Sobe Gazetesi 2024 - Saraçoğlu’nda Rant Kaygıları
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Saraçoğlu’nda Rant Kaygıları

SaraçoÄŸlu’nda rant kaygıları

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri SaraçoÄŸlu Mahallesi sakinlerinin davetiyle mahallelilere misafir oldu. “Bir maniniz yoksa size geleceÄŸiz” ismiyle gerçekleÅŸtirdikleri etkinlikte mahalle günü yaparak, mahallelinin kaygılarını dinledi.

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri – Ben Ankara grubu riskli alan ilan edilen SaraçoÄŸlu’nda mahalle sakinleri ile bir araya gelerek mahalle günü düzenledi.  Riskli alan kararını protesto etmek amacıyla, Mahalledeki çay evinde yapılan mahalle gününde, SaraçoÄŸlu’nun riskli alan tanımından çıkarılması gerektiÄŸi vurgulandı. SaraçoÄŸlu’nu ranta teslim etmeyeceklerini belirten mahalle sakinleri, semtte her birinin anıları olduÄŸuna, kent merkezinde bir mahalle yaÅŸamı sürdürdüklerine dikkat çekti.

“Kaygılarımız var ”

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri adına konuÅŸan, Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, “SaraçoÄŸlu Mahallesi yıkım tehdidi ve ranta teslim edilme ile karşı karşıya, SaraçoÄŸlu’nda kaygılarımız var,  Yöneticilerin yıkmayacağız söylemleri kaygılarımızı gidermiyor. Çünkü SaraçoÄŸlu’nun riskli alan ilan edilmesiyle, koruma kalkanı kaldırılmış oldu. SaraçoÄŸlu Mahallesi Kentsel SÄ°T alanı. SÄ°T alanı içinde yer alan tüm yapılar ve aÄŸaçlar tek tek tescil edildi” dedi.

Candan, ticari merkezlere SaraçoÄŸlu’nun kurban edilmemesi gerektiÄŸini söyleyerek, SaraçoÄŸlu’ndaki mahalle yaÅŸamına dikkat çekti. Candan,  “SaraçoÄŸlu’nda kent merkezinde görmeye alışık olmadığımız bir mahalle kültürü yaÅŸatılıyor. SaraçoÄŸlu ranta kurban edilemez. SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne yönelik ranta kurban edilecek her türlü giriÅŸimin karşısında olacağız ve Öte yandan burada kent merkezinde göremediÄŸimiz komÅŸuluk iliÅŸkileri var, Kent merkezindeki bu kurtarılmış alanda çocuklar yeÅŸile, çimlere basarak büyüyorlar, kedi ve kaplumbaÄŸalarla oynayarak büyüyorlar, mahalleli bahçelerinde kendi sebzelerini yetiÅŸtiriyor,  Biz de hem bu mahalle kültürünün yaÅŸatılması hem de kentsel SÄ°T alanı olan SaraçoÄŸlu’nun ranta teslim edilmemesi için semt sakinleriyle ortak hareket etme kararı aldık ve bugün onların misafirleri olduk. SaraçoÄŸlu’nu ranta teslim etmeyeceÄŸiz.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“Tebligat yok, BoÅŸaltma emri var”

SaraçoÄŸlu Sakinleri, evlerini boÅŸaltmak istemediklerini dile getirdiler. BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenlerine, SaraçoÄŸlu’ndaki mahalle yaÅŸamını anlatarak, bu kültürün korunması gerektiÄŸine vurgu yaptılar. Mahalle sakinleri, bugüne kadar herhangi bir tebligat gelmediÄŸini ancak site yönetimine Ankara ValiliÄŸi Defterdarlık Milli Emlak Dairesi BaÅŸkanlığı’ndan lojmanların 30 Haziran’a kadar boÅŸaltılmasına yönelik bir resmi bir yazı geldiÄŸini aktardı.

Mahalle sakinlerinden Prof. Dr. Demir Ä°nan, Namık Kemal Ä°lköğretim Okulu’nun ilk mezunlarından olduÄŸunu ve bütün hayatının SaraçoÄŸlu’nda geçtiÄŸini söyleyerek, “Anılarımızı ranta kurban etmeyeceÄŸiz, Mahallenin yeniden düzenlenmesi giriÅŸimlerine karşıyız. Bu giriÅŸimlerin mahalleyi tümüyle eski durumundan uzaklaÅŸtırmasından ve yeni bir rant kapısı haline getirmesinden büyük endiÅŸe duyuyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Saraçoğlu Belgeseli

Ä°nan, SaraçoÄŸlu’nda yaÅŸamış insanların anılarını konu alan bir belgesel film yapacaklarını sözlerine ekleyerek şöyle devam etti:  “1950’lerde Ankara’da Bir Mahalle YaÅŸamı” adlı bir belgesel yapacağız, çocuklukları Namık Kemal Mahallesi’nde geçen arkadaÅŸlarımızla birlikte yapacağımız belgesel filmde anılarımızı derleyeceÄŸiz, Namık Kemal Mahallesi’nin Ankara’nın o döneminde ve günümüzde önemli bir yerleÅŸim yeri olduÄŸunu, kimlerin bugüne kadar bu mahallede yaÅŸadığını, Namık Kemal Mahallesi’nin yazılı ve resmi olmayan geçmiÅŸini ortaya koyacağız. ÇocukluÄŸumuzun geçtiÄŸi bu mahalleyi anılarımızla korumak için çaba gösteriyoruz, günümüzde bile Ankara’nın seçkin bir mahallesi olan Namık Kemal Mahallesi’nin bugünkü durumunu koruması yolunda Ankaralıların çaba göstermesini diliyoruz. ”


Toplam Görüntülenme : 88592
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!