Sobe Gazetesi 2024 - Devlet Terörü Durdurulsun Demokrasi Hemen Şimdi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Devlet Terörü Durdurulsun Demokrasi Hemen Şimdi

“Devlet Terörü Durdurulsun Demokrasi Hemen Åžimdi”

BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri günlerdir devam eden olaylarda polis ÅŸiddetinin ağır bilançosunu açıkladı. “Devlet Terörü Durdurulsun Demokrasi Hemen Åžimdi”dedi ve taleplerini açıkladı.

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri Taksim Gezi Parkı ile baÅŸlayan direniÅŸte, polis ÅŸiddetinin Ankara’daki bilançosunu ve taleplerini açıkladı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Ali Hakkan:  BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸeni olan Ankara Tabip Odası tarafından hazırlanan  bilançoyu kamuoyu ile paylaÅŸtı. “ Ankara’da 11 hastanede toplam 787 kiÅŸi çoÄŸu yoÄŸun bakımda olmak üzere tedavi ediliyor. Onun dışında altı adet revir kuruldu. Bu revirlerde de 500 kiÅŸi ayakta tedavi edildi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 5.katıda revir iÅŸlevi gördü ve 200’e yakı yaralı burada tedavi edildi.  Bunların çoÄŸu polisin hedef göstererek attığı gaz bombalarından yaralananlar. Gözünden, kafasından yaralananlar var. Polis müdahale ediyor, bilerek, isteyerek, hedef göstererek bu saldırıyı gerçekleÅŸtirmiÅŸ durumda.”

BaÅŸkent Dayanışması Sekreteryasını yürüten Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu  Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, Devlet terörüne yönelik hepimizin ortaklaÅŸtığı noktada BaÅŸkent Dayanışması’nın da talepleri olduÄŸunu söyleyerek, BaÅŸkent Dayanışması adına ortak basın açıklamasını okudu.  Açıklamada, “Taksim Gezi Park’ında baÅŸlayan isyan çığlığının ortak noktası açıktır. Hükümet her ÅŸeyi bilimsel ve demokratik kriterlerden uzaklaÅŸtırarak tek akıl yaklaşımıyla kendi isteÄŸi doÄŸrultusunda biçimlendirmeye çalışmasıdır. SeyrettiÄŸimiz diziye, içtiÄŸimize, yediÄŸimize, çocuklarımızın nasıl eÄŸitim alacağına, kaç çocuk doÄŸuracağımıza, nerde eÄŸleneceÄŸimize, sevgilimizle el ele tutuÅŸmamıza, eve saat kaçta gideceÄŸimize, nasıl giyineceÄŸimize, neyi okuyacağımıza, hangi haberi öğrenebileceÄŸimize, yani hayatımıza müdahale etmemize karşı hayatımıza dokunma isyanıdır. Kentlerin öldürülmesine hayatımızın ruhsuzlaÅŸtırılmasına karşı, umudumuzun geri alınma halidir. Çocuklarımızın özgürlüklerine yönelik bu tehditlere karşı bir günde politikleÅŸmesi , sokaklarda isyana durması bundandır. Sokaklardaki tüm haykırışlar, hükümete taleplerin duyurulma halidir. Hayatımızın bir parçası olan Taksim Gezi Parkına dokunma, AOÇ’ye dokunma, doÄŸduÄŸumuz eve, büyüdüğümüz sokaklara, meralarımıza, ormanlarımıza, suyumuza, kıyılarımıza, doÄŸamıza, bizi insan yapan deÄŸerlere dokunma. Bu demokratik taleplerin gazla, baskıyla, ÅŸiddetle bastırılmak istenmesi ortamı terörize etmektedir.” Ä°fadeleri kullanıldı. Candan BaÅŸkent Dayanışması’nın somut taleplerini ise şöyle sıraladı:  

-          Gezi Parkına Topçu Kışlası yapmaktan vazgeç

-          AOÇ’deki BaÅŸbakanlık Sarayından ve AOÇ topraklarının talanından vazgeç

-          Kentlerdeki doÄŸal ve kültürel mirasımızı talan eden uygulamalardan vazgeç

-          Bizi biçimlendirmekten ve çevremizi biçimlendirmekten vazgeç

-          Ben diyorum ki tavrından vazgeç

-          HaberleÅŸme özgürlüğümüzü engellemekten vazgeç

-          Ä°nsanların yaralanmasına sebep olan ve insanları öldüren kiÅŸileri korumaktan vazgeç

-          Dil, din, ırk etnik ayrımcılıktan vazgeç

-          Özgürlüklerimizden ve kentte özgür yaÅŸama hakkımızdan vazgeçmiyoruz ve Demokrasi istiyoruz hemen ÅŸimdi.

