Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ’ye yedi kocalı Hürmüz planı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ’ye yedi kocalı Hürmüz planı

AOÇ’ye yedi kocalı Hürmüz planı

AOÇ keÅŸfinde planlama sürecini yedi kocalı Hürmüz’e benzeten imar ve ÅŸehircilik daire baÅŸkanına meslek odaları cevap verdi.

AOÇ’de ikinci bilirkiÅŸi keÅŸfi yapıldı, keÅŸfin ardından Odalar ortak basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası’nda yapılan toplantıya, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ziraat Mühendisleri Odası Genel BaÅŸkanı Turhan Tuncer ve Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, katıldı. Meslek Odaları yöneticileri bilirkiÅŸi keÅŸfini anlatırken, “yedi kocalı Hürmüz”e benzetilen planlama sürecini eleÅŸtirdi.  BilirkiÅŸi ücretlerine de itiraz etti. BilirkiÅŸi ücretleri 25 bin lira olarak belirlendi.

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan mahkemenin karar verdiÄŸi bilirkiÅŸilik rakamlarının yüksek olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları söyledi: “ Uzunca bir zamandır planlama süreçleri ile ilgili müdahalelerle bulunuyoruz. Meslek örgütleri olarak planlama süreçlerini yakından izliyoruz. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde ikinci kez bilirkiÅŸi keÅŸfi yapıldı. KeÅŸif sırasında imar daire baÅŸkanının söyledikleri itiraf niteliÄŸindedir. Daire BaÅŸkanı “ biri şöyle yap diyor, biri böyle biz ameleliÄŸini yapıyoruz, söylüyorlar yapıyoruz” ifadeleri kimin için plan ne için plan yapıldığının yanıtıdır. AOÇ’de keÅŸif sırasında gezerken bir anda kaybolduk, yapılanlar Çiftlikten hiçbir eser kalmadığını gösteriyor. Yakında kuÅŸlar bile kalmayacak. Bir kısım arazisi de ABD’ye devrediliyor. AOÇ tamamen devreden çıkmış durumda ipler BüyükÅŸehir Belediyesi’nin elinde. Odaların gelirleri AKP’nin uygulamalarıyla % 50’lilere varan oranlarda kısılırken, bilirkiÅŸi ücretleri çok sıkıntılı. Ãœcretler çok yüksek meslek odaları içinde ödenemeyecek bir hal alıyor.”

“Yedi Kocalı Plan ”

AOÇ keÅŸfinde Odalar davalılarla karşı karşıya geldi. Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, BüyükÅŸehir Belediyesi’nin savunmasına tepki gösterdi . Candan: “BilirkiÅŸi keÅŸfine tüm taraflar olarak katıldık, yerinde inceledik. Meslek odaları olarak itirazlarımızı deÄŸerlendirmelerimizi anlattık. Ä°mar Daire BaÅŸkanı Ömer Faruk Erciyes, BüyükÅŸehir Belediyesi’ni savunan şöyle bir konuÅŸma yaptı. ‘ Plan yedi kocalı Hürmüz’e benzer. Birisi bize onu yap, birisi ÅŸunu yap diyor, yedi kocalı Hürmüz gibiyiz, biz de bu iÅŸin sadece ameleliÄŸini yapıyoruz.” BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yetkilisi bu konuÅŸmasıyla bilimsel kriterlere göre plan yapılmadığının itirafını da yaptı. AOÇ üzerinde yapılan ciddi bir yapılaÅŸma var ve kesilen aÄŸaçların her biri bizim geleceÄŸimiz. KeÅŸif sırasında yapılan tartışmalar sadece yapılan yollar üzerinden deÄŸil, çekirdek tarihi alan üzerinden yapıldı. Bölünen her bir AOÇ arazisi ve AOÇ’deki her ÅŸey talana uÄŸramış durumda. Yargı sürecinin uzaması bizim için çok sıkıntılı. Yollar, köprüler, kavÅŸaklar bir anda AOÇ’de olduÄŸunuzu bile unutuyorsunuz.  “

“Cetvel plan”

Ä°mar Daire BaÅŸkanı’nın Oda yöneticilerini duygusallıkla suçladığını aktaran Candan, “ KeÅŸifte ortamı görüp duygulanmamak mümkün deÄŸildi. Kente yeÅŸile karşı duyulan öfkeyi gördük. Ayrıca Yine Daire BaÅŸkanı mahkeme heyeti baÅŸkanına dönerek, “Çok iyi oldu sayenizde ikinci kez geliyorum AOÇ’ye ” dedi. Bunun üzerine  “Siz planları nasıl yapıyorsunuz? “ ÅŸeklinde sorduÄŸum soruya ise cevap vermedi. Bu gösteriyor ki AOÇ’deki tüm planlar masa başında çıkarılmış, cetvel planlardır. Bir imar Daire BaÅŸkanı’nın bunu söylemesi büyük bir itiraftır. Acilen Ankara’ya karşı yaptıkları bu büyük tahribattan vazgeçmeliler. Ä°nsan duygusu ile yüklü olmayan bu kadrolar, oturdukları yerleri boÅŸ yere iÅŸgal etmemeliler.” Dedi.

