Sobe Gazetesi 2024 - Lokumcu’ya Anıt Mezar
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Lokumcu’ya Anıt Mezar

Lokumcu’ya Anıt Mezar

Metin Lokumcu Anıt Mezar Yarışması Sonuçları, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nde  yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Dört meslek odasının birlikte yürüttüğü Metin Lokumcu Anıt Mezar projesi hayata geçiriliyor.

Hopa’da Tayyip ErdoÄŸan’ın protesto edilmesiyle çıkan olaylarda hayatını kaybeden Metin Lokumcu için yapılan Anıt Mezar yarışmasının sonuçları belli oldu.  Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası Ankara Åžubesi, Makine Mühendisleri Odası Ankara Åžubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Åžubesi ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açmış olduÄŸu yarışmada kazanan eser, Hopa’da hayata geçirilecek. Anıt mezar, Jüri üyelerinden Erkal Tülek, Elektirik Mühendisleri Odası Serdar Çiftcan, Ä°KK Sekreteri Bülent Tatlı, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, MMO Genel Sekreteri Ercüment ÇervatoÄŸlu’nun katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.  

Makine Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ercüment ÇervatoÄŸlu yarışmada birincilik alan eser sahiplerinin  Füsun Kavalcı ve Hüseyin Erol olduÄŸunu açıkladı. ÇervatoÄŸlu “Hes mücadelesine, suyuna, havasına toprağına sahip çıkan Metin Lokumcu ÅŸahsında, AKP faÅŸizmine karşı tüm muhalifleri 31 Mayıs günü, Hopa’ya davet ediyoruz.  Hopa’da bir anma etkinliÄŸi gerçekleÅŸtireceÄŸiz, anma etkinliÄŸinden sonra, KemalpaÅŸa beldesine geçeceÄŸiz, dere kenarında, türkülerimizle, ÅŸarkılarımızla, Metin Lokumcu’nun ailesiyle birlikte Lokumcu’yu anacağız. Ayrıca Hopa’da 12 Eylül faÅŸizminde iÅŸkencede hayatını kaybeden, öldürülen, gözaltında kaybedilen, tüm devrimcileri, 106 arkadaşımızı anacak bir “onurumuzdur” sergisi açacağız” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ise baÅŸka benzer bir projeyi daha yakın zamanda açıklayacaklarını söyledi. “ Böyle projeler süreci yaÅŸatıyor, faÅŸizme karşı  birleÅŸik bir cephe olarak mücadele süreci devam ediyor ve daha da mücadeleyi kenetlendiren anlamlı bir proje. Oda yöneticileri olarak bize nasip olduÄŸu için de onur duyuyoruz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan  anıt mezar eserini, örnek maketi üzerinden tanıttı. Candan: “ Anıt mezar üretilirken, simgesel olması ve üretilen kiÅŸinin, kiÅŸiliÄŸini yansıtması gerekiyordu. Mezarda kurÅŸun kalemi simgeleyen çelikler ÅŸeklinde sütunlar olacak. Bu kalemler aynı zamanda Metin Lokumcu’nun öğretmen kiÅŸiliÄŸini’de simgeliyor.  Su öğesi ve toprak öğesi de var. Derelerin kardeÅŸliÄŸi üzerinden Metin Lokumcu’nun yürüttüğü mücadelenin Lokumcu’nun mezarına da Can suyu taşıyacak. Karadenizin suyu eksik olmaz,  her yaÄŸmur yaÄŸdığında Metin Lokumcu’nun mezarına can suyu akacak. Mezar 120X240 cm ölçülerinde düşünüldü. Burada önemli olan, AKP faÅŸizmine karşı mücadele aksı içinde simgeleÅŸmesidir. Sanatın simgeselliÄŸinin mimarlık ve mühendislik alanında buluÅŸmasının ender örneklerinden birisi olacak. Yapılan simge eserlerin, zaman içinde gelecek kuÅŸaklara kalması anlamlı. Tüm sivil toplum kuruluÅŸlarını, demokratik kitle örgütlerini, Hopa’ya bu simgesel deÄŸerlere sahip çıkmak ve 31 Mayıs’ta baskılara karşı mücadeleye ortak olmaya  Ã§ağırıyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Ä°KK Sekreteri Bülent Tatlı “ TMMOB olarak insana, doÄŸaya sahip çıktığımızı her yerde ifade ediyoruz. Bunun bir yansıması olarak, Metin Lokumcu da derelerine, suyuna, doÄŸasına yaÅŸama dair varolan her duyarlılığa sahip çıktığından dolayı yanındayız. AKP faÅŸizmi kazanamayacak” dedi.

