Sobe Gazetesi 2024 - TTK’da tadilat mimarları kızdırdı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
TTK’da tadilat mimarları kızdırdı

TTK’da tadilat mimarları kızdırdı 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Tarih Kurumu (TTK) binasına yapılan müdahaleye tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün düzenlediÄŸi basın toplantısında Türk Tarih Kurumu’nun bahçesinde ve içerisinde yapılan tadilatı deÄŸerlendirdi. Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ve Yönetim Kurulu Ãœyesi Elvan Altan Ergut katıldı. Oda yöneticileri TTK’nın bahçesine yapılan dekor havuzu ve bina içerisinde tadilat ile toplantı salonunun deÄŸiÅŸtirilmesine tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan Sıhhıye’de bulunan Türk Tarih Kurumu’nun eski ve yeni fotoÄŸraflarını basın mensuplarına ileterek, “  Türk Tarih Kurumu binası bir mimarlık eseridir. Binaya yapılan müdahale süreciyle telif hakları yok ediliyor ve telif hakları yok sayılıyor. Mimarı, Turgut Cansever hayatta deÄŸil fakat ailesi var yani varisleri var. ”dedi. Hakkan varislerinin süreçten yeni haberleri olduÄŸunun da altını çizdi.  

Elvan Altan Ergut Türk Tarih Kurumu’nun yeniden düzenlenmesine iliÅŸkin olarak “ Türk Tarih Kurumu bir yapı deÄŸil, kentlerin yaÅŸamını ÅŸekillendiren mekansal yapılı çevre nasıl bir hayat yaÅŸadığımızı belirliyor mimarlar olarak iyi tasarlanmış yapılar talebimiz var. Ä°yi tasarlanmış yapıları kaybetmemek için direniyoruz. Türk Tarih Kurumu binası, Cumhuriyet dönemi mimarlarından Turgut Cansever’in tasarladığı bir bina, bir çok ödül almış bir bina. Ä°yi tasarlanmış bir bina. Mimarlar olarak bu tür binaları korumaya çalışıyoruz ama yasal düzenlemeler, 1960’ların yapıları için tescil anlamında çok kolay izin vermiyor. Yenileme ve dekorasyon hedefiyle bir müdahale var. Ana salon toplantı salonu yenilenmiÅŸ, Yenileme iyi niyetle yapılmıştır, ancak uzmanların elinden çıkmadığı için yanlış bir uygulama yapılmıştır. Tüm mimarlık camiasının önem verdiÄŸi bir bina. Kentlerimizde iyi tasarlanmış binalara sahip çıkmak adına önemli bir örnek olduÄŸunu düşünerek, tüm Ankaralıları da sahip çıkmaya çağırıyoruz.” Åžeklinde konuÅŸtu.

Mimarlar Odası’nın düzenlediÄŸi Cumhuriyet döneminin en önde gelen yapıları arasında mimarlar tarafından birinci seçildiÄŸini de belirtti. Türk Tarih Kurumu baÅŸkanı ile görüşeceklerini ve olumlu yönde bir görüşme olmasını diledi. Ergut Türk Tarih Kurumu binasını “Cephesi Ankara taşı ile kaplanmış, çaÄŸdaÅŸ mimarlıkla gelenekseli birlikte yorumlama açısından önemli bir yapı. Kendi çevresi ile kurduÄŸu iliÅŸki açısından önemli bir yerde. Kentle iliÅŸkisini kuran bahçede de önemli bir müdahale var. Bahçe yapının kentli ile yüz yüze geldiÄŸi yer“ ÅŸeklinde yorumladı.

