Sobe Gazetesi 2024 - Düşler Saraçoğlu için toplanıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Düşler Saraçoğlu için toplanıyor

Düşler Saraçoğlu için toplanıyor

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarından sekizincisinin temasını Saraçoğlu olarak belirledi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara kentinde tarihsel sosyal ve mimari deÄŸeri olan, yapıların ve alanların kamusal iÅŸlevlerle yeniden kente kazandırılması amacıyla “Kent Düşleri” adı altında mimari fikir yarışmaları düzenliyor.  Kent Düşleri’nin sekizincisi SaraçoÄŸlu Mahallesi’ni tema olarak alan yarışma ilan edildi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugüne kadar Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, HasanoÄŸlan Yüksek Köy Enstitüsü, Zonguldak Kömür Yıkama Tesisleri, Kızılay Meydanı ve Çevresi, EGO Hangarları, Mamak’ta Sosyal Konut ve Mamak Cezaevi’ne yönelik fikir projesi yarışmaları açılmış, kentsel ölçekte gündem oluÅŸturularak, bu yapıların bir bölümünün kamusal kullanımlarla yeniden iÅŸlevlendirilmesine olanak saÄŸladı.

Vekilleri desteğe çağırdı

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan SaraçoÄŸlu’nun rant alanı olmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “SaraçoÄŸlu Mahallesi kentsel sit alanı olarak belirlenmiÅŸ, ayrıca konutların ve aÄŸaçların her biri de ayrı ayrı tescil edilmiÅŸtir. Mahalle ve komÅŸuluk kültürünün halen devam ettiÄŸi doÄŸayla iç içe örnek bir yaÅŸam alanıdır.  Mahallede yer alan tüm yapılar bir bütün olarak tasarlanmış ve inÅŸa edilmiÅŸtir. Bu nedenle tüm yapılarda mimari bir bütünlük görülmektedir. Yapıların birbirleri ve doÄŸal çevreyle uyumları, insan ölçeÄŸinde olmaları, dengeli bir kapalı-açık mekân oranına sahip olması kent için önemli ve olumlu potansiyeldir. Kent Düşleri Projefikir Yarışmaları’nın sekizincisi olan “SaraçoÄŸlu Mahallesi DeÄŸerlendirme Projesi” Ulusal Fikir Yarışmasını açarak,  mimarların ve mimarlık öğrencilerinin, yaÅŸadıkları kentte bulunan nitelikli ve iÅŸlevsel bir alanın kentlilerin gündelik hayatlarının özgürleÅŸtirilmesine ve zenginleÅŸtirilmesine katkı saÄŸlayacak biçimde korunması, korunarak yaÅŸatılması, kamusal kullanım ile yeniden deÄŸerlendirmesi yönünde tasarımlar geliÅŸtirmelerini, üretilen önerilerin ve hayallerin paylaşılmasını ve fikirlerinin uygulanabileceÄŸi ortamların yaratılmasını hedefliyoruz. Bu mücadelede; milletvekilleri, Bakanları, mimarlar, öğrenciler, meslek odalarından SaraçoÄŸlu sakinlerine kadar tüm kentlileri mücadelemize destek olmaya ve katılımcı bir yöntemle SaraçoÄŸlu’nun geleceÄŸine karar vermek için kent düşleri yarışmasının önünü açmaya çağırıyoruz ” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ise SaraçoÄŸlu sürecini önemsediklerini vurgulayarak ÅŸunları söyledi:  “Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak, kentlerimizin yaÅŸamakta olduÄŸu kimliksizlik, bellek yoksunluÄŸu ve kültürel yoksullaÅŸma karşısında, sorunlara baÅŸka bir bakış açısıyla yaklaÅŸmayı ve çözümlerini kentin aktörleri ile birlikte bulmayı önemsiyoruz. Bu nedenle; bu yarışma aynı zamanda kent yaÅŸamına ve geleceÄŸine dair oldukça sınırlı olan düşüncelerin çoÄŸalmasını ve yaygınlaÅŸmasını saÄŸlayacak. ”

Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarından sekizincisinin teması, Ankara kent merkezinde yer alan, konumuyla, ölçeÄŸiyle, yaÅŸanmışlıklarıyla kent tarihinde ve yaÅŸamında önemli bir rol oynayan, halen lojman olarak iÅŸlev gören ve ekonomik ömrünü henüz tamamlamamış durumdaki “SaraçoÄŸlu Mahallesi” nin korunması ve korunarak yaÅŸatılması. SaraçoÄŸlu Mahallesi, bugünkü adıyla Namık Kemal Mahallesi, 1944- 46 yıllarında Paul Bonatz tarafından tasarlanarak, Mahallede memurlar tarafından kullanılan konutların yanı sıra, sosyal –kültürel amaçlı yapılar, okullar ve açık alanlar da yer alıyor.  

 

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 82172
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!