Sobe Gazetesi 2024 - Riskli Alanlar Davalık
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Riskli Alanlar Davalık

RÄ°SKLÄ° ALANLAR DAVALIK

TMMOB Mimarlar Odası ve Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubeleri riskli alan deÄŸerlendirmesi yaptı. Bugün yapılan basın toplantısında Bakanlar Kurulu’nun riskli alan kararlarına dava açacağını açıkladı.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nde bugün yapılan toplantıya Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ve Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Orhan Sarıaltun katıldı. Toplantıda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın  Afet Yasasına göre riskli alan ilan ilan edilen tarihi SaraçoÄŸlu Lojmanları'nın proje yetkisini Ankara Ticaret Odası'na (ATO) devretmesi ve Ankara’daki riskli alanlar deÄŸerlendirildi.

“Demetevler riskli SaraçoÄŸlu deÄŸil”

Mimarlar Odası Ankara Åžube baÅŸkanı Ali Hakkan SaraçoÄŸlu proje devri hakkında şöyle konuÅŸtu: “ Mamak ve Dikmen de kentsel dönüşüm alanları dediÄŸimiz alanlar riskli alan ilan edildi. 2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiÅŸti dava açmıştık hukuki süreç devam ederken riskli alan ilan edildi. Riskli alan tanımı kendilerine uygun bir kavram olarak tanımlanıyor. Tanım tehlikeli bölge anlamına geliyor ama SaraçoÄŸlu’nda böyle bir ÅŸey görünmüyor. Halbuki tam tersine riskli alanlar var Demetevler kaçak olarak yapılmış bir alan projeleri ruhsata tabi olmayan bir alan. Yerel yönetimler ve mevcut merkezi iktidar riskli alan tanımını bir fırsat olarak görüyor. Kafalarındaki projeleri gerçekleÅŸtirme hayaliyle riskli alan ilanı yapıyorlar. Riskli alan tanımını ortaya atınca alana müdahale edebiliyorlar. SaraçoÄŸlu‘nun, Dikmen ve Mamak’ın Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesini Åžehir Plancıları Odası ile birlikte yargıya taşıyacağız”

“ATO’nun görevi deÄŸil”

Yetki devrinin ÅŸaşırtıcı olduÄŸunu söyleyen Hakkan “ Bakan’ın açıklamalarında alanın yıkılmayacağı ve yarışmamıza sıcak baktıklarını basında izledik. Bakan’dan randevu talep ettik. Proje yapmak üzere yetki devri yapmak doÄŸru bir yöntem deÄŸil. Ortada ne yapılacağı da yok. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi elini taşın altına koyarak, kentin tüm aktörlerini, akademisyenleri, üniversiteleri, kentlileri, SaraçoÄŸlu sakinlerini, meslek odalarını ve tüm mimarlık örgütlenmelerini davet ederek, katılımcı bir süreçle proje elde etmeyi önemsiyor. Mimari proje yarışmasını açıklayacak. Dolayısıyla Bakanlık bu süreci beklemeli, bu süreçle birlikte tüm kentin ihtiyaçlarını dikkate alan bir proje ortaya çıkacaktır. Bakanlık bu proje çerçevesinde burayı dönüştürmeli, SaraçoÄŸlu dönüşecekse eÄŸer proje sonuçlarına göre doÄŸru, saÄŸlıklı biçimde dönüşümünü saÄŸlamalıdır. Ankara Ticaret Odası’nın görevi midir proje üretmek, o zaman bizde kamu kurumu niteliÄŸindeyiz versinler projeyi fikirleri tartıştıralım. Bu süreçte yarışmayı açarak rol oynayacağız. Bu konuda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nı sorumlu davranmaya davet ediyoruz.  " ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ATO muhatabımız deÄŸil, daha öncede

söylemiÅŸtik. Ya hepsi risklidir ya da deÄŸildir aynı malzemeyle aynı zeminde devlet tarafından bakımı aynı zamanlarda yapılmıştır. ATO proje yapması doÄŸru deÄŸil. ATO’nun tekil “ben üretirim” fikrine karşı bizim katılımcı olarak tüm kentin aktörleriyle açacağımız yarışmayla Ato’nun fikriyle baÅŸka bir yarışa baÅŸlıyor. ATO projeyi yapmak istiyor baÅŸka talepleri de olacak arkasında çünkü bizimle görüşmelerinde bin ortaklı bir iÅŸletmeden söz ettiler. “

“ATO destekleyen kuruluÅŸ olmalıdır”

