Sobe Gazetesi 2024 - Saraçoğlu diplomasisinden ortak akıl çıkacak mı?
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Saraçoğlu diplomasisinden ortak akıl çıkacak mı?

Saraçoğlu diplomasisinden ortak akıl çıkacak mı?

Mimarlar Odası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasındaki Saraçoğlu ( Devlet Mahallesi ) çekişmesi, bakanlığın yarışmaya desteğini açıklaması ile farklı bir boyut kazandı.

 

Mimarlar Odası SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin yıkılmaması ve dönüşümüne, kentlilerin karar vermesi için katılımcı bir yöntem önerdi. Oda SaraçoÄŸlu için yarışma açacağını duyurdu. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin SaraçoÄŸlu için açacağı Kent Düşleri yarışmasına yeÅŸil ışık yaktı. Mimarlar Odası daha önce Ulucanlar Cezaevi’nin yıkılması veya ayakkabıcılar çarşısı yapılması tartışmalarına müdahil olarak, Ulucanlar Cezaevi için yarışma düzenlemiÅŸti. Yine kent düşleri yarışmasından elde edilen sonuçla Ulucanlar Cezaevi müzeye dönüştürüldü. Ulucanlar Cezaevi’nde Adalet Bakanlığı’nın desteÄŸini alan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, SaraçoÄŸlu’nda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın desteÄŸini alabilecek mi sorusunu akıllara getirdi.

ErdoÄŸan Bayraktar, açıklama yaparak yarışmaya sıcak baktıklarını söyledi.  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ve Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar’ın açıklamalarını deÄŸerlendirdi.

Ali Hakkan Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar ile görüşmek istediklerini randevu istediklerini kaydetti. Hakkan: “ SaraçoÄŸlu sıkıntılı bir süreç, SaraçoÄŸlu yarışmasını açıyoruz, yarışmaya Bakanlığın sıcak baktığını söylemesi anlamlı, süreci Bayraktar ile görüşmek istiyoruz. Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu olarak Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan randevu istedik. Karşılıklı taleplerimizi dile getirerek, endiÅŸelerimizi aktarmak istiyoruz. Alanın tam korumaya alınmasını görüşmek ve yarışmamıza destek vermesi gibi taleplerimizi ileteceÄŸiz. 10 yıl önce de bizler aynı ÅŸeyi söylüyorduk SaraçoÄŸlu, koruma amaçlı imar planı ile Ankara kentine kazandırılacak önemli bir deÄŸer olabilir. ” dedi.

Bayraktar’ın açıklaması yeterli deÄŸil

Candan bakanın açıklamalarını önemli bulduÄŸunu söyleyerek, “ SaraçoÄŸlu Kent Düşleri Fikir Yarışmamıza, Bakanlığın destek açıklaması çok önemli yalnız yeterli deÄŸil, Ankara Ticaret Odası konunun tarafı deÄŸilken açıklama yapması bizi kaygılandırmıştı ama Çevre ve Åžehircilik bakanlığının konuyu soru iÅŸaretlerini çözecek ÅŸekilde açıklaması önemli ama yeterli deÄŸil, yalnız yıpranmış yapıların yıkılabileceÄŸine dair ipuçları var. Yıpranmış yapıların hepsi 1944 yılında yapılmıştır. Hepsi aynı dönemde ve aynı malzemeyle yapıldı. Devletin elinde olan bölgenin bakımı yapılmamıştır, ya  hepsi yıpranmıştır ya da deÄŸildir. Bu açıdan yıkıma karşıyız.” Åžeklinde deÄŸerlendirdi.  

Candan Yarışma hakkında ise “Yarışmayı önümüzdeki hafta ilan ediyoruz, buraya yönelik ortak aklın sürece dahil olmasını önemsiyoruz. Kentlilerin de içinde olduÄŸu ortak aklın sürecine umarız destek olurlar ve herkesin ortaklaÅŸtığı ÅŸekilde SaraçoÄŸlu kamuya açılır. Yalnız arka arkaya farklı söylemler var, riskli alan, antik alan , ekolojik alan gibi söylemlerin de oraya dair net bir bakış açısının olmadığı ve bir altyapının olmadığı hissini uyandırıyor bizde. Orası riskli alan deÄŸildir, ortak akılla kente kazandırılması talebimizdir. Çevre ve Åžehircilik Bakanı çalışmalarımızı ilgiyle izlediÄŸi gibi, bizde bakanlığın açıklamalarını ilgiyle izliyoruz.” Dedi.

Bayraktar’ın bir gün önce yaptığı açıklamada, Mimarlar Odası’nın Devlet Mahallesi tepkisi için, “ tepki, riskli alan ilanıyla tesciller kalkacak zannedildiÄŸi için tepki gelmiÅŸti. Niyetimizin bu olmadığı anlaşılınca iÅŸbirliÄŸine açık olabilirler.” Åžeklindeki yorumuna Candan cevap verdi. Candan ortada sadece bakanın sözü olduÄŸunu belirterek, “Riskli alan ilan edildiÄŸinde kanunlar ortadan kalkıyor yani toplumsal denetim ortadan kalkıyor.  Bakan’ın sözü ile tek yetkili Bakanlık oluyor, Toplumsal denetimin saÄŸlanabilmesi için riskli alan kararının geri çekilmesi gerekiyor.  denetimin kendisi hukuktur. Denetimin ortadan kalkması, ketliler için kaosa yol açar, böyle olunca da  aklımıza en kötü senaryo olan orası yıkılacak gelir. SaraçoÄŸlu’nun yıkılmamasının garantörü sadece Çevre ve Åžehircilik Bakanı olamaz. Bakan’ın Özel açıklaması ile denetim yapılamaz. Bakan söz verdi ama yarın sözünden cayarsa hukuksal dayanak yok. SaraçoÄŸlu süreci,  Koruma kurulu ve kültür tabiat varlıkları maddeleri çerçevesinde ele alınmalı.” Åžeklinde konuÅŸtu.   

Hakkan ise Bayraktar’ın yıkmayacağız açıklamasına karşılık olarak: “ Yıkmayacaksa kaldırsın risk alanından ve risk raporlarını göstersinler, raporları açıklasınlar” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, farklı kurumlarla, STK’larla  iÅŸbirliÄŸi içindeAnkara’ya daha önce  ve açtığı yarışmalarla farklı kamusal alanlar kazandırmayı baÅŸarmıştı. Ulucanlar Cezaevi ve HasanoÄŸlan’da onarımı devam eden müzik okuluyla sinema salonu bunlara örnek verilebilecek alanlar içerisinde yer alıyor.  Mamak Askeri Cezaevi için Kent Düşleri yarışması’nın yedincisi kısa zamn önce yapılarak  Mamak Cezaevi’nin kamusal alana dönüştürülmesi mücadelesini yürüttü.  Åžimdi tartışmaların odağında duran SaraçoÄŸlu’nun da böyle bir süreçten geçip geçmeyeceÄŸi Ankaralılar ve SaraçoÄŸlu sakinleri için bir süre daha soru iÅŸareti olarak kalacaÄŸa benziyor. 


Toplam Görüntülenme : 77367
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!