Sobe Gazetesi 2024 - Lokumcu İçin Tek Yürek
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Lokumcu İçin Tek Yürek

LOKUMCU İÇİN TEK YÜREK

Metin Lokumcu anması  ve anıt mezar açılışı etkinlikleri bütün örgütleri bir araya getirdi .

Meslek Odaları Metin Lokumcu anması için ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, EMO Ankara Åžube BaÅŸkanı Ebru Akgün Yalçın, Ä°MO Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Özer AkkuÅŸ, Bülent Tatlı , Makina Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ercüment ÇervatoÄŸlu, katıldı. Mimarlar Odası’nda düzenlenen toplantıya EÄŸitim- Sen Genel Merkez Yöneticisi TuÄŸrul Culfa, ÖDP Parti Meclisi Ãœyesi YaÅŸar Aydın,  Halkevleri Genel Merkez Yöneticisi DilÅŸat AktaÅŸ da katıldı.

Hopa’da önceki yıl 31 Mayıs tarihinde BaÅŸbakan’ı protesto etmek isteyenlere yönelik polis ÅŸiddeti sonucunda Metin Lokumcu yaÅŸamını yitirmiÅŸti. Meslek Odaları, Siyasi partiler ve STK’lar Metin Lokumcu anması için bu yıl ortak anma ve anıtmezar açılışı gerçekleÅŸtirecekler. Ortak anma programını örgütlen adına Mimarlar Odası Ankara Åžubesi  sekreter üyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan açıkladı. Candan “  5 Oda olarak Metin Lokumcu anısında düzenlediÄŸimiz anıt mezar açılışı ve Hopa’daki anma etkinliklerinde, bütün örgütleri olarak tek pankart altında ortak program hazırladık. Metin Lokumcu’nun herkesi kucaklayan mücadele tarzına yakışır ÅŸekilde hepi birlikte düzenlenen ortak programda AKP FaÅŸizmine karşı ortak mücadele hattının Hopa’da simgeselleÅŸmesidir. 31 Mayıs sabahı Hopa çay fabrikası önünde saat:11.00’de  toplanılacak ve yürüyüş yapılarak anma gerçekleÅŸecek, daha sonra KemalpaÅŸa’ya hareket edilerek, anıt mezar açılışı gerçekleÅŸtirilecek. Sonrasında da Karadenizli yaÅŸamını yitiren devrimciler için “ Onurumuzdur” sergisi açılacak ve akÅŸamda, KemalpaÅŸa’da, herkesin katılımıyla panel forum gerçekleÅŸecek. 31 Mayıs’ta yakaladığımız ortak anma . AKP’nin bütün baskıcı politikalarına karşı yeni birlikte oluÅŸturulacak bir ortak harekteliliÄŸin nüvesi olursa bundan  mutluluk duyarız dedi.” Sonrasında Toplantıya katılan temsilciler sırayla söz alarak Metin Lokumcu anmasına çaÄŸrı yaptı:  

Lokumcu’ya ortak anma

Makina Mühendisleri Odası Ercüment ÇervatoÄŸlu        : “Amacımız AKP faÅŸizmine ortak bir anma ile dur demek. Bütün örgütlere görev düşüyor. Özgürlükleri ve direniÅŸi önemseyen tüm örgütleri faÅŸizme karşı dur demeye çağırıyoruz. Ogün hepimiz “Ben Metin Lokumcu” tÅŸirtleri giyerek, tek pankart ile tek yürek ve tek ses olacağız.”

EÄŸitim- Sen Genel Merkez Yöneticisi TuÄŸrul Culfa        : “Deresine, suyuna sahip çıkan, mücadeleyi yükselten ve insanca yaÅŸanabilir mücadele veren Lokumcu için, Kendisi gibi düşünmeyeni düşman olarak gören otoriter sisteme karşı verilecek mücadelenin simgesi olarak açılacak bu anıt mezar için biz de Hopa’da olacağız.”

ÖDP Parti Meclisi Ãœyesi YaÅŸar Aydın                              : “ Metin Lokumcu’nun ölümünden bu yana iki yıl geçti ve iki yıl boyunca onlarca Hopa yaÅŸandı. TMMOB’un önderliÄŸinde ailesi ile yapılan bu anıt mezar çok anlamlı. Oradaki HES mücadelesi ve Çayda ve fındıkta yaÅŸanan sömürüye karşı ses katacaktır. Metin Lokumcu’nun dostlarını yoldaÅŸlarını 31 Mayıs’ta Hopa’da olmaya çağırıyoruz”

