Sobe Gazetesi 2024 - Üniversitede kilise düşmanlığı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Üniversitede kilise düşmanlığı

Üniversitede kilise düşmanlığı

Öğrenciler, Gazi Ãœniversitesi’nin kilise maketini yıktırması üzerine bir basın açıklaması yaparak olayı kınadı.  

Gazi Ãœniversitesi’nde kilise maketinin parçalanması mimarlık öğrencilerinin tepkilerine neden oldu. Gazi Mimarlık Fakültesi’nde geçtiÄŸimiz hafta öğrencilerin yaptığı kilise maketleri üniversite yönetimi tarafından yine öğrencilere yıktırıldı. Gazi mimarlık öğrencileri yüksel caddesinde bir araya gelerek Ãœniversite yönetiminden bilimsel, çaÄŸdaÅŸ eÄŸitim istedi. Maketler yıkılmadan önce bir profesörün “neden cami maketi yapmıyorsunuz?” kıyaslaması ise tepki çekti.

“GericiliÄŸin parçası oldu”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Öğrenci Komisyonu yaptığı basın açıklamasında büyük bir emekle yapılan maketlerin yıkılmasını kabul etmediklerini dile getirdi. Açıklamada  “10 Mayıs 2013 Cuma günü Gazi Ãœniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde 2013 yılı 1. sınıf öğrencileri tarafından 1/10 ölçeÄŸiyle yapılan ''kilise'' maketleri öğrencilerin kendisi tarafından yıkılmak zorunda bırakılmıştır. Mimarlık öğrencileri olarak bu ölçekte yapılan bir maketin ne kadar masraf ve emekle yapıldığını çok iyi biliyoruz. ArkadaÅŸlarımızın böyle bir zorbalıkla kendi emeklerini yok etmek zorunda bırakılmalarına karşı çıkıyoruz. Bizler TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Öğrenci Komisyonu olarak herhangi bir açıklama yapmayarak suçlamaları kabul ettiÄŸini düşündüğümüz Gazi Ãœniversitesi Mimarlık Fakültesi dekanı ve bölüm baÅŸkanını acilen bu olayı bir açıklığa kavuÅŸturmaya ve kamuoyunu doÄŸru bilgilendirmeye davet ediyoruz. Bizler üniversitelerde bilimsel ve özgür bir eÄŸitim isteyen öğrenciler olarak bu olayın takipçisi olacağımızı bildiririz. Bilimin, tekniÄŸin ve sanatın kalesi olması gereken üniversitelerin özgür bir eÄŸitim platformu olmak yerine, iktidarın gerici politikalarının, muhafazakar tutumunun müdahalelerinin hedefi olmasını nefretle kınıyoruz. Bu durumun örneklerini yıllardır pek çok üniversitede görebilirken, yaÅŸanan bu son olay da artık yapılan ödevlere ve maketlere dahi katlanılamadığının kanıtıdır ve Gazi Ãœniversitesi Mimarlık Fakültesi yönetimi de bu gericiliÄŸin bir parçası olmuÅŸtur.”

Açıklamaya, Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri de destek verdi. Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Öğrencilerin tepkisi haklı bir tepkidir, bu nedenle Gazi Ãœniversitesi Mimarlık öğrencilerinin yanındayız. Kilise maketlerinin yıkılması, çaÄŸdaÅŸ ve bilimsel eÄŸitimle örtüşemez. Gazi Ãœniversitesi ötekileÅŸtirici, ayrımcı ve  düşmanca tutumlarına son vermeli” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 98574
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!