Sobe Gazetesi 2024 - “Mimarlar Odası’nın muhatabı Ağaoğlu değildir!“
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Mimarlar Odası’nın muhatabı Ağaoğlu değildir!“

“Mimarlar Odası’nın muhatabı AÄŸaoÄŸlu deÄŸildir!“

Mimarlar Odası Ali AÄŸaoÄŸlu’na yaptığı basın açıklaması ile yanıt vererek,  Ali AÄŸaoÄŸlu’nun sözlerini yargıya taşıyabileceklerinin sinyallerini verdi. Mimarlar Odası AÄŸaoÄŸlu’nun muhatabı olmadığını da söyledi.

Ali AÄŸaoÄŸlu’nun son dönemde Mimarlar Odası hakkında “kapatılmalı” ÅŸeklinde yaptığı yorum akıllara Maslak 1453 projesini getirdi. Mimarlar Odası Projeye “askeri alan ve askeri güvenlik bölgesini” “konut alanı” ilan ederek yapılaÅŸmaya açan imar planlarına, bu planları yapan Toplu Konut Ä°daresi BaÅŸkanlığı aleyhine dava açmıştı. Yargı, “imar planlarını kamu yararına, ÅŸehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına” aykırı bularak iptal etti. Yakın zaman önce Ali AÄŸaoÄŸlu Maslak Projesi ile ilgili sorulan sorulara, Mimarlar Odası’nın kaldırılması yönünde ifadelerde bulunarak: “ Ä°stanbul Sanayi Odası 500 bin üyesi var, yani görevi ne? Kasalarında trilyonlarca para ne iÅŸ yaparlar? Hangi ticaretin nesini destekliyor. Her gün özel uçaklarla krallar gibi yaşıyorlar. Mimarlar odası tamamen aynı mantıkla çalışıyor. Her projeden tasdik harcı alıyor. Her mimardan aidatını alıyor. Acaba hangi mimar bir tane burs vermiÅŸ, hangi faaliyetlerde bulunmuÅŸ? Nerede o para açıklasın bakalım. Hiçbir zaman mükemmel plan yoktur. Ama her yapılan plana itiraz et onu da yasal zemine taşı, yargı da buna çanak tutuyor.” Åžeklinde konuÅŸmuÅŸtu.

Mimarlar Odası yaptığı açıklamada yargı kararını hatırlatarak “bölgenin doÄŸal yapısının bozulacağı, bu yerlerin konut alanına açılmasının deprem kuÅŸağında yer alan Ä°stanbul için risk taşıdığı, su kaynaklarının kirleneceÄŸi” ÅŸeklindeki gerekçesi, Odamızın bu planları yargıya taşımasındaki haklılığını açık bir ÅŸekilde göstermektedir.” Ä°fadelerini kullandı.

Ayrıca açıklamada, anayasal ve yasal dava açma hakkının kullanıldığı belirtilerek,” Yargı kararlarından çıkarları etkilenen söz konusu gayrimenkul ve inÅŸaat ÅŸirketi sahibi tepkisini; “yargı çanak tutuyor” ÅŸeklinde, yargıyı da töhmet altında bırakan suç niteliÄŸinde sözler sarf edecek kadar ileri taşımakta bir sakınca görmemektedir. Mimarlar Odası kurulduÄŸu 1954 tarihinden bu yana “kentlerin kimlikli, planlı ve saÄŸlıklı geliÅŸmesini” savunmuÅŸ ve bu yolda yoÄŸun emek harcamaktadır. Bu çerçevede “Maslak 1453 Projesi” nin gerçekleÅŸtirilmesine izin veren imar kararında olduÄŸu gibi, ülkemizin doÄŸal ve kültürel deÄŸerlerinin yok olmasına, saÄŸlıksız ve düzensiz kentleÅŸmeye yol açacak ÅŸehircilik bilimine ve kamu yararına aykırı olan plan ve uygulamalara karşı davalar açmış ve açmaya devam etmektedir” sözleri yer aldı. 

AÄŸaoÄŸlu’na dava

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu olarak Ali AÄŸaoÄŸlu hakkında yasal giriÅŸimde bulunacakları da vurgulandı. Açıklamada “Demokratik düzenin vazgeçilmez unsurlarından olan Sivil-Demokratik Toplum KuruluÅŸlarını ve Meslek KuruluÅŸlarını “kapatma”ya davet eden, Odamıza ve yöneticilerine hakaret içeren bu yakışıksız açıklamalar nedeniyle her türlü yasal giriÅŸimde bulunulacaktır. Bu vesile ile hukuka ve demokrasiye inanan Odamızın kamu ve toplum yararına çabalarını kararlılıkla sürdüreceÄŸini bir kez daha deÄŸerli kamuoyumuza saygı ile duyuruyoruz” Ä°fadeleri dikkat çekti.

Mimarlar Odası bütçe konusunda ise “Odamızın çalışmaları ve bütçesi yasalara uygun olarak saydam bir ÅŸekilde gerçekleÅŸmekte ve denetime açıktır” ifadelerine de yer verdi.


Toplam Görüntülenme : 76003
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!