Halkevleri Genel Merkez Yöneticisi DilÅŸat AktaÅŸ                       : Karadeniz’e önce HES ÅŸirketleri giremedi, çay için direniÅŸ gerçekleÅŸti. Hopa’da çok ciddi direniÅŸlerle karşılaÅŸtılar. AKP iktidarının BaÅŸbakanı Tayyip ErdoÄŸan, kendisini sevmeyen insanlarla karşılaÅŸtı. Ä°nsanlar gücünü sokakta gösterdiler. Tayyip ErdoÄŸan’ın Hopa’da miting yapmasına izin vermediler. Mezarın yapılışının manevi deÄŸeri çok yüksek. Hep birlikte orada olacağız”

Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Ãœyesi  Bülent Tatlı: “Bu organizasyonun hareketliliÄŸin sürekliliÄŸi olması temennisindeyim. Tüm ilerici demokratik örgütlerle birlikte orada olacağız”

EMO Ankara Åžube BaÅŸkanı Ebru Akgün Yalçın : “Metin Lokumcu’yu öldürdüler ve  Metin Lokumcu’nun adı kentine doÄŸasına sahip çıkan tüm Anadolu halklarının mücadelesinin simgesi haline gelmiÅŸtir. Bu anlamda sahip çıkmak çok önemlidir. Karadeniz halkından tutunda bu organizasyon’da yer alan bu hissiyatı yaÅŸayan herkese teÅŸekkür ediyorum”

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan: “ Tüm yaÅŸam alanlarımız yok ediliyor, Ankara metrosunda ahlak dersi vermeye çalışıyorlar, alkol ile ilgili yasa maddesi çıktı, bizim ne yapacağımıza karar veriyorlar, kaç çocuk doÄŸuracağız nerde nasıl davranacağı ne yiyip ne içeceÄŸiz buna BaÅŸbakan karar veriyor ve bunun adı da faÅŸizmdir.  Her alana müdahale ediyorlar,  Metin Lokumcu burada AKP faÅŸizmine karşı bir direniÅŸin sembolü oldu.  Metin Lokumcu anıt mezarı tamamlandı, bu hafta sonu açılışı yapılacak. Metin Lokumcu’nun bizi bir araya getirmesinin yöntemi mücadeledir, bu çok anlamlıdır”

MÄ°MARLAR ODASI YÖNETÄ°CÄ°LERÄ°  AOÇ’NÄ°N ABD’YE SATIÅž YAZIÅžMALARINI  AÇIKLADI

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Oda yöneticileri Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kaynaklı arazinin ABD BüyükelçiliÄŸine satışıyla ilgili yazışma belgelerini açıkladı. Belgelere göre; DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan çıkan yazıda “ABD tarafının TOKÄ° ile yürüttüğü müzakereler neticesinde, taraflar “daha önce AOÇ arazisi iken, Gazi Ãœniversitesine devredilen oradanda TOKÄ°’ye devredilen alanla ilgili   “TOKÄ°’nin Çukurambarda’ki arsasının satışı konusunda mutabakat saÄŸlamıştır” ifadeleri yer alıyor. Ali Hakkan konuyla ilgili olarak,  “AOÇ kaynaklı arazilerin TOKÄ°’den ABD BüyükelçiliÄŸine devredildiÄŸini geçtiÄŸimiz hafta açıklamıştık. Mehdi eker tilki kurnazlığı örneÄŸiyle arazinin AOÇ arazisi olmadığını söylemiÅŸti. Ä°lk sahibi AOÇ olan bu arazinin  ABD’ye verilmesine karşı kampanya baÅŸlatacağız.  Bir haftadır  TOKÄ° ve diÄŸer kurumlardan açıklama bekledik, bu yaptıklarının ne anlama geldiÄŸi ile ilgili. Arazinin ABD’ye satışı için mutabakat olmadığını yalanlayamadılar. DışiÅŸleri Bakanlığının yazışmaları ortada Bu yazışmalarda gösteriyor ki  mutabakat saÄŸlanmış, Çukurambarda’ki arazide Belediyelerin de sorumluluÄŸu var, merkezi idarelerin de sorumluluÄŸu var bunları yakından izleyeceÄŸiz.” Ä°fadelerini kullandı.

