Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlık ve İdeoloji III: Yeni Muhafazarlık
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlık ve İdeoloji III: Yeni Muhafazarlık

Mimarlar “Muhafazakarlığı” tartıştı

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin düzenlediÄŸi Mimarlık ve Ä°deoloji panelinin ana eksenini Muhafazakârlık oluÅŸturdu.

 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin düzenlediÄŸi Mimarlık ve Ä°deoloji panellerinin üçüncüsü yapıldı. Panelde mimarlık ve siyaset iliÅŸkisi tartışıldı.  Ä°lki, 5 Mart 2007’de, ikincisi de 28 Haziran 2007’de gerçekleÅŸtirilen Mimarlık ve Ä°deoloji panelleri dizisinin üçüncüsü bu yıl  “Yeni Muhafazakarlık” temasıyla TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi toplantı salonunda yapıldı.  Mimarlık düşün ve üretim pratiklerini derinden etkileyen yeni-muhafazakârlık ve muhafazakâr öznenin estetiÄŸi panelin eksenini oluÅŸturdu. Prof. Dr. Güven Arif Sargın’ın oturum baÅŸkanlığını yaptığı panele konuÅŸmacı olarak Doç. Dr. Bülent Batuman ve YeÅŸim Hatırlı katıldı.

Açılış konuÅŸmasını Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan yaptı.  Muhafazakarlığın tema olarak seçildiÄŸi panel kentliler ve mimarlar tarafından ilgiyle izlendi.

KonuÅŸmacılardan Doç. Dr. Bülent Batuman, ilk iki panel hakkında kısa bir deÄŸerlendirme yaptıktan sonra; mimarlığın temsil gücü, mekânın organizasyonu üzerinden özgürleÅŸme iliÅŸkileri ve mimarların meslek örgütü ideolojisi konularına deÄŸindi. Batuman; okul, adliye ve cami yapılarındaki arayışları irdeledi.

Panelde konuÅŸan YeÅŸim Hatırlı ise  siyasal iktidarın kimlik arayışını Türkiye’deki örnekleriyle aktardı. Ä°ktidarların Selçuklu-Osmanlı tarzı üzerinden kimliÄŸini oluÅŸturduÄŸuna deÄŸinen Hatırlı, “  Kimlik arama çabaları günün teknolojisi, malzemesi ve yaklaşımı üzerinden olması gerekir”dedi. 

Oturumu yöneten Güven Arif Sargın, muhafazakârlık konusunun sosyolojik bir vaka olduÄŸunu belirterek “ModernleÅŸme projesi bir tür ekonomi politiÄŸin yansımasıdır. Kapitalist bir öznenin tahayyülü ve inÅŸasıdır. Burjuva sınıfı, bir siyasi özne olarak ÅŸizofrenik bir yapıya sahiptir. Hem tutucudur, ekonomik politiÄŸin sürekliliÄŸini arzular. Öte taraftan devrimci olmak zorundadır. Çünkü mevcut iktidara paydaÅŸ olmak ister” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Sargın, ayrıca kültürel sermayenin deÄŸiÅŸimi ve dönüşümüne yurtdışından örneklerle deÄŸindi.

Panel, soru cevap ve yeni muhafazakârlık tartışmalarıyla son buldu. 


Toplam Görüntülenme : 84117
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!