Candan talepleri okuduktan sonra 6 Haziran’da AOÇ için ABD BüyükelçiliÄŸi’ne siyah çelenk bırakacaklarını yineledi ve herkesi saat:12.00’de Konur Sokak’ta Mimarlar Odası önünde buluÅŸmaya davet ederek;  “ Arka arkaya beÅŸ günde beÅŸ yasa geçirdiler bu bile antidemokratik, demokrasi tanımaz, fırsatçı olduklarını gösteriyor. Söz konusu tek başına Taksim Gezi Park’ı  tek başına AOÇ deÄŸil , tüm ormanları talan edecek yasaları Ormanları yakanları bir defaya mahsus affetmeyi geçirmeye çalışıyorlar. Çocuklarımızı da taleplerimizi de bırakmayacağız.”

Ankara Barosu Temsilcisi Fatih AladdinoÄŸlu ise “ Olaylar ilk baÅŸladığı günden beri, kriz masası oluÅŸturarak müdahalelerini yapmıştır. Dün itibariyle 630 gözaltı bize iletilmiÅŸtir. Bu gözaltıların pek çoÄŸu serbest bırakılmayla sonuçlanmıştır. SoruÅŸturmaya konu olan kiÅŸilerle ilgili takibimize devam etmekteyiz. DiÄŸer sivil toplum örgütleriyle de dayanışma halinde devam etmekteyiz.” Dedi.

 

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak ise “ Gezi parkındaki direniÅŸ devam ederken, petrol yasası geçmiÅŸ, ormanlar imara açılmış, imar kanununun önemli bir yönetmeliÄŸinde bir deÄŸiÅŸiklik taslağı daha hazırlanmış, bu yapı parsellerinin yeniden ÅŸekillenmesi için bir yönetmelik. Biz alanlara çıkıp kamusal alanlarımızı koruyalım derken, ve bazıları yumuÅŸama ve itidallik belirtisi gösterirken, beÅŸ yasa daha çıkmış. En önemlisi de bu yasalardan petrol yasası, tüm ülkenin bütün devletin alacağı pay %10’dan %1’e çekilmiÅŸ. Yabancı ÅŸirketlerin iÅŸletmesine açılmış. Petrol kuyularımız ve vergi indirimine muaf kalmışlar. Yine tekrar hepimize kolay gelsin diyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kor Der temsilcisi Nevin Apaydın: “Hiçbir ÅŸeyden geri kalmıyorlar, tüm ülkeyi mahvedecek yasaları çıkartmaktan hala geri durmuyorlar. Bir özür dilemeyle olmaz, beÅŸ günlük toplumsal hareketin anlamı somut kazanımlarla olacak. Alanlarda, mücadele etmemiz gerekiyor ama öte yandan yasalarla her ÅŸeyi yapıyorlar. ” dedi.


Çankaya BDP ilçe BaÅŸkanı Mükremin Barut: “Biler 68-78 kuÅŸağı kendi efsanelerimizle yaÅŸarken, bu kuÅŸak sahaya indi. Ä°nanılmaz derece de duyarlı çocuklar, yaratıcı ve tertemiz çocuklar sokaklarda haklarını istiyor. Hiç hayatlarında, polisle karşı karşıya gelmemiÅŸ bu çocuklar, sokakta gaza darba maruz kaldı. Sokaklardaki binlerce gencin aileleri var, bu ÅŸiddet böyle devam ederse,  aileleri çocuklarımıza kalkan olmak için sahaya çağırıyorum.”ifadelerini kullandı. 

Mülkiyeliler BirliÄŸi Genel Sekreteri Özgür Tüfekçi BaÅŸkent dayanışması olarak  “ taleplerimizden vazgeçmeyeceÄŸiz, Ä°stanbul’da Taksim’den Ankara’da AOÇ’den ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz.Herkesi yarın saat 12.00de Konur Sokak’ta buluÅŸarak ABD BüyükelçiliÄŸine siyah çelenk bırakmaya davet ediyoruz” dedi.


Toplam Görüntülenme : 94831
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!