Sobe Gazetesi 2024 - Başkent Dayanışması kentin kaynağı’na yürüdü
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Başkent Dayanışması kentin kaynağı’na yürüdü

BaÅŸkent Dayanışması kentin kaynağı’na yürüdü

BaÅŸkent Dayanışması Dünya Tiyatrolar Günü’nde 2050 yıllık Roma Tiyatrosu’na yürüyerek, basın açıklaması yaptı.

Dünya Tiyatrolar Günü’nde BaÅŸkent Dayanışması- Ben Ankara bileÅŸenleri kentin kaynağına yürüyoruz diyerek Roma Tiyatrosu’na yürüdü. Ulus Heykel’de buluÅŸan bileÅŸenler Heykelin önünden, Hisar Caddesi’nden Roma Tiyatrosu kalıntılarına ulaÅŸtı. Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali de BaÅŸkent Dayanışması ile birlikte yürüyüşe katıldı.

 

BaÅŸkent daynışması adına basın açıklamasını, Pembe KurbaÄŸa Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ali Nihat YavÅŸan okudu. YavÅŸan ÅŸunları söyledi: ““Tiyatro sahneleri kapatılıyor, tiyatroların repertuvarları daraltılıyor, oyunlar kaldırılıyor. Tiyatroları seyircisiz bırakmak için çaba harcanıyor. Kısacası tiyatro ve yaÅŸam alanlarımız kültürümüz yok edilmek isteniyor. Yeni Sahne’ nin önünden her geçiÅŸimizde bir zamanlar burada bir tiyatro vardı diyoruz. Åžimdiyse sıra Cumhuriyetimizin kazandırdığı Akün ve Åžinasi sahnesinde mi ? Bugün Dünya Tiyatro Günü Ankara’nın 2050 yıllık tiyatrosu olan Antik Roma Tiyatrosundan baÅŸlayarak tüm tiyatrolarımıza, kentimizin kültürel mekânlarına ve kaynaklarına sahip çıkıyoruz. Tiyatrolarımızı kültürel yaÅŸantımızı yok edemeyecekler… Çünkü “Ben Ankara” seyircisiyle, oyuncusuyla, replikleriyle tiyatrolarına sahip çıkmaya devam edecek.”

Roma Tiyatrosu kalıntıları arasında okunan açıklamada ayrıca, Uluslararası Dünya Tiyatro Günü Bildirisi’nden Dairo Fo’nun ÅŸu sözlerine yer verildi: “Bugün oyuncular ve tiyatro toplulukları sahne, salon ve izleyici bulmakta güçlük çekiyorlar. Bütün neden kriz. O nedenle, iktidar sahipleri inceden inceye alay ederek seslerini duyuranların nasıl denetleneceÄŸi gibi sorunlarla uÄŸraÅŸmıyorlar artık. Zira oyuncuların ne yeri var, ne yurdu var, ne de seslenecekleri halk kitlesi. Rönesans Ä°talya’sında, tam tersine, iktidardakiler Commedianti’yi köşeye kıstırmak için hayli çaba harcamak zorundaydılar; çünkü yığınla izleyicisi vardı onların.”

Özgür tiyatro adına konuÅŸan Özgür BaÅŸkaya, “bu tiyatronun varlığını geç fark ettik ama onu sonuna kadar sahipleneceÄŸiz, hiçbir ÅŸekilde ranta teslim etmeyeceÄŸiz” dedi. BaÅŸkent Dayanışması sekretaryasını yürüten Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan “2050 yıllık antik roma tiyatrosu bizim için çok önemli, bu tarihi alandaki otoparkların hemen kaldırılarak alan güvenliÄŸinin saÄŸlanması, kazı ve restorasyon sürecinin titizlikle yürütülerek tiyatronun kente kazandırılmasını önemsiyoruz. ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Şair Mehmet Özer ise, antik tiyatronun sahnesinde , şiir okuyarak tiyatro gününü kutladı.

“YaÅŸasın Tiyatro” ve “Ben Ankara Kaynağı’na Yürüyor Roma Tiyatrosu’na Sahip Çıkıyor” yazılı pankart taşıyan bileÅŸenler, okunan açıklamanın ardından dağıldı.


Toplam Görüntülenme : 78787
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!