Candan Salih Bezci’ye seslenerek; “ATO’nun baÅŸkanı mimardır ve Mimarlar Odası Ankara ÅŸube’nin üyesidir. Kendisinin de üyesi olduÄŸu meslek örgütünün aldığı karara saygı duymasını temsil ettiÄŸi örgütü de önemsemesi sebebiyle destekleyen kuruluÅŸ olmasını önerebiliriz. Projenin tüm mimarlar ve öğrencilerle, diÄŸer meslek disiplinleriyle yapılacak ÅŸekilde bir fikirle ortaya konulması ve kamuoyu nezdinde katılımcı yöntemle belirlenmesinin önünün açılmasına destek verebilir.  Ä°ki ay içinde proje hazırlarız fikri, çok fikrin tartışılmasını önemseyen yarışma fikri ile aykırı, meslek mensubumuza bunu hatırlatmak da görevimiz.” Dedi

Candan yarışmanın yarın web sitesinden ilan edileceÄŸini açıklayarak ÅŸunları söyledi.  “Yarışmayı ilan ediyoruz. Proje elde etme sürecinde dikte ettirilecek yöntemleri istemiyoruz. 17 Mayıs’ta projeler son teslim tarihi 25 Mayıs’ta konferans yapılarak ,27 Mayıs’ta sonuçlar açıklanacak. Ulucanlar Cezaevi de böyle baÅŸlamıştı, Melih Gökçek orayı yıkarak ayakkabıcılar çarşısı yapacaktı ama Adalet Bakanlığı yarışmayı önemsediÄŸini söyleyince süreç deÄŸiÅŸmiÅŸti. Beklentimiz SaraçoÄŸlu’nun da aynı ÅŸekilde sürmesi. Jüri üyelerimiz tamamıyla teknik jüri deÄŸil,gazeteciler ve mahalle temsilcileri de var.  jüri gelen projeler arasında ilk eleme yapıyor. Jürinin konferansta tartışılmasını istediÄŸi fikirler kent meydanında halkla, mimarlarla, o fikirleri üretenlerle tartışıyor. Fikri üretenin projesini savunması halkın tepkisi ile ortaya çıkarılacak olan kazanan proje böyle belirleniyor. ATO destekleyen kuruluÅŸ olsun Salih Bezci’yi danışman jüri üyelerimiz arasında görmeyi dileriz ve bu süreci katılımcı bir yönteme bıraksın. “

Yarışma jüri üyeleri açıklandı

ODTÃœ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Cengizkan, SaraçoÄŸlu’nda bir döne oturmuÅŸ olan Yüksek mimar Aydan bulca Erim, ve ODTÃœ Koruma Alanı Uzmanı Emre Madran, Namık Kemal Mahallesi Muhtarı, Nuray Bayraktar, Emel Akın, Bülent Batuman, gazeteci Faruk Bildirici gibi önemli ismiler jüri üyeleri arasında dikkat çekiyor.

“Demetevler’den bahseden yok”

Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Orhan Sarıaltun ise Hakkan’ı destekleyerek “ SaraçoÄŸlu herkesin el atmak istediÄŸi kent merkezinde kalmış bir alan tabi iÅŸtah kabartan bir alan. Çevre ve Åžehircilik Bakanı ve ya baÅŸka birinin sözüne güvenmiyorum Afet riskli alan ilan edilmemeliydi. Yapılar eski diye riskli alan ilanına gerek yok. SaraçoÄŸlu’ndaki ilan da sadece mahalle ile tanımlı çok sınırlı bir alan, Ä°nandırıcı bulmuyorum. Mülkiyet alanı belirler gibi böyle tanımlarla riskli alan ilanı oldukça abes.  Ali Hakkan’ın belirttiÄŸi gibi Demetevler  zemini itibariyle AOÇ’nin uzantısı niteliÄŸinde, zemin suyu yüksektir, bunun için herhangi bir jeolojik etüd yapmaya bile gerek olmadan rahatça söylenebilir ki daÄŸlık bölgelerin ortasında kalmış bir alanda. Demetevler tamamen geçmiÅŸ yıllardaki banker skandallarından toplanan paraların kaçak ÅŸekilde yatırıldığı alanlardır. Son derece yoÄŸun ve yığma 12-13 katlı binalardan oluÅŸuyor. Demetevler alanı hiç kimsenin riskli alan açısından tarifi önüne koymadığı bir alan. Çünkü son derece yoÄŸun bir alan kimse uÄŸraÅŸmak istemiyor. Hiçbir dönem hatırlıyor musunuz tek katlı gecekonduda ölen vatandaşımızı ölenlerin tamamı yüksek yapılarda olmuÅŸtur maalesef bizim hep söylediÄŸimiz bu yasa rant amaçlı kullanılıyor. Hukuki süreçlerde tıkandığı noktalarda yasayı kullandılar. Dikmen, Mamak Hıdırlıktepe’de.”  Åžeklinde konuÅŸtu.