Candan “Mehdi Eker AOÇ’nin arazisi deÄŸil diyor, Gazi Ãœniversitesi bizim arazimiz deÄŸil, diyor. Hepsi birbirinin üstüne atıyor. Bizler bu tür arazilerin nasıl hülle yapılarak ele geçirildiÄŸini çok iyi biliyoruz. Büyükelçiliklere, Ankara’da planlama ölçeÄŸinde yer ayrılıyor. Oran Mevkiinde Çaldağı’nda bulunan alan diplomatik site alanıdır. Tüm büyükelçilikler için yer almıştır. ABD BüyükelçiliÄŸi’nin de burada yapması gereken gidip Çaldağı’na yerleÅŸmesidir. Hükümetin de yapması gereken Çaldağı’nı göstermesidir. AOÇ arazisi 1983’te 12 Eylül faÅŸizmi ile Gazi Ãœniversitesi’ne devredildi. Gazi Ãœniversitesi TOKÄ°’ye devretti. 2013 AKP FaÅŸizmi ile ABD’ye satılıyor. ABD’ye verilecek bir karış AOÇ arazimiz yoktur. 6 Haziran’da BaÅŸkent Dayanışması ile birlikte AOÇ arazilerine sahip çıkmak için eylem gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Hükümet ABD BüyükelçiliÄŸi’ne AOÇ arazisinden baÅŸka yer gösteremiyorsa biz BaÅŸkent Dayanışması “Ben Ankara” ABD elçiliÄŸine yer göstereceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Makina Mühendisleri Odası Genel Sekreteri  Ercüment ÇervatoÄŸlu: Bir ülkenin emperyalizme karşı ulusal bağımsızlık mücadelesini vermiÅŸ Atatürk’ün adını taşıyan bir alanın ABD’ye verilmesi manidardır. Bunun ne anlama geldiÄŸini biliyoruz. BaÅŸkent dayanışması bileÅŸenleri içerisinde yer alıyoruz, AOÇ’ye sahip çıkacağız” dedi.  

“ANKARA’DAN TAKSÄ°M’E DAYANIÅžMA”

Meslek odaları Taksim Gezi Parkı’ndaki müdahalelere karşı da Ankara’dan sesini yükseltti. BaÅŸkent Dayanışması ve Taksim Dayanışması buluÅŸuyor. 

Tezcan KarakuÅŸ Candan, Taksim Gezi Parkı’nda aÄŸaçların kesilmesine yönelik olarak BaÅŸkent Dayanışması ve Taksim Gezi Parkı Dayanışması’nın ortak mücadele edeceÄŸini açıkladı. Candan: “ Kentlerin, ormanların ve kıyıların talanına karşı her yerde dönemsel olarak parça parça mücadele yürüyor. Bunun bütünleÅŸtirilmesi ve birlikte hareket etmesi için Ankara’dan Taksim’e doÄŸru biz bir mücadele baÅŸlatacağız. Taksim Gezi Parkı’nda aÄŸaçların kesilmesine tepki gösterenlere biber gazı sıkıyorlar, aÄŸacınıza ormanınıza, parkınıza sahip çıkmaya çalışanların demokratik tepkisi engelleniyor. YeÅŸil alanlara ormanlarla ilgili yakın zamanda yasa çıkıyor. Türkiye’de Orman kanunu dönemi baÅŸlıyor. Tüm ormanlar Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na veriliyor. Önümüzdeki günlerde ciddi bir aÄŸaç katliamı, yeÅŸil katliamı ile karşı karşıyayız. Ä°stanbul’da Taksim’de verilen mücadele Ankara’da AOÇ için verilen mücadele ve Karadeniz’de HES’lere karşı verilen mücadelenin ortaklaÅŸmasının adımını  BaÅŸkentten atacağız. Bu organizasyonu ortaklaÅŸmasını saÄŸlayacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ali Hakkan ise “ Bu süreç AKP’nin sonunu hazırlıyor. Kentsel rantın paylaşımı var ve bunun sonucunda tüm yaÅŸam alanlarımıza dokunuyorlar. Artık kent mücadelesi sadece odaların deÄŸil, toplumun tüm kesimlerinin mücadelesi olmak zorunda. Topyekun mücadele etmeye devam edeceÄŸiz. Ä°stanbul’a destek vermek çok önemli”  Dedi.

Alkol yasağına da deÄŸinen Candan Alkol yasağı için Türkiye’de gerekli bir ortam olmadığını savundu. “Alkol yasağına ihtiyaç olacak abartılı bir ortam yok. AKP Hükümetinin yaptırdığı anket sonuçlarına göre zaten, Türkiye’nin %82’si alkol kullanmıyor. EÄŸer AKP hükümeti alkolü çocuklardan uzak tutmak için yasaklasaydı, Alkollü mekanların okullara mesafesinin 200 metre olması gerektiÄŸi kararını 100 metreye çekmezdi. Tam tersine daha yukarı, okullara 400-500 metre uzaklığa çekerdi.  AKP hükümeti muhafazakarlaÅŸma üzerinden, toplumu saflaÅŸmaya götürüyor. 10 yıldır kimsenin özel yaÅŸantısına müdahale etmediklerini söyleyen AKP Hükümeti , gazetecilerin yazdığı yazıdan, evimizde izlediÄŸimiz diziden, Ankara metrosunda araç beklerken eÅŸimizle, sevgilimizle nasıl davranacağımıza kadar müdahale ediyor.”ÅŸeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 96406
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!