Sobe Gazetesi 2024 - Resista Brezilya
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Resista Brezilya

Resista Brezilya    

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri, Brezilya KonsolosluÄŸu önünde Türkiye’ye biber gazı satışını protesto etti. Protesto dili ise Portekizce oldu.

Gezi Park’ı olaylarında polisin çok sayıda biber gazı kullanması tartışma konusu olurken, ilginç bir protesto da BaÅŸkent Dayanışması’ndan geldi. BaÅŸkent Dayanışması, Brezilya BüyükelçiliÄŸi önünde bir araya gelerek, Türkiye’ye biber gazı satışını durdurmasını istedi. Elçilik önüne içinde karanfiller olan biber gazı kapsülleri bırakan grup Brezilya’yı kendi dilinde protesto etti. Eyleme, KuÄŸulu Ä°nisiyatifi ve Kızılay DireniÅŸ Platformu da destek verdi.

Altyazı Türkçe Sloganlar Portekizce  

 

Yine konsolosluk önünde okunan basın açıklaması da Portekizce oldu. Açıklama okunduÄŸu sırada, diz çökmüş iki grup üyesinin açıklamanın “Türkçesini alt yazı” anımsatacak ÅŸekilde kağıt ÅŸeritler açması dikkat çekti. Eylemin altyazısı Türkçe olurken sloganlar ise Portekizce atıldı. Portekizce atılan sloganlar arasında “HORA DE VERDADE” ( GerçeÄŸin Zamanı !) , “NO VENDA GAS PÄ°MENTA, RESÄ°STA, RESÄ°STA” (Biber gazı satma diren, diren!) yer aldı.  Açıklamayı BaÅŸkent Dayanışması adına TOMEB ( Tiyatro Oyuncuları Meslek BirliÄŸi) ve TOBAV temsilcisi Mehmet Nurkut Ä°lhan okudu. Yapılan açıklamada; “Taksim Gezi parkı direniÅŸlerinin ülkeye yayılmasıyla birlikte Türkiye günlerdir gaz altında, gaz bombasıyla yaralananların sayısı 7000’i buldu.  Biz biliyoruz ki; Dünyanın dört bir yanında süregelen toplumsal hareketler, sosyal ve ekonomik adaletsizliklere bir baÅŸkaldırıdır. Bu baÅŸkaldırı, kent ve doÄŸa haklarının artan bir ÅŸekilde ihlaline, kaynaklara eriÅŸimdeki eÅŸitsizliklere, emek sömürüsüne, ifade özgürlüğü ve bağımsız yargı süreçlerinin önündeki engellere karşı dünya halklarının yükselen ortak sesidir. DireniÅŸin küreselleÅŸme eÄŸilimi gösterdiÄŸi günlerde dayanışmanın da evrenselliÄŸi kaçınılmazdır. Brezilya’da direnen direnişçilerin yanındayız. Brezilya’daki direnen yoldaÅŸlarımıza sesleniyoruz, Ä°nsan hayatına mal olan, insan saÄŸlığını tehdit eden  biber gazının, Ãœlkeniz tarafından Türkiye’ye satılmasına engel olun. Toplumla mücadele silahlarının satışına hem Brezilya hem de Türkiye hakları karşı çıkmaktadır. Biz halkız, haklıyız. Türkiye'de hukuka aykırı bir ÅŸekilde kullanılan biber gazını temin edenlere sesleniyoruz: cinayete varan hukuksuzluÄŸun suç ortağı olmayın” Ä°fadelerine yer verildi.

Protesto eden grubu elçilik davet etti

 

Portekizce sloganlar atan grup üyeleri Elçilik yetkililerine sesini duyurmayı baÅŸardı. Brezilya Elçilik yetkilileri, BaÅŸkent Dayanışması temsilcileri ile görüşmek istedi. BaÅŸkent Dayanışması kurum temsilcilerinden Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, EMO Ankara Åžube BaÅŸkanı Ebru Akgün Yalçın, TOBAV temsilcisi Mehmet Nurkut Ä°lhan elçilik yetkilileri ile görüştü. Grup üyeleri ise dağılamayarak elçilik önünde görüşmenin bitmesini bekledi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, açıklamayı ise Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan yaptı. Candan: “ Büyükelçilik müsteÅŸarına biber gazının insan saÄŸlığına zararlı olduÄŸunu söyledik ve biber gazı kullanımı ve insan saÄŸlığına zararları hakkında bir dosya ilettik. Türkiye hükümetinin bu direniÅŸi bastırma yönünde biber gazı kullanımı hakkında bilgi verdik. Biber gazının kimyasal silah olduÄŸunu ve Türkiye’ye biber gazı satmamalarını istedik. Elçilik yetkilileri, Brezilya hükümetine taleplerimizi ileteceklerini ve ülkelerinden gelen cevabı da aynı ÅŸekilde bize ileteceklerini söylediler. Protesto amacıyla buraya geldik bizimle görüşmeleri, ve yanıtları  bu bizim alışık olmadığımız bir iletiÅŸim tarzı Brezilya dizileri ile büyüyen Türk politikacılarının bu iletiÅŸimi örnek almalı” dedi.

EMO Ankara Åžube BaÅŸkanı Ebru Akgün Yalçın ise “Türkiye’den çok fazla e-posta, mektup ve telefon ve protesto faksı aldıklarını söylediler, zaten konunun gündemlerinde olduÄŸu belli” yorumunu yaptı. Grup temsilcileri elçilik yetkililerine de biber gazı kapsülü içinde karanfil hediye ettiklerini belirtti. 


Toplam Görüntülenme : 91620
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!