Sobe Gazetesi 2024 - Kent Düşleri’nin ödülleri dağıtıldı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kent Düşleri’nin ödülleri dağıtıldı

Kent Düşleri’nin ödülleri dağıtıldı 

Mamak Askeri Cezaevi’nin kamusal alana dönüştürülmesi amacıyla Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması’nın kolokyum ve ödül töreni yapıldı.

Darbelere tanıklık yapan ve iÅŸkencelerle anılan Mamak Askeri Cezaevi’nin kamusal alana dönüşmesi için bir düşü gerçekleÅŸtirmek üzere yola çıkan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kent Düşleri yarışmasının projelerini jüri ile birlikte düzenlenen kolokyumda tartıştı. Mamak Askeri Cezaevi deÄŸerlendirme konferansı jüri ve katılımcılarla yapılmıştı. Konferansın ardından ödül alan projeler ilan edilmiÅŸti. Yarışmaya katılan 44 projeden 12 si ödüle layık görüldü.  Tanıkların, mimarların ve kentlilerin katılımıyla gerçekleÅŸtirilen kolokyumun açılış konuÅŸmasını Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan yaptı. Mamak Askeri cezaevi yarışma sürecini özetleyen Candan ÅŸunları söyledi: “Mamak Askeri Cezaevi yarışma süreci zor bir süreçti, engellerle karşılaÅŸan bir süreçti. Mamak Cezaevi’ni gezmek istedik engellendi. Bizde yaÅŸanmışlıklardan yola çıkarak, Mamak Cezaevi’nde kalan tanıklarla zihinsel harita atölyesi çalışması gerçekleÅŸtirdik. Mamak Cezaevi’nde kalanlar ve mimarlar bir araya geldiler, 12 eylül döneminin tanıkları 30 yıl geriye giderek Cezaevi’ndeki tüm objeleri bize anlattılar biz de kağıtlara çizdik. Bunun dünya üzerinde baÅŸka bir örneÄŸi var mı bilmiyorum, zihinsel harita atölyesi ile Cezaevi’nin planlarını çıkardık. Mamak Cezaevi’nin bir müzeye dönüşmesi, toplumla yeniden buluÅŸması acılarımız ve anıların gelecek kuÅŸaklara aktarılacağı bir kampanyanın da baÅŸlangıcı anlamına geliyor. Bugün burada gerçekleÅŸtireceÄŸimiz ödül töreni ve kolokyum ile bitmiyor.”

Projelerde ağırlıklı olarak müze fikrinin  Ã¶ne çıktığını vurgulayan Candan, Destekleyen kuruluÅŸlardan Mülkiyeliler BirliÄŸi, Devrimci 78’liler Feserasyonu’na, Halkevleri’ne teÅŸekkür etti.

 

Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması jüri üyelerinden, Namık Kemal Kaya, Adnan Aksu, Åžekibe Aslan, Duygu Kaçar ve Nafi Alp’ın katıldığı kolokyumda projeleri neye göre deÄŸerlendirdiklerini aktardı. DeÄŸerlendirme konferansında yarışmacılar projelerini savunmuÅŸtu, savunma sırası kolokyum töreninde jürideydi, Jüri üyeleri Yarışmaya katılanların ve mimarların sorularını yanıtladı. Ardından ödül törenine geçilerek, ödüller düşlerin sahipleriyle buluÅŸtu. Ä°ki kategoride deÄŸerlendirilen projelerden öğrenci ve mimar kategorilerinde verilen ödüller şöyle:

Öğrenci kategorisi:

Birincilik ödülü: OZAN GÜRSOY (Gazi - 5774) - HALİLCAN KIYAK (Gazi - 5775)

Ä°kincilik Ã¶dülü: MUSTAFA DOÄžRU (ODTÃœ - 8010) - ÇAÄžLAYAN KIZILKAYA (ODTÃœ - 7207) - KENAN KÜÇÜK (ODTÃœ - 7217)

Üçüncülük ödülü: BİRGÜL BEGEN (GAZi - 7538) - SELCEN YENİÇERİ (GAZİ - 7536)
Mansiyon :ELÄ°F DÃœZEL (ODTÃœ - 6922) - EBRU CANGAZÄ°   (Ä°TÃœ - 8001)

Mansiyon: AYCAN TERZİOĞLU (ODTÜ - 8011) - SEYİTHAN ÖZER (ODTÜ - 7999)

Mansiyon : DÄ°CLE YAZICI (ODTÃœ - 6905) - EYMEN ÇAÄžATAY BÄ°LGE (ODTÃœ - 7124) - FERHAT     ZEYCAN (ODTÃœ - 4920)

Mimar kategorisi:

Birincilik ödülü : FULYA SELÇUK (45094)

İkincilik ödülü : MİHRİBAN DUMAN (40820) - YELTA KÖM (45159) - ERDEM TÜZÜN (40596)

Üçüncülük ödülü : BENGÄ°HAN FINDIK (41995)

Mansiyon : EFE GÖZEN (37110)

Mansiyon : RAFET UTKU (43897)

Mansiyon : UMUT BAYKAN (44489)

Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması’nın sekizincisi ise riskli alan ilan edilen SaraçoÄŸlu Mahallesi’ni kapsayacak ÅŸekilde ilan edildi.  Ayrıca yarışma katılımcılarının tümüne emeklerinden dolayı belge verileceÄŸi açıklandı. TED Ãœniversitesi’nin konferans salonunda yapılan Kolokyum ve ödül töreni projelerin sergilenmesi ve kokteyl ile son buldu.


Toplam Görüntülenme : 101167
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!