Sobe Gazetesi 2024 - Birleşmiş Milletler Raportörleri Türkiye’de
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Birleşmiş Milletler Raportörleri Türkiye’de

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Raportörleri Türkiye’de

Mimarlar, Kentsel Dönüşüm ve Konut Hakkını ve Türkiye’deki uygulama süreçlerini tartışmaya açıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Raportörlerini Türkiye’ davet eden Mimarlar Odası Ankara Åžubesi sorunları Uluslararası ortama taşıyor, konut hakkı ihlallerini uzmanlarla tartışıyor.

Kentsel dönüşüm sürecinde yaÅŸanan konut hakkı sorununun irdelenmesi için düzenlenen Uluslararası Konut Hakkı Sempozyumu, BirleÅŸmiÅŸ Milletler raportörlerinin Türkiye’ye geliÅŸiyle baÅŸlıyor. Ä°ki gün olarak düzenlenen sempozyum programının ilk günü BirleÅŸmiÅŸ Milletler Raportörlerinin kentsel dönüşüm alanlarını gezmesini ve yerinde inceleme yapmasını, halkı dinlemesini kapsıyor. Kentsel dönüşümün rant odaklı deÄŸil insan odaklı olması gerektiÄŸini savunan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BirleÅŸmiÅŸ Milletler raportörlerini hak ihlallerine karşı bilgilendirmek için ve Kentsel dönüşüm uygulamalarına dikkat çekmek için Türkiye’ye davet etti. BirleÅŸmiÅŸ Milletler konut hakkı eski raportörü Miloon Kothari ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi’nden Bahram Ghazi Ankara’da bulunan kentsel dönüşüm alanlarından, Mamak, Dikmen, Ä°skitler, Atıfbey, Hıdırlıktepe, Çinçin Kentsel Dönüşüm alanlarını, mimarlarla birlikte gezerek inceleyecekler. Halkı dinleyecek olan raportörler, Konut Hakkı Sempozyumu’nun ikinci gününde ise ana konuÅŸmacılar arasında yer alıyor. Merakla beklenen Konut Hakkı Sempozyumu 29 Mart’ta inceleme gezisi ve raportörlere kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısı ile baÅŸlarken ikinci günde bir çok panelistin katılımıyla devam edecek. 30 Mart’ta TED Ãœniversitesi’ni konferans salonunda yapılacak olan sempozyumun açılış konuÅŸmasını Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan yapacak. Ä°lk oturum, “Neo Liberal KentleÅŸme ve Konut Çevreleri” baÅŸlığı altında BirleÅŸmiÅŸ Milletler Konut Hakkı Eski Raportörü Miloon Kothari’nin konuÅŸmasıyla baÅŸlayacak. Mimar Aydan Erim’in yürüteceÄŸi oturumun panelistleri arasında Doç. Dr. Asuman Türkün, Doç. Dr. Bülent Batuman, Yrd. Doç. Dr. Emel Akın, Doç. Dr. H.Tarık Åžengül yer alıyor.

Zorla tahliyeler sempozyumda

“ElveriÅŸli Konut Hakkı, Ä°hlaller, DireniÅŸler, ve Zorla Tahliyeler ” baÅŸlığıyla dikkat çeken ikinci oturumun ana konuÅŸmacısı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi’nden Bahram Ghazi. Arif Åžentek’in baÅŸkanlık edeceÄŸi oturumun panelistleri arasında ise Siyaset Bilimci Cihan Uzunçarşılı Baysal, Yrd. Doç. Dr. ÇiÄŸdem Åžahin, Doç. Dr. Tahire Erman, Halkevleri Akdeniz Bölge Temsilcisi Kutay Meriç yer alıyor. Konut Hakkı Sempozyumunun tartışmaları ise konuÅŸmacıların ardından yapılacak forum ile devam edecek. Forumun yöneticiliÄŸini Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan yapacak.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan Sempozyumun ilgiyle izleneceÄŸini kaydederek, “ Hükümetin ve yerel yöneticilerin, Türkiye’de yapılan kentsel dönüşüm uygulamalarını hiçbir sorun yokmuÅŸ gibi, gül bahçesi yaratıyorlarmış gibi göstermeleri bizi bu çalışmayı yapma noktasına getirdi. Gecekondu mahallelerinde yoÄŸunlaÅŸan kentsel dönüşüm uygulamalarında yoksul halkın evlerinin ellerinden alınması, zorla yerlerinden edilmeleri, çıkardıkları yasalarla, evlerini almak yetmezmiÅŸ gibi hukukun adaletini de yoksul halkın elinden alarak, kendi zorbalıklarına engel çıkarmayacak bir hukuk yaratmaları kentsel dönüşüm sürecini uluslararası arenaya taşıma noktasına getirdi. Kent yoksullarını kent merkezlerinden kent çeperlerine zorla iten, kentin merkezlerini de ranta teslim eden kentsel dönüşüm anlayışlarının yerini bulmadığı gibi, her gün yeni bir tepki yarattığını da izliyoruz. BirleÅŸmiÅŸ Milletleri temsil eden raportörlerle birlikte alanı gezerek inceleme yapacağız. Raportörler hazırlayacakları raporları BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸine iletecek. Oda olarak üzerimize düşeni yapıyor, sorumluluÄŸumuz olarak görüyoruz. “ dedi.

 


Toplam Görüntülenme : 88690
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!