Ödüllü yapıya otorite bakışı

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, yapının mimarının devlet sanatçısı olduÄŸunu ve AÄŸahan ödülü aldığını hatırlatarak tepki gösterdi:   “Mekân üzerinde ciddi bir otoriterliÄŸe gidildiÄŸinin örneÄŸidir bu müdahale. Mimar toplantı salonunu açık yapıyor. Kapıdan girdiÄŸiniz andan itibaren ÅŸeffaflık var. GiriÅŸ anından itibaren toplantı salonunun tüm pencerelerinden Ankara panoramasını görebiliyorsunuz. Ä°ki tane müdahale var yapıya, birinci müdahale yapıya bahçe duvarlarının üzerine demir parlaklık konuluyor. Demir parmaklıklar Kenan Evren zamanında yapılan bir müdahale. Ä°kincisi de AKP hükümeti döneminde yapılıyor. Bir müdahale 12 Eylül Askeri faÅŸizmi ile yapılan müdahale son gezi olayları süreçlerine baktığımızda ikinci müdahale de AKP faÅŸizmi döneminde yapıldığını söyleyebiliriz.” dedi.

Toplantıda, SaraçoÄŸlu Mahallesi ve Åžeker Fabrikası hakkında bilgilendirme yapıldı. Hızlı tren istasyonunun yapılacağı Åžeker Fabrikası alanına deÄŸinen Candan, fabrika alanıyla ilgili olarak tescil baÅŸvurusu yaptıklarını duyurdu. Ergut ise fabrikanın bir kampus ÅŸeklinde tasarlandığını belirterek, “ Åžeker Fabrikasının kampusu yine Cumhuriyet döneminin önemli miraslarındandır.  Fabrika alanında Bir kampus deÄŸil tek başına bir yaÅŸantıda kuruluyor. Sadece bir üretim merkezi deÄŸil, gündelik hayatlarına dair bir yaÅŸantı da var. Endüstri mirasının korunması gerektiÄŸi ve bir bütün olarak kampusun korunması gerektiÄŸini vurgulayarak tescile baÅŸvurduk” diye konuÅŸtu.

SaraçoÄŸlu mahallesinin afet riski altında alan ilan edilmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Åžubesi harekete geçerek, proje elde etmek amacıyla yarışma açmıştı. Candan SaraçoÄŸlu yarışması hakkında bilgi verdi. “ SaraçoÄŸlu yarışmasına, 40 proje katıldı. 27 mimar ve 13 mimarlık öğrencisi yarışmaya katıldı. Åžimdi projeler deÄŸerlendirme aÅŸamasında. 1 Temmuz’da deÄŸerlendirme konferansı yapılacak. 8 temmuz’da ise kolokyum töreniyle yarışma sonuçlarını açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, son günlerde yaÅŸanan polis ÅŸiddetini de eleÅŸtirerek, hükümet yetkilileri tarafından ÅŸiddetin tırmandırıldığını söyledi:  “YaÅŸanılan ÅŸiddet daha da giderek artacak çünkü BaÅŸbakandan ÅŸiddete destek geliyor. Belediye araçlarının tahrip edilmesini tasvip etmiyoruz yalnız, Melih Gökçek süreçte dört kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸken timsah gözyaÅŸları dökebiliyor. Ä°nsanlıktan çıkmış bir süreci yaşıyoruz.” Ä°fadelerini kullandı. 

Candan: “BaÅŸbakan televizyonlardan Melih Gökçek de twitterdan süreci tahrik etti. Terörle ÅŸiddetle baskıyla süreci durdurmak istediler Brezilya kadar olamadık Brezilya bir krizi kazanabileceÄŸi bir sürece götürerek referanduma gidiyor. Türkiye’yi ise demokrasiyi kaybeden bir sürece sürüklediler. Ethem Sarısülük’ü öldüren polisin serbest bırakılması ise içimizi çok fazla acıttı. “meÅŸru müdafaa” denilerek serbest bırakılması kabul edilemez. Türkiye vicdanı neyin meÅŸru müdafaa olduÄŸunu , neyin meÅŸru müdafaa olmadığını biliyor. BaÅŸbakan zor tutuÄŸu %50 den bahsediyor,Türkiye’nin yüzde 99’unun vicdanında Ethem Sarısülük öldürülmüştür, onu öldüren polis de katildir. ” dedi.  


Toplam Görüntülenme : 84434
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!