Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlık öğrencileri ayakta
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlık öğrencileri ayakta

Mimarlık öğrencileri ayakta

Trabzon’ da mimarların karikatürleri yasaklandı, ÅŸimdi ise Ãœniversite yönetimi kilise maketine tahammül edemedi.  

Trabzon’da geçtiÄŸimiz hafta Mimarlar Odası’nın gerçekleÅŸtirdiÄŸi “kent kültür ve demokrasi forumunda” AKP karikatürlere tahammül edemedi. Önce karikatürleri zorla kaldırttılar, ÅŸimdi de makete tahammül edemeyerek kilise maketini yıktırdılar. Gazi Ãœniversitesi’nde kilise maketinin parçalanması mimarlık öğrencilerinin tepkilerine neden oldu. Gazi Mimarlık Fakültesi’nde 10 Mayıs’ta öğrencilerin yaptığı kilise maketleri üniversite yönetimi tarafından yıktırıldı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “kilise maketinin yıktırılması evrensel bir meslek olan mimarlığın ruhuna aykırıdır. Bir mimarlık fakültesinde bu vahÅŸet yaÅŸanıyor ve yönetimleri susuyorsa, ülkemiz mimarlığının geleceÄŸi açısından kaygımız giderek artıyor. Mimarlığın ve yapılı çevremizin nasıl bir ideolojik bakış açısıyla ÅŸekillendiÄŸi ortada. Gazi Ãœniversitesi’nde yaÅŸanan bu olaylar tesadüf deÄŸil, önce mimarlık fakültesinin cephesi Osmanlı Selçuklu mimarisi ile kapladılar ÅŸimdi mimarlık eÄŸitimine müdahale ediyorlar, mesleÄŸimiz adına bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil” dedi. Gazi Ãœniversitesinde, part-time hocalık yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Ali Hakkan’da “ tüm yaÅŸam alanlarımızdaki muhafazakarlaÅŸmanın mimarlık eÄŸitimine kadar dayanmış olması ve öğrencilerin yoÄŸun emeklerle hazırladıkları maketlere bile tahammül edemeyen bir yönetimin üniversitelerde olması , üniversitenin ruhuna aykırıdır” dedi. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Öğrenci Komisyonu’da maketlerinin yıkılışının kabul edemeyeceÄŸini söyleyerek,tüm mimarlık öğrencilerini 16 Mayıs PerÅŸembe günü Yüksel Caddesi’nde yapılacak açıklamaya çağırdı. Facebook üzerinden örgütlenen ve eylem çaÄŸrısı yapan öğrenci komisyonu, yaptıkları çaÄŸrıda mimarlara ve mimarlık öğrencilerine şöyle seslendi: “10 Mayıs 2013 Cuma günü Gazi Ãœniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde 2013 yılı 1. sınıf öğrencileri tarafından 1/10 ölçeÄŸiyle yapılan ''kilise'' maketleri öğrencilerin kendisi tarafından yıkılmak zorunda bırakılmıştır. Mimarlık öğrencileri olarak bu ölçekte yapılan bir maketin ne kadar masraf ve emekle yapıldığını çok iyi biliyoruz. ArkadaÅŸlarımızın böyle bir zorbalıkla kendi emeklerini yok etmek zorunda bırakılmalarına karşı çıkıyoruz. Bizler TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Öğrenci Komisyonu olarak 6 gündür herhangi bir açıklama yapmayarak suçlamaları kabul ettiÄŸini düşündüğümüz Gazi Ãœniversitesi Mimarlık Fakültesi dekanı ve bölüm baÅŸkanını acilen bu olayı bir açıklığa kavuÅŸturmaya ve kamuoyunu doÄŸru bilgilendirmeye davet ediyoruz. Bizler üniversitelerde bilimsel ve özgür bir eÄŸitim isteyen öğrenciler olarak bu olayın takipçisi olacağımızı bildiririz. Bütün bu nedenlerle Ankara'daki bütün mimarları ve mimarlık öğrencilerini PerÅŸembe günü saat 18.30'da Yüksel Cadde'sinde yapılacak olan açıklamaya bekliyoruz.”  

Maketler yıkılmadan önce Gazi Ãœniversitesi’ndeki bir profesörün ise öğrencilere “Neden cami maketi yapmıyorsunuz? “diye sorduÄŸu öğrenildi. Öğrenciler eylem çaÄŸrılarında, “Bilimin, tekniÄŸin ve sanatın kalesi olması gereken üniversitelerin özgür bir eÄŸitim platformu olmak yerine, iktidarın gerici politikalarının, muhafazakar tutumunun müdahalelerinin hedefi olmasını nefretle kınıyoruz. Bu durumun örneklerini yıllardır pek çok üniversitede görebilirken, yaÅŸanan bu son olay da artık yapılan ödevlere ve maketlere dahi katlanılamadığının kanıtıdır ve Gazi Ãœniversitesi Mimarlık Fakültesi yönetimi de bu gericiliÄŸin bir parçası olmuÅŸtur.” Ä°fadelerine de yer verdi. 


Toplam Görüntülenme : 80964
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!