GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İstanbul “Nükleere Hayır” dedi

İstanbul “Nükleere Hayır” dedi

Fukuşima'nın 2. yıldönümü nedeniyle biraraya gelen nükleer karşıtları Galata Köprüsü’nde buluşarak insan zinciri yaptı. İstanbul Nükleer Karşıtı Platform'un (NKP) çağrısıyla Galata Köprüsü'ne gelen yüzlerce nükleer karşıtı, Türkiye'nin nükleer santral yapma planlarından vazgeçmesini istedi. Ellerinde “nükleere hayır” yazılı dövizler taşıyan doğaseverler, Tarihi Yarımada'dan Karaköy'e kadar uzayan bir insan zincirine imza attı. Nükleer karşıtları, üzerinde İngilizce, Korece, Çince, Fransızca, Almanca, Japonca, Rusça ve Türkçe “nükleere hayır” yazan 20 metrelik bir pankart açarak, Mersin ve Sinop'ta nükleer santral yapmak isteyen firmaları uyardı.

160 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform üyeleri daha sonra Galata Köprüsü'nde bir basın açıklaması  yaptı. NKP adına basın açıklamasını okuyan Fidan Üredi, “11 Mart 2011’de dünya bir büyük nükleer felakete daha tanıklık etti. Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’nde dünyanın en büyük ikinci nükleer santral kazası yaşandı. 160 bin insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazanın maliyetinin ise ilk 10 yıl için 250 milyar doları bulması bekleniyor” dedi. Fukuşima eyaletinde yaşayan 95 bin çocuğun yüzde 44'ünde tiroid anormallikleri olduğunu söyleyen Üredi, hükümetin nükleer tehlikeyi ciddiye almadığını belirterek, elektrik üretiminde doğaya zarar vermeyen enerji kaynaklarına ve enerji verimliliğine öncelik verilmesini istedi.

MARMARA'DA BALIĞI UNUTUN

Basın açıklaması ve insan zinciri için özellikle Galata Köprüsü'nü seçtiklerini belirten NKP Sözcüsü şunları söyledi: “Mersin ve Sinop’ta nükleer santral yapılırsa olası bir sızıntı tüm Türkiye’yi etkileyecek. Ayrıca, Mersin’de yapılacak santralden çıkacak nükleer atıkların Rusya’ya gönderileceği söyleniyor. Resmi belgelerde yer almayan bu açıklamalar doğruysa İstanbul Boğazı’ndan geçecek tehlikeli maddelere bir de nükleer atıklar eklenecek. Olası bir kazadan sonra ne Galata Köprüsü’nde ne de Marmara’da balık tutmak, denize girmek mümkün olmayacak. Yüz binlerce yıl radyoaktif kalan bu atıklar yüzünden İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalacak. Sadece bu bile nükleer enerjiye hayır demek için yeterli bir neden”.

“KİMSE HAYAL KURMASIN”

Nükleer felaketleri önlemenin tek yolunun nükleer santral yapmamak olduğunu söyleyen Üredi sözlerini, “Japonya bile bu felaketle baş edemiyor. Türkiye’de ise, davulun sesi uzaktan hoş gelir misali, Adalet ve Kalkınma Partisi bu ölümcül elektrik üretim biçiminde ısrar ediyor. Halka rağmen nükleer santral olmaz, tüm dünyada bu böyle oldu, Türkiye’de de böyle olacak. Kimse hayal kurmasın” diyerek noktaladı.

Basın açıklaması sırasında sık sık, “Türkiye Çernobil olmayacak”, “Nükleer santral istemiyoruz” sloganları atan nükleer karşıtları, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

Nükleer Karşıtı Platform İstanbul


Toplam Görüntülenme : 103075
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Başkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaşma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. İdare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal Yerleşik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliğini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  plan değişikliği yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman Çiftliği toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!