Sobe Gazetesi 2024 - Gökçek’in Uslubu İçişleri Bakanlığı’na Gidecek
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Gökçek’in Uslubu İçişleri Bakanlığı’na Gidecek

GÖKÇEK’Ä°N ÃœSLUBU İÇİŞLERÄ° BAKANLIÄžI’NA GÄ°DECEK 

 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün yaptığı rutin basın toplantısında, Hacıbayram’da yapılan çalışmalarla ilgili Ä°. Melih Gökçek’in Oda’ya gönderdiÄŸi cevabı İçiÅŸleri Bakanlığı’na ÅŸikâyet edeceÄŸini açıkladı.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Hacıbayram’da geçtiÄŸimiz günlerde inceleme yaptı. Ä°nceleme gezisi  esnasında kiriÅŸin koparak BaÅŸkent Kıraathanesi’nin üzerine düşmesi ile Kıraathane’de oturanlar, ve çalışma yürüten Belediye görevlileri arasında tartışmalar yaÅŸandı. Ucuz atlatılan kazaya iliÅŸkin Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, BüyükÅŸehir Belediyesi’ne Hacıbayram çalışmalarını sordu. Oda yöneticileri, BüyükÅŸehir Belediyesi’nden gelen yazıya basın toplantısıyla cevap verdi.

 

BüyükÅŸehir Belediyesi’nin cevabının sürpriz olmadığını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan şöyle konuÅŸtu: “Hacıbayram’da BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ne yaptığını bilmediÄŸimiz uygulamaları vardı Alan üzerinde iÅŸ makineleri insanlar orada otururken hala çalışıyordu, Orada olan oldu ve insanlarla dolu kıraathanenin üzerine kiriÅŸ düşerek, can güvenliÄŸi ile ilgili sıkıntı yaÅŸandı.  BüyükÅŸehir Belediyesi’ne ilettiÄŸimiz yazıda, koruma kurulu yetkilisi yok, Arkeolojik alanda çalışıyorlar bir arkeolog yok, bu alanda ne yapıyorsunuz sorusunu sorduk. Dükkânlar iÅŸletilirken iÅŸ makinelerinin çalışmakta olduÄŸunu, acilen önlem alınması gerektiÄŸini ve insanların can güvenliÄŸinin risk altına alındığı ile ilgili bir yazı ilettik.  BaÅŸkanımızın gerekli incelemesi konusunda verdiÄŸi cevap aÅŸağıdadır ÅŸeklinde bir yazı ilettiler. Cevap Şöyle:’ Hizmetin sırf sizin anlamanız için, özel dizayn edilmesi söz konusu deÄŸildir. Can güvenliÄŸi konusu bizim sorumluluÄŸumuzdadır. Aklı kendinize verin. Çalışma yerinde kimin görevli olacağını biz tayin ederiz. Bu çalışmanın dayanağı yasalardır.” Cevap büyük harflerle yazılmış, bunun ne anlama geldiÄŸini çok iyi biliyoruz kendileri de biliyor. Bu hakarettir, küfürdür, bu uslupta yazı yazılmaz. BüyükÅŸehir Belediye Kurumuna yakışan bir yazı deÄŸil. Özellikle kent merkezindeki deÄŸerlendirmelerde, bütün iÅŸbirliÄŸine açık olduÄŸumuzu, yerel yönetimlere tüm birikimlerimizi açabileceÄŸimiz tüm iyi niyetimizle her zaman söyledik. Kurum adına kent adına çok üzülüyorum”

 

Hakkan, uzun yıllardır bu talihsizlikleri yaşıyoruz diyerek geçtiÄŸimiz yıllarda da Belediye’nin  “Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Mimarlar Odası’nın katkılarına ihtiyacı yoktur.” Åžeklinde yazılar yazdığını da hatırlattı.

 

“Adabına göre cevap ver”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından kurumlara gönderilen yazı

