. Çünkü biz bir gecede yıkılan Havagazı fabrikasını biliyoruz. Çünkü biz, bize emanet edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸindeki talanı biliyoruz. Çünkü Biz, Akün ve Åžinasi Sahnesindeki yaÅŸam alanlarımızın nasıl çalınmak istendiÄŸini biliyoruz. Onun için kaygılanıyoruz. Güvenmiyoruz. Hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Önce deprem bölgesindeki sorumluluklarınızı yerine getirin. SaraçoÄŸlu Mahallesi Riskli alan deÄŸildir, afet riski altında deÄŸildir… Riskli alan kararınızı geri çekin. Kent Merkezin de SaraçoÄŸlu Mahallesine yönelik bir dönüşüm yaÅŸanacaksa, bu katılımcı bir yöntemle herkesin sözüyle gerçekleÅŸir. Bu katılımcı sürecin muhatapları bellidir. SaraçoÄŸlu Mahallesinde yaÅŸayanlar, bu kentte yaÅŸayanlar, meslek örgütleri sivil toplum örgütlerinin katılımıyla katılımcı bir sürecin inÅŸası zorunluluktur. SaraçoÄŸlu’nun geleceÄŸi bizim geleceÄŸimizdir. Finans Merkezine, ticari merkezlere ,ranta kurban edilemez… SaraçoÄŸlu Mahallesine yönelik ranta kurban edilecek her türlü giriÅŸimin karşısında olacağımızı, bir kez daha ilan ediyoruz.” Sözlerine yer verildi.

Yapılan açıklamanın ardından söz alan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan: “SaraçoÄŸlu Mahallesi kent merkezinde önemli bir alandır, mahalleli yapılmak istenen uygulamalar karşısında dava açmak istiyor ama yürütmeyi durdurma kararı alınamıyor. Afet yasası insan haklarına aykırı bir uygulamadır. Burası cumhuriyet dönemi mimarisi açıdan önemli bir deÄŸerdir. Bölgeyi ticarileÅŸtirmeye çalışıyorlar, gelin yarışmaya açalım dedik, katılımcı bir modelle deÄŸer katabileceÄŸimizi söyledik ama yanaÅŸmıyorlar,  SaraçoÄŸlu mahallesinin ranta teslim edilmesine izin vermeyeceÄŸiz.” Åžeklinde konuÅŸtu.

Hakkan’ın ardından söz alan BaÅŸkent dayanışması bileÅŸenlerinden KORDER temsilcisi Nevin Apaydın: “ Kamu çalışanlarının oturduÄŸu alanları satışa çıkarıyorlar, bugün SaraçoÄŸlu mahallesini riskli alan ilan ettiler, yarın baÅŸka bir yeri riskli alan ilan edebilirler, Subayevleri’ni de riskli alan ilan edebilirler.”  

Tezcan KarakuÅŸ Candan, mahalleliye seslenerek: “Sayımızın azlığına bakmayın, bardağı taşıran da bir damldır, bardağı taşıran damlalarız, bu bardak eninde sonunda taÅŸacak. SaraçoÄŸlu kültürel mirasımızdır, çocuklarımızdan alınmasına izin vermeyeceÄŸiz” dedi.

BaÅŸkent Dayanışması – Ben Ankara bileÅŸenleri SaraçoÄŸlu’nda açıklamayı yaptıktan sonra, Mimarlar Odası önüne tekrar yürüyüş geçti. Mimarlar Odası önünde eylemi sonlandıran grup olaysız dağıldı.


Toplam Görüntülenme : 116344
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!