Riskli alan ilanının raporlarının ortada olmadığına deÄŸinen Sarıaltun “Yüksek yoÄŸunluklu gerçek anlamada sıkıntılı bir alan bir tane bile müdahale yok. Riskli alan ilan edilen alanlar tamamı düşük yoÄŸunluklu gecekondu bölgeleri. Hep gecekondular yenilenmesin mi gibi karşı çıkış var bizim istediÄŸimizde yenilenmesi. Özellikle Mamak’ta SaÄŸlıklaÅŸtırarak ve yenilemeyle hiçbir yoÄŸunluÄŸa gitmeden, mevcut yaÅŸayanları da yerinde koruyarak dönüştürmek aslında çok kolay.” Dedi.

Ankara’nın risk haritasını açıklasınlar

Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ise risk raporu nerede sorusunu yöneltti. Candan “ Ankara’nın risk haritasını açıklasınlar, risk raporlarını açıklasınlar, neye göre riskli alan ilan ettiler? bilelim. Bunun arkasında hukuku arkadan dolanmak var. Afet yasası kapsamında yürütmeyi durdurma kararı verilemiyor. Hükümetin bu riskli alanı ile tüm alanlar risk altına giriyor. Telafisi mümkün olmayan zararlar verilebileceÄŸi yerde yürütmeyi durdurma kararı verilmesi gerekiyor. Bunu bildikleri için yürütmeyi durdurma kararını kaldırdılar. ” dedi.

Dikmen yaşayan kentleşme müzesi olabilir

Candan Dikmen’in yaÅŸayan müze olabileceÄŸini söyleyerek şöyle devam etti: “Mamak ve Dikmen mimari ve planlama açısından için kentleÅŸme sürecini gösteren önemli alanlardır. Bir dönemin konut sorunun çözen canlı örneklerdir. Afet yasası ile birlikte ortaya çıkan süreç geçmiÅŸten bu yana kentleÅŸme sürecini görmemize engel olan bir noktaya geldi. Gecekondu beÄŸenelim beÄŸenmeyelim, saÄŸlıklı veya saÄŸlıksız bir dönem Türkiye’de yaÅŸayan insanların yüzde yetmiÅŸinin kont sorunun çözdü. Birden tüm bunların ortadan kalktığını ve bizden sonraki kuÅŸakların sadece kitaplardan okuduÄŸunu düşünürsek, olmayacak bir ÅŸey kentleÅŸme sürecini görmemiz gerekiyor. Dikmen Vadisi topografyası ile birlikte o topografyaya uygun ÅŸekilde yapılmış yapılar var. Dikmen’de konut tipolojisini incelemeye çalışıyoruz.  Orada doÄŸayla kurulan bir iletiÅŸim var. Latin Amerika’da Viralles vadisi örneÄŸinde olduÄŸu gibi, doÄŸaya uyumlu ve vadiye uyumlu tek katlı yapılaÅŸmalar var ve Viralles kültürel peyzaj alanı olarak tescillenmiÅŸ. Dikmen Vadisi de kültürel peyzaj alanı olarak tescillenebilir, yapılar saÄŸlıklaÅŸtırılabilir.  Planlama, mimarlık,  insan, doÄŸasıyla çıplak ayaklı mimarlık var orada mimar eli deÄŸmeden insanlar ihtiyaçlarını karşılamışlar. Burada, bunların gelecek kuÅŸaklara aktarılacağı, üniversiteler tarafından da gözlemlenebileceÄŸi alanlar olabilir. Dikmen Vadisi ‘nin 1.3. ve 4. etapları dönüşüme tabi oldu ve yeni kuÅŸak araÅŸtırmacılar oradaki yaÅŸamı bilmiyor. Bu alanlar, bir dönemin en önemli kentleÅŸmesini gösteren yaÅŸayan müze olarak kentleÅŸme enstitüsü açısından çok önemli olabilir ve bir kültürel peyzaj alanı olarak tescil edilebilir. “

Sarıaltun ise 90’lı yıllardaki Ankara’da hava kirliliÄŸini hatırlatarak, “ Dikmen Vadisi projesini o yıllarda en öneli gerekçesi, yapıları kaldırıp hava koridorunu Ankara için açmaktı. Ama o günden bugüne yapılaÅŸma bitmedi artarak devam etti. Çetin Emeç Bulvarı ile tıkandı arkasından Emniyet Genel Müdürlüğü binası vadide koridor görevi fiilen ortadan kaldırıldı meÅŸhur iki kule ve köprü hava akımını engelledi. YapılaÅŸmanın kaldırılması o yıllarda ÅŸimdiki Afet riski alanı gibi bir yalan üzerine kurgulanmıştır.”

Yapılan toplantıda ayrıca BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenlerinin Dikmen Vadi’sine yönelik etkinliklerine de deÄŸinildi. kent içinde bir yerden bir yere yürünemezken, BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri Vadi de yürüyüş rotası belirleyecek. Spor yapmak ve yürüyüş yapmak isteyenler için bir harita çıkaracak.


Toplam Görüntülenme : 143984
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!