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan Belediye’nin cevabına sert çıktı.  sadece BüyükÅŸehir Beldiyesi’ne deÄŸil, Kültür Bakanlığı’na ve Ankara Valilik’ine de yazılar yazdıklarını vurgulayan Candan: “ Büyük harfle internette birisine mesaj yazarsanız küfür anlamına gelir, raconu budur. Resmi yazıda büyük harfleri ilk kez görüyoruz. Hepimiz Gökçek’in üslupsuzluÄŸunu internet üzerinden herkese hakaretler eden yaklaşımını biliyoruz. Bu kenti yönetmeye layık olmadığını da hepimiz biliyoruz. Her ÅŸeyi biliyor kent parçasında ama daha kendi görevini yapmıyor,  SaraçoÄŸlu Mahallesi elinden alınırken, çıkıp bir laf söyleyemedi. DeÄŸil Belediye BaÅŸkanı kim olursa olsun, baÅŸka bir görevde de olsa  yöneticiler adabına göre cevap vermek durumundalar. Bu ülkede biz bir kamu kurumuyuz. Bir meslek odasına çıkıpta aklı kendinize verin diyen bir Belediye BaÅŸkanı  Ankara’yı yönetmeyi hak etmiyor. Ayrıca bir kadın olarak, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni temsil etsem de  tarafıma yazılmış bu yazıyı kınıyorum. Kendisi cinsiyetçidir, ayrımcıdır, bilim dışıdır, plansızdır, üslupsuzdur, kavgacıdır, kendisi Ankara’yı yönetecek Belediye BaÅŸkanı kapasitesinde deÄŸildir.  Böyle birinin yönetiminde olmakta hepimizi sıkan bir ÅŸey, kavgacı üslubunu ısrarla devam ettirmesidir. Öfkesi bir daha ki seçimlerde aday olamayacağının göstergesi galiba” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

Candan AKP nasıl böyle üslupsuz bir yöneticiye, yerel yönetim dersi verdiriyor sorusunu sormak gerektiÄŸini de belirterek  “ Dünya Belediye BaÅŸkanı olmaması için rapor hazırlamıştık, raporu dayanak alarak, Türkiye’nin en plansız , en küfürbaz, en üslupsuz Belediye BaÅŸkanı olan BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı hakkında görselli bir sunumla twitter da kendisinin  tanıtımına katkıda da bulunacağız.Bu konuda çalışma yapacağız ” Dedi

 

Candan, bilgi edinme kanununu hatırlatarak şöyle konuÅŸtu. “ilettiÄŸimiz yazı bilgi edinme kanununa dayanak yazılmıştır. Ä°stediÄŸimiz bilgilerin hiçbiri gönderilmemiÅŸtir, itiraz hakkımızı kullanacağız.BüyükÅŸehir Beldiyesi kendi bildiÄŸini okuyan, insanların can güvenliÄŸini riske atan bir yaklaşımdadır. Hacıbayram ile ilgili hiçbir önlem alınmamıştır, suç duyurusunda bulunacağız. Her ne kadar üslupsuz da olsa Belediye BaÅŸkanı’dır ve İçiÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlıdır.  Bu yazıyı İçiÅŸleri Bakanlığı’na gönderiyoruz. Bir Belediye BaÅŸkanı’nın Halkına karşı Kamu yararını savunan meslek odalarına, Ankara ‘da yaÅŸayanlara karşı nasıl bir davranışta bulunması gerektiÄŸini kendisine hatırlatmaları doÄŸrultusunda İçiÅŸleri Bakanlığı’na ÅŸikâyette bulunacağız. 8 Mart yaklaşırken bir kadın yönetici olarak kendisini ayrıca kınıyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

Sıra spor alanlarına geldi

 

Kentsel dönüşüme de deÄŸinilen toplantıda Hakkan sıranın spor alanlarına geldiÄŸini söyleyerek “19 Mayıs Stadı’nın yıkılması, yerinin taşınması gibi tartışmalar gündeme gelmiÅŸti ama öncelik Cebeci Ä°nönü stadyumunda olacak.  Cebeci Stadyumu’nda plan çalışmaları olduÄŸu bilgisine sahibiz.  Kamusal alandan çok bu alanda rant odaklı bir plan çalışması yapacaklarını da biliyoruz. Emsali iki buçuk ve hmaksı da serbest. Bu alan 117 bin metre kare, aÅŸağı yukarı bin konut civarında, Ortalama dört bin nüfuslu bir dönüşüm olacağı düşünülmüş. Alan olarak deÄŸerli bir alan, karşısında üniversitelerin olduÄŸu, kent merkezinde bir alan. Bu bölgede,  KurtuluÅŸ Parkı ve Ulus’a kadar giden alanda nerdeyse nefes alınacak hiçbir alan yok. Kamusal olarak bu bölgeye hitap edilecek bir alan olabilir. Yüzme havuzları ve spor merkezleri olabilir. Åžu mantık bizi rahatsız ediyor, Çok uzun zamandır kullanılmayan bir alan olduÄŸu söyleniyor,  mezbelelik dedikleri bir alan Cemil Çiçek’in açıklamalarında gördük AKM alanları içinde yıkılması gerektiÄŸini söylüyorlar.  Kullanılmayan alanın yıkılması gibi bir gerekçe öne sürüyorlar. Bu doÄŸru deÄŸil. Alanlar kentin kamusal kullanımına yönelik mekanlara dönüştürülmeli. Halka açılabilir spor ihtiyaçları için, tüm Avrupa’da spor tesisleri kent merkezindedir, Burayı yıkmak ve rant alanına çevirmek hiç yapılmaması gereken bir öneri olmalı. Süreci takip edeceÄŸiz.” Dedi.

