Sobe Gazetesi 2024 - Stadyum tasarımı mimarları güldürdü
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Stadyum tasarımı mimarları güldürdü

Stadyum tasarımı mimarları güldürdü

EskiÅŸehir yolu üzerine yapılması planlanan stadyumu Bakan Suat Kılıç tanıtmıştı. 40 bin seyirci kapasiteli stad için Suat Kılıç “Cumhuriyet’in baÅŸkentine yakışır bir stad ortaya çıktı” ÅŸeklinde tanıtımını yaptı.   Stadyum tasarımı ise mimarları güldürdü. Stadyum çizimlerini inceleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ve Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan stad tasarımı hakkındaki eleÅŸtirilerini sıraladı.

“Ankara’ya yakışık deÄŸil”

Hakkan, Avrupa kentlerinden birçok stad fotoÄŸraflarından örnekler vererek, şöyle konuÅŸtu: “ Stadın yeri hakkında bir tartışma sürüyor ama tasarımı, bir yığın bezemelerle, kiÅŸiliksiz, kimliksiz bir yapı oluÅŸturuyor. Ankara’ya yakışık deÄŸil. Bu yapı Ankara’nın hangi kimliÄŸine uyuyor.?”

Hakkan Kayseri’deki Kadir Has Stadyum’unu örnek vererek, bu yeni bir örnek ve bir modern mimari ve teknolojiyi dahi yapısında okutuyor. Ä°kisi arasında dünya kadar fark var. Arena Stadyumu’da yeni ve özgün bir tasarım, Bursa Sporun yapacağı stad aynı ÅŸekilde, Bayer Münih’in stadı’nı düşünün bunlarla karşılaÅŸtığımızda Ankara stad çizimine bakıyoruz. Yeni bir örnek gibi önümüze konmuÅŸ, bu mudur Ankara’ya yakıştırdıkları?, kolonları bezemelerine bakıyoruz hiç yakışmıyor” dedi.

Minaresi eksik

Tezcan KarakuÅŸ Candan tasarıma minare çizilirse stadtan çok camiye benzediÄŸine dikkat çekti. Candan, “Gördükleri her boÅŸluÄŸu kendi ideolojik bakışlarına göre doldurmaya çalışmaları doÄŸru deÄŸil. Stadyumlar Olimpiyatlardan kaynaklı yapılmaya çalışılıyor. Tüm alanlarda kentsel planlama ve mimarlık rafa kalkmış durumda. Kafalarına göre olimpiyat varsa stad yapalım anlayışındalar. Mimari özgün bir tasarımdır. Ekstra bir ÅŸeyi bir tasarıma projeye koyarsanız, tasarımda olmayan ÅŸeyi koyarsanız göze batar. Åžimdi stad tasarımlarına minare koyduÄŸumuzda göze batmıyor, cami ve külliyeyi andırıyor “ dedi. 

Bazı istatistikleri de hatırlatan Candan, “ Stadyumları tartışacaksak, Türkiye’nin AKP dönemindeki spor politikalarına da bakmak lazım. Spor politikaları ile deÄŸerlendirip mekana yansıtmalılar. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın toplumun spor yapabilen, saÄŸlıklı bireyler haline getirebilecek bri politikası var da bu politikasına uygun olarak mı stad yapıyor? Yoksa Olimpiyatlar gelecek, boÅŸ bulduÄŸumuz yerde rant saÄŸlayalım diye mi yapılıyor? Türkiye’nin %68’i spor yapmıyor, maalesef, Ankara’nın %54’ü spor yapmıyor. Alt gelir gruplarının %80’i spor yapmıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı toplumu spor yapabilecek bir yere getirebilmiÅŸ mi? Hayır. Spor ile yaÅŸam alışkanlığına dair politika yürütmemiÅŸler. Ä°stanbul’da yaÅŸayanların % 70’i spor müsabakası izlemezken, HaydarpaÅŸa’nın çevresine 70 bin kiÅŸilik stadyum yapacaklarmış. Bunların hepsi olimpiyatlarla birlikte marka ÅŸehirler söylemlerinin rantsal ölçekte yansıması. Bizim yarışan kentlere deÄŸil, planlı, insan odaklı kentlere ihtiyacımız var. Her kentin özgün bir kimliÄŸi var. Bir kenti olimpiyatların izlenmesi üzerinden konumlandıramazsınız. Olimpiyatlarla birlikte tüm dünyada yerinden edilmelerde baÅŸlıyor. Bunun için artık geçici spor alanları tartışılıyor.“ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mimarlar Odası’nda yapılan toplantıda barınma hakkına deÄŸinildi.  Barınma Hakkı Bürosu’ndan toplantıya katılan isim CandaÅŸ…. Oldu. CandaÅŸ, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin yarın baÅŸlatacağı Konut Hakkı Sempozyumu çerçevesinden Türkiye’ye gelecek olan BM raportörleri ile buluÅŸacaklarını ifade etti.  “ Türkiye’de konut hakkı ihlalleri devam ediyor. Yasal anlamda bu ihlalleri kolaylaÅŸtırmak adına Türkiye’nin iç hukukunda yeni düzenlemeler yapıldı. Hem Uluslar arası kamuoyunun dikkatini çekmek için hem de bir basın toplantısı düzenlemek için saat: 13.00’de BM raportörleri ile buluÅŸacağız Yazıyla BM raportörlerine konut hakkı ihlallerini sunacağız. Baskıların kaldırılması için BirleÅŸmiÅŸ Milletler’i göreve davet edeceÄŸiz” dedi.

Hakkan konuyla ilgili olarak : “Yarın BM raportörleri misafirimiz, misafirlerimizle teknik gezi yapacağız. Kentsel Dönüşüm sürecinin Türkiye’deki uygulamaları hakkında soru yönelttiler. Bilgi talep ettiler.  Uygulamalar hakkında bilgilendirme yaparak, Çinçin, Hıdırlıktepe, Atıf Bey, Ä°smetpaÅŸa, Mamak ve Dikmen Kentsel dönüşüm alanlarını birlikte gezeceÄŸiz” dedi. Candan ise Uluslararası boyut taşınmasının barınma hakkı mücadelesi açısından önemli olduÄŸunu vurguladı.  


Toplam Görüntülenme : 82660
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!