Sobe Gazetesi 2024 - Kuğulu’dan AOÇ’ye direniş
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kuğulu’dan AOÇ’ye direniş

Kuğulu insiyatifi ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi AOÇ forumu gerçekleştirdi.

Taksim Gezi Parkı ile baÅŸlayan ve halkın büyük tepkisine yol açan aÄŸaçların kesilmesi ve rantsal uygulamalar Ankara’da KuÄŸulu Park’ta ve meydanlarda ses buldu. KuÄŸulu Ä°nsiyatifi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni Park içerisinde  AOÇ forumu gerçekleÅŸtirmeye davet etti. KuÄŸulu Park direnişçileri ile birlikte gerçekleÅŸtirilen foruma Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi, Tezcan KarakuÅŸ Candan katıldı.

KuÄŸulu Park’ta akÅŸam saatlerinde gerçekleÅŸtirilen forumda Candan’ın etrafına toplanan kalabalık AOÇ’nin talan sürecini dinledi. Candan, konuÅŸmasına Taksim gezi parkı ve Tükiyenin sokaklarında direnenlere selam göndererek baÅŸladı.  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde süren yapılaÅŸmanın, aÄŸaç kesiminin, satışların ve  talanın acilen durdurulması gerektiÄŸine dikkat çeken ve dava süreçlerini anlatan Candan: “ Taksim Gezi Park’ı Ä°stanbul için neyse AOÇ’de Ankara için daha ötesidir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi   küçük bir alan deÄŸil, bugünkü toprak bütünlüğü ile  14 hydepark, 10 central park  büyüklüğünde . AOÇ mücadelesine ilk baÅŸladığımızda elli kiÅŸi bile deÄŸildik, beÅŸ tane Meslek Odası olarak davalarımızı açtık. Åžimdi AOÇ mücadelesi  Taksim Gezi Parkı direniÅŸiyle yeni bir ivme kazandı. Davalarda yürütmeyi durdurma kararı verilmediÄŸinden, davaları kazansak da iÅŸ iÅŸten geçmiÅŸ olacak. AOÇ sınırlarında 200.000 metrekarelik BaÅŸbakanlık Binası yükseliyor. Bina için binlerce aÄŸaç kesildi…BaÅŸbakan televiyonlarda çıkıp en çevreci benim diyor, Atatürk orman ÇiftliÄŸinde kendisine saray yaptırmak için on bin aÄŸaç kestirdi iÅŸte onun  çevreciliÄŸi bu dedi. Candan  knetsel toplumsal hareketlerin önemli bir boyut kazandığını, Taksim gezi Parkı’nın bir kent mekanı üzerinden baÅŸlayan mücadelsinin biricik olduÄŸunu benzerinin bulunmadığını , Türkiye topraklarının Dünya daki kentsel toplumsal  mücadeleyi harekete geçirecek bir potansiyeli baÄŸrında taşıdığını ifade etti. Candan “Evet herÅŸey bir aÄŸaçla baÅŸladı, ,bardağı taşıran son damla Gezi Parkı DireniÅŸi oldu. Biz mimarlar, AKP’nin  kent hakkı’na yönelik saldırılarının uzun süredir farkındayız, onun çin kent mücadelesinin tamda ortasındayız. Parkımıza yaÅŸamımıza, meydanlarımıza alanlarımıza sahip çıkıyoruz. Taksim gezi parkındaki direniÅŸ  kent harektlerinin önemi açısında önemli bir toplumsallaÅŸma sürecini tetikledi. Ankara’da Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’talanına karşı yürüttüğümüz mücadele artık dahada büyüyor.. Önümüzdeki günler BaÅŸkent Dayanışması ile birlikte Atatürk Orman ÇiftliÄŸi mücadelesinin yeni eylemlerinin gerçekleÅŸeceÄŸi günler olacak.Kaynağı AOÇ olan toprkalrın ABD büyüekleçiliÄŸine satılmasına, toprakların talan edilmesine karşı sesimiz daha güçlü artık ÅŸimdi.  Artık hiçbir ÅŸey eskisi gibi olmayacak. Biliyoruz ki AOÇ için de herkes mücadelenin bir yerinden tutacak. Kentsel dönüşüm yasalarıyla evlerimizi ellerinden alanların iÅŸleri o kadar kolay olmayacak, gnçlerimizin üzerine gaz atanların, zulmedenlerin iÅŸleri o kadar kolay olmayacak” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Candan’ın konuÅŸması sık sık alkışlarla bölünürken, “ Hükümet Ä°stifa” ,“ Ne Mutlu AÄŸacım Diyene”, “ Her Yer Taksim Her Yer DireniÅŸ” sloganları atıldı.

 


Toplam Görüntülenme : 104435
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!