Sobe Gazetesi 2024 - Kadınlar ne istiyor?
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kadınlar ne istiyor?

Kadınlar ne istiyor?

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenlerinin yaptığı “Ankara İçin Bir ÅŸey yapmalı” etkinliÄŸinde Ankaralı kadınların nasıl bir baÅŸkent istediÄŸi tartışıldı.  

 

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri “Ankara İçin Bir Åžey Yapmalı” baÅŸlığı altında yerel seçimlere hazırlık olarak bir dizi etkinlik planladıklarını duyurmuÅŸtu. Bu etkinliklerden ilkini Mimarlar Odası Ankara Åžubesi koordine etti. Ä°lkinde akademisyenlerin tartıştığı Ankara’yı ikinci etkinlikte kadınlar tartıştı. Mülkiyeliler BirliÄŸi “Ankara İçin Bir ÅŸey yapmalı”-2” etkinliÄŸinde informal sohbetleri kadınlara bıraktı. BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri’nin organizasyonuyla bir araya gelen kadınlar Ankara’da Kadınlar Ne Ä°stiyor? Sorusuna yanıt aradı. Mülkiyelilerde düzenlenen etkinlikte konuÅŸmacılar arasında, Atılım Ãœniversitesi’nden mimar ve akademisyen Emel Akın, Psikolog ve FotoÄŸrafçı Beril TürkoÄŸlu, Ankara Ãœniversitesi’nden doktora öğrencisi  TuÄŸba Kale, Mülkiyeliler BirliÄŸi BaÅŸkanı Sevilay Çelenk, Milli Sporcu Gizem GiriÅŸmen, Dikmen Barınma Hakkı Bürosu’ndan Sultan Biçersever vardı.

Bedensel Engelliler Dünya Okçuluk Åžampiyonu olarak 2009 altın madalya kazanan Gizem GiriÅŸmen engelli ve kadın olarak konuÅŸtu. GiriÅŸmen aynı zamanda, 2008 Olimpiyat Åžampiyonası’nda   Paralimpik Yaz Oyunları'nda okçuluk dalında Türkiye adına yarışarak altın madalya kazanmıştı.  Milli Sporcu GiriÅŸmen ÅŸunları söyledi: “ Her birey toplumsal hayata eÅŸit oranda katılabilmeli ve bunu yapmak mümkün. Çin’de katıldığım olimpiyatlarda, engelli sporcuların yardım almadan, 12-20 metre yükseklikteki platformlara oturabiliyorlardı. Rampa düzeneÄŸi ona göre kurgulanmıştı. Türkiye’de yaÅŸayan engelliler olarak bu kadar ÅŸanslı deÄŸiliz. Yaptım oldu mantığıyla yapılan, rampalar, üst geçitler hayatımızı zorlaÅŸtırıyor. Ãœstgeçitlere asansörde yapıyorlar ama çalışmıyor. Engelli ve kadın olarak, dışarı çıktığımızda tek başımıza hareket edebileceÄŸimiz, toplumun diÄŸer bireyleri ile aynı sosyal yaÅŸama katılabileceÄŸimiz bir Ankara istiyoruz. Ankara’da iniÅŸi olan çıkışı olmayan rampalar var, engelliler için yaptıkları rampalardan ise iniyoruz karşımızda bir oluk, çukur. Her kesimden insanın rahatça ve eÅŸitçe yaÅŸayabileceÄŸi bir Ankara istiyorum” dedi.

 

Tartışmalarda söz alan Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ise kadınların özgürleÅŸtirilmesi gerektiÄŸine deÄŸindi. Candan: “ Kadınlar her yerde ve her mekanda bir ÅŸekliyle mücadele etmeyi sürdürmeli. Diyarbakır’da rastladığım bir uygulama vardı belli bir saatten sonra otobüsler kadınlara ücretsizdi. Kadınları hayata katmak, sokaÄŸa çıkartmak adına böyle bir uygulama yapılmıştı. Kadınların iki saatliÄŸine çocuklarını bırakabilecekleri güvenli bir yer saÄŸlamalı belediyeler bunu düşünerek daha önce yer aldığım bir sosyal sorumluluk projesinde mahallemdeki kadınlardan yola çıkarak bunu gerçekleÅŸtirmiÅŸtik. ÇocuÄŸu olan kadınların bu etkinliÄŸe gelebilmesi için bile çocuÄŸunu bırakabileceÄŸi bir yer olmalı. Bunları ancak güvenilir olarak belediyeler saÄŸlayabilir. Yerel seçimlere yaklaşırken kadın odaklı politikaların erkeklere bırakılamayacak kadar deÄŸerli olduÄŸunu düşünüyorum. Kadınların özgürleÅŸmesinin mücadeleden geçtiÄŸine inanıyorum” dedi. 

AVM’ler yerine kültür merkezleri, Kadın odaklı politikalar, insan odaklı kentsel dönüşüm, Ankara’da kadınlar ne  istiyor?” tartışmalarında konuÅŸular konular arsında yer aldı. 


Toplam Görüntülenme : 91146
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!