 

Candan Cebeci Stadyumunun kent merkezinde kalmış bir yer olduÄŸunu söyleyerek, “ Hükümetin yaklaşımı önce alanı kullanılmayan bir alan haline getiriyor, yapının itibarını sarsıyor sonra da  yıkacağını söylüyor. Bakılmıyorsa mezbelelik hale gelmiÅŸse sorumlusu yine kendileridir. Kentteki her boÅŸluÄŸu TOKÄ° ile doldurmalarını kınıyorum. Alan kent içerisinde önemli alanlardan biri, kentin boÅŸlukları içerisinde, nefes alınabilen alanlar içerisinde. TOKÄ° bir yapılaÅŸma öneriyor. Cebeci stadyumunu kaldırıp yerine konut alanı yapması bir yoÄŸunluk yaratacak. Spor alanları kent merkezinde de olmalı. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

 

Candan Cebeci Stadyumu çevresinde konut sahibi olanlara seslenerek, Cebeci de oturanların konutlarının yüksekliÄŸi ile Stadyum alanında yapılması düşünülen yüksekliÄŸi aynı olmayacağı için orada oturanların evlerinin deÄŸerinin ve kullanımının da  düşebileceÄŸi uyarısında bulundu. “Ben olsam, dava açarım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

SaraçoÄŸlu kararı yargıda   

 

Hakkan, SaraçoÄŸlu yarışmasını ilan ettiklerini hatırlatarak, ” Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar’ın SaraçoÄŸlu yarışmasına sıcak baktığına dair demeçleri var, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan randevu talep etmiÅŸtik. Henüz bir cevap gelmedi, cevabını bekliyoruz. SaraçoÄŸlu’nun riskli alan tanımından çıkarılmasını istiyoruz. Riskli alanla ilgili olarak dava açtık. SaraçoÄŸlu’nun iyi mekânlara dönüşmesi hem bizim hem onların sorumluluÄŸunda” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

SaraçoÄŸlu’nda hem ÅŸenlik hem eylem var

 

Tezcan KarakuÅŸ Candan, toplantıda BaÅŸkent Dayanışması’nın eylemlikleri hakkında bilgilendirmede bulunarak 10 Mart’ta SaraçoÄŸlu’nda olacaklarını söyledi. Candan “ BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri ile SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde oturanlara “bir maniniz yoksa size ziyarete geleceÄŸiz” dedik. Onlar da kabul ettiler. Orada komÅŸuluk iliÅŸkileri davam ediyor, orası valisinden memuruna kadar herkesin eÅŸitlendiÄŸi bir alan,  mahalle sakinleri kent merkezinde yaÅŸanan komÅŸuluÄŸu bizimle paylaÅŸmak istediler. Biz de Pazar günü saat 13.00’da orada olacağız. SaraçoÄŸlu sakinleri bizi ziyaret ederek hala devam eden komÅŸuluk iliÅŸkilerini anlattı ve davet ettiler, evlerine kadar davet ettiler, tüm kentlileri de davet ediyorlar. 10 Mart’ta  SaraçoÄŸlu Mahallesi günü yapacağız. Yaz boyu SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde etkinlikler olacak. 13 Nisan tarihinde yarışmayla birlikte SaraçoÄŸlu ÅženliÄŸi’ni gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Dayanışma ortamı devam ediyor. Kent merkezindeki Cumhuriyetin ilk toplu konut yapısına sahip çıkacağız. Mahalleliye SaraçoÄŸlu’nu boÅŸaltmaları için tebligatlar gönderildiÄŸini biliyoruz, SaraçoÄŸlu sakinleri, SaraçoÄŸlu’nun  riskli olup olmadığının tespiti davasını açacaklar. Biz de Banklar Kurulu riskli alan kararına dava açtık.  Risk konusunda ayrıca Jeoloji Mühendisleri Odası ile bir çalışma yürüteceÄŸiz. “ dedi.

 

Akün Sahnesi iptal edilen ihalesinin 14 Mart’ta yeniden yapılacağını söyleyen Candan, BaÅŸkent Dayanışması’nın eylemliliklerine dair,  14 Mart’ta BaÅŸkent Dayanışması- Ben bileÅŸenleri olarak orada olacaklarını Akün ve Åžinasi Sahnesi Platformu ile ortak eylemlilik yürüteceklerini ekledi.


Toplam Görüntülenme : 79419
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!