Toplantıya katılan yarışma jüri üyelerinden Erkal Tülek ise “ Metin Lokumcu’yu sudaki suretler belgeselinde tanımıştık. Derelerine ve Çayına sahip çıktı, mücadelesi sürecek ve yanında olacağız.” Åžeklinde ifade etti.  

Teleferik tepkisi

Yenimahalle – Åžentepe arasına yapılacak olan teleferik hattı da toplantıda deÄŸinilen konular arasında yer aldı. Yenimahalle ve Çankaya Belediyelerinin desteÄŸi Teleferik davasında BüyükÅŸehir Belediyesi’nin savunmasında yer aldı. Dava savunmasında yer alan, “Yenimahalle ve Çankaya Belediyesi’nin dava konusu projelere iliÅŸkin yapılan görüşmelerde, projeyi olumlu ve yararlı karşıladıkları görülmüş. Ä°stasyonların kurulacağı yerler konusunda destek vereceklerini bildirmiÅŸlerdir.” Ä°fadeleri tepki çekti.

Yapılacak olan teleferik projesini deÄŸerlendiren Hakkan Yenimahalle Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’ni de eleÅŸtirdi. Hakkan “TeleferiÄŸin analizini yapmıştık. Kent içi ulaşımın bir aracı olamaz teleferik. Yalnız BüyükÅŸehir Belediyesi kararlı Bir taraftan Gazi Ãœniversitesi ile Ana ulaşım planı yapıyor, bir taraftan da tek başına teleferik projesini baÅŸlatıyor. Gazi ile yaptığı anlaÅŸma boÅŸa çıkıyor. TeleferiÄŸin maliyeti açıklanmıyor. Gondola tarzı en ucuz teleferik kilometre başına maliyeti 12 milyon dolar yapıyor. Ulaşıma alternatif deÄŸil, destekleyen bir proje diyorlar, böyle ÅŸey olmaz. Dava sürecinde savunmalarında görüyoruz ki BüyükÅŸehir Belediyesi Çankaya ve Yenimahalle Belediyesi  ile görüşmüş. Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri uygun görüş vermiÅŸ.  Teleferik projesine destek oluyorlarmış. Yenimahalle ve Çankaya Belediyesi hangi analizi yaptı da uygundur dedi, çok merak ediyoruz. BüyükÅŸehir Belediyesi biliyoruz ki Güvenpark’a sit alanına teleferik durağı koymaya çalışıyor. Çankaya Belediyesi buna nasıl uygundur diyor? Ãœstelik de plancı bir Belediye BaÅŸkanı. Dünyada toplu ulaşım aracı olarak böyle bir örnek yok, çok ilginç bir örnek. Hayalperest ve akıldışı bir proje. Kentte, üstünüzde 106 tane hareket eden kabin sistemini düşünün. Bir projenin mali açıdan ve görsel açıdan kente zarar vermemeli. ” Dedi.

“Allah kimseyi BüyükÅŸehir Belediyesi’nin teleferik askısında bırakmasın”

Tezcan KarakuÅŸ Candan “ Hakkında onlarca dava süren teleferik sürecini baÅŸlatması, anlamsız ve kamu israfıdır. Yüksek maliyetli olduÄŸu için maliyetini açıklayamıyor. Ulaşım sistemi bir bütündür. Bütüne göre yapılır. Tamamlayıcı bir projeden bahsediyor. Tamamlayıcılıktan söz edemez. Ulaşım bir plana göre yapılır.  Kızılay kent merkezinin, yaylaÅŸtırılması yavaÅŸlatılması, bisiklet akslarının getirilmesi ana ulaşım planlarından olabilir. Aynı maliyete doÄŸayı kirletmeyen, doÄŸayla uyumlu bir ulaşım planı kurgulanabilir. Kamunun kaynaklarını bir belediye baÅŸkanının analiz yapmadan, kendi kafasına göre ÅŸekillendirmesi hem verdiÄŸimiz vergilere hem baÅŸkente haksızlık oluyor. Saatte 4800 kiÅŸiyi taşıyacak bir teleferik sisteminin az bir maliyetle yapılması mümkün deÄŸildir. Melih Gökçek, 18 yılda metroyu bitiremedi, Yenimahalle – Åžentepe teleferik hattını hemen bitireceÄŸini söylüyor. 200 metre yükseklikte 106 vagon sürekli gidip gelecek diyor, Allah kimseyi 200 metre yükseklikte BüyükÅŸehir Belediyesi’nin teleferik askısında bırakmasın.” DeÄŸerlendirmesinde bulundu. 


Toplam Görüntülenme : 99398
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!