BilirkiÅŸi bilmecesi

BilirkiÅŸi ücretlerini ödemeyeceklerinin altını çizen Candan: “ Almanya’da gelen teknik hakimler bilirkiÅŸi keÅŸfine katıldı. Almanlarla ortak mirasımız olduÄŸunu söyleyebiliriz çünkü yapılan yapılar alman mimarların eserleri. Üç yıldır süren bu davalarda bilirkiÅŸi süreçleri yeni tamamlanıyor. BilirkiÅŸilerde bizlerde telafisi mümkün olmayan bir süreçle karşı karşıya kaldığımızı gördük. Alman heyeti de tarihe tanıklık etti. AOÇ ile ilgili açılan davada Danıştay bizden 25 bin lira bilirkiÅŸi ücreti istiyor. Bir memur ya da işçi 25 yıl çalışsa alacağı karşılık ancak 25 bin lira olur. Aynı büyüklükte alanın bilirkiÅŸi keÅŸfine 3 bin lira ödedik. Nasıl bilirkiÅŸi rakamlarını belirlediklerini kamuoyuna açıklasınlar. 25 bin lira gibi bir rakamı ödemeyeceÄŸiz. Bu rakamı reddediyoruz. Bize AOÇ’ye dava açmayın demek istiyorlar. 25 bin lira ödeyecek gücümüz yok ama bu mücadeleyi yürütecek yüreÄŸimiz var. AOÇ için verdiÄŸimiz mücadelenin parasal karşılığı yoktur. Mücadelemiz devam edecektir. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

“Åžaşırtıcı bir keÅŸif”

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, keÅŸif için garip bir keÅŸifti nitelendirmesinde bulundu. Kolçak: “KeÅŸif garipti, ÅŸaşırtıcıydı. Yirmi yıldır kentin planlarını yapan imar ve ÅŸehircilik Daire BaÅŸkanı plan yapımındaki müdahalelerden “o bakanlık ÅŸunu yapın dedi, bu bakanlık ÅŸunu yapın dedi” cümleleriyle bahsetti. AOÇ Genel müdürü ise AOÇ çalışanlarının maaÅŸlarının, AOÇ’nin kiraladığı yerlerden elde edildiÄŸini söyledi. AOÇ mülküne sahip genel müdürlüklerden ise bir temsilci dahi keÅŸifte yoktu. Ä°mar daire BaÅŸkanı yapılaÅŸmaya açılmadığını söyledi. BaÅŸbakanlık binasına verdikleri alanı sorduk. Böyle basit gerekçelerle planı savunmaya kalktılar. Yapılan bilirkiÅŸi keÅŸfi AOÇ’deki tarafların kesinlikle güvenilmez olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Ankara kentinin deÅŸarj noktalarını ben yaptım oldu mantığıyla mahvettiler artık kentin büyük Afet riski var. Meslek Odaları olarak yedi yıldır takip ettiÄŸimiz süreçte çok ÅŸaÅŸkınız.” Dedi.

Kolçak AOÇ’de sökülen aÄŸaçlar yerine Ä°talya’dan aÄŸaç getirilmesine de karşı çıkarak, “ Ä°talya’nın fidanlık anlamında sicili bozuktur. Ve getirtilecek aÄŸaçlar 30-35 yaşında bu yaÅŸlardaki aÄŸaçların adaptasyonu risklidir. Adaptasyonu da çok zordur.” Åžeklinde konuÅŸtu.

Ziraat Mühendisleri Genel BaÅŸkanı Turhan Tuncer ise AOÇ’de kesilen aÄŸaçlara tepkiliydi. Tuncer dikilecek aÄŸaçlarda hastalık olabileceÄŸine dikkat çekerek; “ AOÇ’de aÄŸaçlar kesiliyor yerine aÄŸaç dikileceÄŸi söyleniyor. Daha öncede Ankara’da dikmek üzere satın alınan aÄŸaçlardan örnekler aldık, köklerinde hastalık çıktı. Dikilen aÄŸaçların %1’i tuttu diÄŸerlerinin hepsi kurudu. Türkiye’de bir üretim mekanizması var, kendi üreticimizi bırakarak Ä°talya’dan aÄŸaç getirmenin hiçbir anlamı yok. Son on yılda, Türkiye’de Konya’nın yüzölçümü kadar tarım toprağı katledildi. AOÇ Çiftlik olmaktan çıkmış ve hukuk çok geç ilerliyor, her ÅŸey yok oluyor. Bir yıl sonra davayı kazansak bile yapılanlar bitmiÅŸ oluyor. Geriye dönüş mümkün olmuyor. Odalar olarak hukukla ilgili endiÅŸelerimiz var. BilirkiÅŸi ücretleri de bazı davalarda anormal rakamlara çekildi. Sonuçta bizler ticari kurumlar deÄŸiliz. Ä°lk kez bu kadar yüksek bir rakam karşımızda.  Bizi dava açmamaya yönlendiriyorlar.” Dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi geçtiÄŸimiz hafta AOÇ kaynaklı arazinin TOKÄ° tarafından ABD’ye satıldığını söylemiÅŸti. Son olarak söz alan Ali Hakkan, “ TOKÄ° baÅŸkanı AOÇ arazisinin ABD’ye satışını önce yalanladı sonra protokol yok dedi. Çıkıp açıklasınlar , açıklamazlarsa biz önümüzdeki hafta belgelerle açıklayacağız” ifadelerini kullandı.


Toplam Görüntülenme : 76098
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!