Sobe Gazetesi 2024 - Yanlış projelere para harcanıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yanlış projelere para harcanıyor

Yanlış projelere para harcanıyor

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün yaptığı basın toplantısıyla Demir Kafes’in yerine 82 katlı rezidans yapılacağını belirtti. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ulaşım politikalarını eleÅŸtirdi.

 

EskiÅŸehir yolunda hala yıkımı devam eden Ankaralılar’ın demir kafes olarak adlandırdığı yapı hakkında çarpıcı açıklamalar geldi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan “Demir Kafes yıllardır atıl duran bir yapıydı geçtiÄŸimiz günlerde söküldü ve aslında kaçak yapı statüsündeydi. Kaçak yapı oluÅŸu da şöyledir ki; inÅŸaat yaklaÅŸma sınırlarını ezen ve yolun içinde kalan bir yapıydı, neredeyse yolun ortasında kaldı, bu nedenle tartışmalı ve hukuksuzdu. BüyükÅŸehir Belediyesi alanda sürekli plan tadilatları yaptı, planda deÄŸiÅŸiklikler yaptı, eÄŸer rapor süreci onların aleyhindeyse hemen yeni bir plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıyorlardı. Ve biz de sürekli davalar açtık. Bugüne geldiÄŸimizde ise neredeyse tüm yetkilerini YDA firmasına belli bir miktarda konut sayısı karşılığında devretmiÅŸ görünüyor. YDA firması da rantı artırmak üzere giriÅŸimlerde bulunuyor. 3.2 emsal, yükseklik serbest gibi uygulamalar var. Bir taraftan da bodrum katlarının kullanılışı ve yapılacak mekânların metrekare hesabına girmemesi için giriÅŸimleri var. Oraya 82 katlı bir yapı yapılacağının bilgisine sahibiz. YDA’ya devretse bile bu firmanın plan tadilatlarına dahil olması gibi bir sürecin yaÅŸanmaması gerekiyor.  Demir kafes hattında bulunan yapıları düşünürseniz, her biri birbiriyle yarışan ve birbirini yok eden çok yüksek yapılar. Oda’ların görüşlerini hiçe sayarak uygulamalar yapıyor. Demir Kafes yapılırken de ciddi paralar harcadı. Söküm maliyeti harcadığı yapım maliyetinin de üzerinde, bütün Ankara’nın parasını yanlış projelerle heba ediyor. Biliyorsunuz GökkuÅŸağı ve Samanyolu gibi projelerde böyle. ”

“Ana ulaşım planında samimi deÄŸil”

Konya yolu üzerindeki yol çalışmalarına da deÄŸinen Hakkan, BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ana ulaşım politikasının samimi olmadığını söyledi.  “ Konya - Samsun istikametinde karayolunda yol geniÅŸletme çalışmaları var. Çalışmaları yaparken bir taraftan da gördük ki AÅžTÄ°’de insanların geçtiÄŸi yerde çökme yaÅŸandı. Demek ki böyle yoÄŸun bir alanda iÅŸ makineleri ve kamyonların geçtiÄŸi alanda güvenliksiz çalışıyor. Ana ulaşım planı yapıyor Gazi Ãœniversitesi ile o zaman yolu niye geniÅŸletiyor. Ana ulaşım planını niye beklemiyor?  Tek başına karar veriyor, bir üniversite ile yapmış olduÄŸu protokolle bu yaptığı iÅŸ örtüşmez. Ulaşım politikası açısından samimi deÄŸil. ODTÃœ yolundan da bahsediyor. ODTÃœ ile anlaÅŸtığını söylüyor, üniversite bir açıklama yapmadı. Yol alttan mı geçsin üstten mi geçsin? Konya yoluna yol nasıl baÄŸlanacak tartışmaları var.  ODTÃœ kampusun içinden geçen bir yola izin verdiyse eÄŸer açıklama beklemek hakkımız, buna nasıl izin verdi anlamak mümkün deÄŸil. Yaptığı projeler kente zarar veriyor, kenti yok ediyor. BüyükÅŸehir Belediyesi’nde hep bir plansızlık var. EskiÅŸehir yolu kaç kez geniÅŸletildi sayamayız bile. Projelerin hepsi bütün olarak yapılmalı, üniversitelerle meslek odalarıyla ana ulaşım planını yapmalı. ” dedi.

 

1 Mayıs’ta Ä°stanbul’da yaÅŸananların üzücü olduÄŸunu söyleyen Hakkan “sıkıyönetim dönemlerinde bile böyle bir sertlikte davranış görmedik. Åžiddet Taksim Meydanı’nın kullanılıp kullanılmamasının bile önüne geçti, bu ÅŸiddeti kınıyoruz. Taksim Meydanı’nı yok eden ölçekte, futbol sahası büyüklüğünde topçu kışlası yapılıyor. Daha önce AVM yapmayacaklarını söylediler, ÅŸimdi BaÅŸbakan AVM’de yapacağız diyor. Korumuyorlar ama korumadıklarını da  “dört tane çanak çömlekten” etkileniyor raylı sistem diye ifade ediyorlar. Çanak çömlek dedikleri bizim tarihimiz ve kültürümüzdür, Bunun örneÄŸi Ankara’da da var, Ulus’ta Hacı bayram Meydanı’nda roma kalıntıları olmasına raÄŸmen çok katlı otopark inÅŸaatı devam ediyor. “ ÅŸeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 74747
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!