Sobe Gazetesi 2024 - Kent Mekanları ve Kadın Cinayetleri
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kent Mekanları ve Kadın Cinayetleri

Kent mekânları ve kadın cinayetleri

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ortak bir etkinliÄŸe imza attı. “Kent Mekânlarının Kadın Cinayetlerindeki Rolü ” konusu ile bir söyleÅŸi düzenlendi. SöyleÅŸinin açılış konuÅŸmasını Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan yaptı. Mimar Bahar Yalçın ve Sosyolog Elif Aydın’ın konuÅŸmacı olarak katıldığı etkinlik büyük ilgi gördü.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, konuÅŸmasında, “kent mekanlarının kadın cinayetlerindeki rolünü konuÅŸuyoruz çünkü; Kadın olarak, güvenli mekanlara ihtiyacımız var. Karanlık bir yolda yürürken tedirgin oluyoruz ya da belli bir saatten sonra bir yerden bir yere ulaÅŸamıyoruz bu problemleri bizlere kentleri yönetemeyen kötü yöneticiler taşıyor” dedi. Candan, tüm katılımcıları 1 Haziran’da Makine Mühendisleri Odası’nda yapılacak olan TMMOB 3. Kadın Kurultayı’na davet etti.

 

Elif Aydın, kadın cinayetlerini ve cinayet oranlarını anlattı. Aydın,“Bir kadını kim öldürür?” baÅŸlığı altında yaptığı sunumda, “%88’i en yakını ya da tanıdığı erkekler tarafından, aile içinde öldürülen kadınlar ise %71 oranında kocaları tarafından öldürülüyor.” Ä°fadelerini kullandı. Aydın, öldürülen kadınların ailelerine ulaÅŸtıklarını belirterek, “ Ailelerle omuz muza mücadele ediyoruz. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak kurulduÄŸumuzdan bu yana çok fazla aÅŸama kaydettik. Herkesin bize katılması ve destek vermesi çok önemli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ÅŸiddeti önleme merkezleri doÄŸru düzgün iÅŸlemiyor, doÄŸru düzgün iÅŸlemesini ve Türk Ceza Kanunu’nda deÄŸiÅŸikliklerin yapılması yönünde taleplerimiz var. Bu taleplerimizi gerçekleÅŸtirmek için herkesi göreve çağırıyoruz.” Dedi.

“Kentleri kadın cinayetlerinde payı var”

Aydın’ın ardından söz alan mimar Bahar Yalçın, kent mekânları ve kadın cinayetlerini deÄŸerlendirdi. Kentlerde kadınların ve erkeklerin eÅŸit temsilinin saÄŸlanması gerektiÄŸini vurgulayan Yalçın, “Mimarlar olarak kentlerdeki toplumsal iliÅŸkileri belirliyoruz, Kentlerde artık, maddi kazanca göre gidilebilecek yerler, maddi kazanca göre oturulabilecek güvenli siteler ve karşısında güvenli olmayan yerler oluÅŸturuluyor. Bir yerde alanlar terk edilince alanda olası tehlikelerin olması, sosyal hayatı da sınırlıyor. Kentlerin güvenli olması gerekiyor.” Dedi.

Ankara için ise ulaşım probleminden bahseden Yalçın, “ Ankara’daki belli bir saatten sonra ulaşımın olmaması bir ulaşım problemi ve Ankara’nın ulaşım problemi sokakları tenhalaÅŸtırıyor. Ulaşım probleminin giderilmesi , sokakların aydınlatılması kadın ve erkeÄŸin kentlerdeki eÅŸit temsilinin saÄŸlanması gerekiyor. Kentlerin güvenliÄŸinin kadın cinayetlerinde payı var.” Åžeklinde konuÅŸtu. 

 

 


Toplam Görüntülenme : 80173
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!