Sobe Gazetesi 2024 - Mania hattına bilirkişiden ikinci mani
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mania hattına bilirkişiden ikinci mani

Mania hattına bilirkişiden ikinci mani

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Åžehir Plancıları Odası’nın açtığı davada mania hattı bilirkiÅŸi raporuna takılı kaldı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, bilirkiÅŸi raporunu deÄŸerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Åžehir Plancıları Odası EskiÅŸehir yolu üzerindeki BüyükÅŸehir Belediyesi’nin mania hattını kaldırması kararına dava açmıştı.  BilirkiÅŸi, bölgede Etimesgut ve Güvercinlik havaalanlarının bulunması sebebiyle mania hattının kaldırılmasının ÅŸehircilik ilkelerine aykırı olduÄŸu tespitinde bulundu.

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan bilirkiÅŸi raporunu açıklayarak,Mania hattı için açtığımız dava da bilirkiÅŸi raporu lehimize sonuçlandı. Etimesgut ve Güvercinlik havaalanından kaynaklı mania hattı var. EskiÅŸehir yolu hattında ise kent geliÅŸiyor ve yüksek yapılar, rezidanslar, konutlar  ile bir yoÄŸunlaÅŸma bulunuyor.  Mania hattı da BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından bu yoÄŸun yapılaÅŸmaya  engel olarak görülüyor. Belediye meclisi aldığı kararda mania hattını kaldırmak istemesi üzerine, Mania hattı ile ilgili iki bilirkiÅŸi keÅŸfi yapıldı.  ilk keÅŸifte, bilirkiÅŸi raporu kamu yararına uygun olmadığı ve olduÄŸu ve bu konunun BüyükÅŸehir belediyesinin yetkisinde olmadığı yönündeydi. Fakat, bunun ayrı bir uzmanlık konusu olduÄŸu için itirazlar üzerine sivil havacılık uzmanlarının ikinci bilirkiÅŸi keÅŸfi yapıldı. Dün bize tebliÄŸ edilen keÅŸfe göre ÅŸehircilik ilkelerine uymadığına karar verildi. Mahkemenin de bu çerçevede karar vereceÄŸine inanıyoruz. Rapor doÄŸrultusunda mahkemeden bir iptal kararı bekliyoruz. BilirkiÅŸi raporunda, Etimesgut ve Güvercinlik askeri havaalanları ve mevcut mania hatları nedeniyle o bölge ve kesimlerde yükseklik sınırlaması getirilmesi ve uygulanmasının kaçınılmaz olduÄŸu üzerinde duruluyor. BilirkiÅŸiler, imar mevzuatına, üst ölçekli plana, ÅŸehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı yönünde karar veriyor.” Ä°fadelerini kullandı.

BüyükÅŸehir Belediyesi’nin mania kaldırılmalı yönündeki meclis kararında,  Halk Bankası, Atom enerjisi Kurum binası ve J W Marriot Otel’i mania hattını aÅŸmış olması sebebiyle örnek gösterdiÄŸini hatırlatan  Hakkan, “ Mania hattının geçerli olduÄŸunu düşünürsek eÄŸer BüyükÅŸehir Belediyesi’nin de mania kotunu aÅŸtığına dair örnek verdiÄŸi bu binaların ruhsat iptalleri bile olabilir. Åžu süreçte, bilirkiÅŸi raporuna göre bile bizim için artık ruhsatları tartışmalıdır ” dedi.  

Demir Kafes parselinde gizli emsal

Hakkan’ın açıkladığı ikinci bilirkiÅŸi keÅŸfi ise Demir Kafes oldu. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Demir Kafesin bulunduÄŸu parsele iliÅŸkin yapılan 1/5000 ölçekli nazım imar 1/1000 ölçekli uygulama imar planının (13.09.2012 tarihli belediye meclis kararı ile onaylanan) iptali için dava açmıştı. Hakkan konuya iliÅŸkin olarak : “ Demir kafes Ankara’nın en tartışmalı alanlarından, Kentsel dönüşüm için konut stoÄŸu yapmak üzere YDA firmasına devredilmiÅŸti. Alan çok önemli bir taraftan AOÇ koruma amaçlı imar planının içinde kalan bir alan, burada planlama koÅŸullarında emsalin 2’den 3.20’ye yükseltildiÄŸini biliyoruz. Plan notlarında birçok alan da  emsal dışı bırakılıyor ve  inÅŸaat yaklaÅŸma mesafeleri kullanıma açılıyor ki imar yönetmeliÄŸine aykırıdır. Yola beÅŸ  metre yakınlıkta inÅŸaat yaklaÅŸma mesafesi ve bu yükseklikte yapılar için çok büyük yoÄŸunluktur.  Binaların arası bile altı metreykrn beÅŸ metre mesafe. Demir Kafes parseli, YDA firmasına yüksek gelir grubuna hitap edecek konut yapması için devredilirken, YDA firması bununla da yetinmedi ve plan yapma yetkilerini de aldı.  Buradaki plan yapma yetkilerinin firmada olması durumu çok sıkıntılı. BilirkiÅŸi raporu da yine aynı ÅŸekilde planlama esaslarına, ÅŸehircilik ilkelerine ve kamu yayarına aykırı bulmuÅŸ. Planın •    Planın gizli emsal yüksekliÄŸi getirdiÄŸine yer vermiÅŸtir.  Kamu yararını koruyan güzel kararlar çıkıyor olmasını önemli buluyoruz.” Åžeklinde deÄŸerlendirdi.

“Bezci’nin borcu var”

yapılan basın toplantısında ATO BaÅŸkanı Salih Bezci’nin TMMOB yasasını destekleyen ifadelerinden rahatsızlık duyduÄŸunu da belirtti. Bezci TMMOB Yasası’nın ardından, “Temennimiz harç adı altında alınan ücretlerin haraca dönüşmemesidir” ifadelerini kullanarak hiçbir meslek de üçlü denetim yok. Denetim de Belediyeler ayrı TMMOB ayrı yetkili durumdaydı” demiÅŸti. Bezci’nin sözlerine tepki gösteren, Hakkan: “Salih Bezci mimardır, bizim üyemizdir. Ä°kimiz de kamu yararına çalışan örgütlerin sorumlularıyız. Böyle sorumlulukları olan insanlar bu açıklamaları yaparken dikkatli olmalı. Meslektaşımız ve üyemiz olarak da Bezci’yi özür dilemeye davet ediyoruz.  Ben de ayrıca  Ankara Ticaret Odası üyesiyim aidat ödüyorum beni de denetleyen Oda.  Ankara Ticaret Odasına da hiç aidat borcum yok. Zamanında ödüyorum ve ÅŸikayet etmiyorum.  Ama ATO  baÅŸkanı Salih Bezci’nin Odası’na karşı yükümlülükleri çerçevesinde aidat sorumluluÄŸunu taşımadığını söyleyebilirim.” Åžeklinde konuÅŸtu.

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 136065
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!