Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar AOÇ’deki çalışmaları inceledi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar AOÇ’deki çalışmaları inceledi

Mimarlar AOÇ’deki çalışmaları inceledi

Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisi’nde hükümet ve BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından yapılan talanı basın mensupları ile yerinde tespit etti. yerinde tespit ve inceleme gezisi yaptı. Basın mensupları ile alanı dolaÅŸan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ve Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan tespit sırasında Bira Fabrikası lojmanlarının yıkımına tanıklık etti.

“Utandıklarını düşünüyorum”

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, Tema park yapılacak alanın önünde; “ Burada BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı, dinozorların olduÄŸu vahÅŸetin krallığı adıyla bir tema park yapacak, oldukça sanal elemanlarla ticari bir alan yapacak anlamına geliyor.  Ankara’nın kalbi AOÇ ‘de yapılacak bir park deÄŸildi bu, buna deÄŸmezdi. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin tam ortasından, geçen Aksaray diye nitelendirdiÄŸimiz, BaÅŸbakanlık binasına baÄŸlanan yolu görebiliyoruz, AOÇ’nin tam ortasından geçen altı ÅŸeritli bir yol.  AOÇ’nin kalbine saplanmış bir hançer gibi AOÇ’yi tam ortadan ikiye bölüyor. Yine ikinci hançer gibi Etimesgut’tan kent merkezine baÄŸlanan sekiz ÅŸeritli yol var. Bu da AOÇ’ye ikinci hançerdir.  Sadece BaÅŸbakanlık Hizmet Binası deÄŸil çeperindeki aÄŸaçlar kesildi. Çevresindeki yolları düşündüğümüzde de binlerce aÄŸacın kesileceÄŸini daha önce söylemiÅŸtik, bizim için sürpriz deÄŸil ama içler acısı bir durum. Gece yarısı operasyonlarıyla da aÄŸaç kestiklerini duyuyoruz. Kaçak göçek yaptıkları için bundan da utandıklarını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm alanı ilan ettiler, inÅŸaatlara baÅŸladılar bir taraftan hukuku süreç devam ediyor, bu nedenle utandıklarını düşünüyorum” dedi.

“Fanteziden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil”

Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, dünya hayvanat bahçelerini kapatıyor, bu konsepti terk ediyor diyerek, Tema park projesini eleÅŸtirdi. Candan,   “Melih Gökçek Belediye meclis üyelerine tema parkı tanıttı, Dünyanın en büyük hayvanat bahçesini yaptığını söyledi.  bu AOÇ’ye  yapılmış en büyük katliamdır. Dünya da hayvanat bahçesi konseptinden uzaklaşılıyor.  hayvanat bahçelerinin kapatıldığı sadece hayvanların saÄŸlık açısından yardıma ihtiyaçları olduÄŸunda müdahalelerin yapıldığı bir süreçte, dünyanın en büyük hayvanat bahçesini yapıyorum demek çok yanlış bir yatırım ve davranıştır. Planlı yapılan ölçeklerde, kent merkezi içinde kalmış deÄŸerli araziler kentin yeÅŸil alanları olması gerekir. Tema park projesi ile AOÇ,  ticari restaurant, cafeleri ve eÄŸlence alanı ile paranız yoksa içeri giremeyeceÄŸiniz bir yer olacak. Bu da AOÇ’nin kuruluÅŸ ilkelerine tamamen aykırı. Hesapsız, iÅŸini bilmez, seçim yatırımı diye göze görünmeye çalışan bir Belediye BaÅŸkanı’nın fantezilerinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil. Orta Amerika’da hayvanlara kafeslerde iÅŸkence ortamı olmasın diye hayvanat bahçeleri kapatılıyor, artık dünya hayvanat bahçeleri konseptini terk ediyor.  Gezi sürecinden sonra intikamlarını AOÇ’den alıyorlar ama biz biliyoruz ki doÄŸa kendi intikamını her zaman alıyor ve kimsenin yanına bırakmıyor. “ yorumunu yaptı.

Temaparkın ardından , Oda yöneticileri, altı ÅŸeritli yapılan AOÇ’den geçen BaÅŸbakanlık binasına giden yol üzerinde mola verdi. Yaptıklarının vicdansızlık olduÄŸunu söyleyen Candan; “ buraya yapılanlara karar verenler, torunlarının geleceÄŸini baÄŸlayacak bir sürece imza atıyorlar.kesmediklerini söylüyorlar, aÄŸaç diktiklerini söyüyorlar, Melih Gökçek’in diktiÄŸi aÄŸaçlar bir metre boyundaki fidanlardır. Köklü, asırlık aÄŸaçları kestiler.  Gördüklerimizi son kez görebiliriz belki de çünkü alanda jammerlar kullanarak internet baÄŸlantılarını kesiyorlar, güvenlik önlemleri ile halka kapatıyorlar alanı , buralardan geçemeyeceÄŸiz. Çünkü malum ÅŸahsın çiftliÄŸi haline geldi AOÇ. BaÅŸbakanlık Hizmet binası inÅŸaatının, durdurulması için açtığımız davada, yargı yürütmeyi durdurma kararının diÄŸer davlar sonuçlandıktan sonra karar verilmesine diye karar verdi. Bu kara yargının siyasallaÅŸtığının göstergesidir. Telafisi mümkün olmayan bir katliam bir betonlaÅŸma var ve bunu ülkenin BaÅŸbakanı yapıyor. Yargı da bu kararıyla topu taca atıyor. Katliama ortak oluyor” Dedi. Yine AOÇ içerisinde yer alan, milletvekilleri arasında da tartışmalara neden olan TBMM Kongre merkezi yapılacak olan alanı yerinde inceleyen Oda yöneticileri, inceleme sırasında AOÇ alanındaki lojmanların yıkılışına tanıklık etti.  “Tescilli olsaydı yıkılmazdı” yorumunu yapan yöneticiler,  Koruma Kurulu’nun yapıların bir kısmı için tescil kararı aldığı, bir kısmı içinse kuruldan tescil kararı çıkmadığının altını çizdi. Candan: “Koruma kurulu siyasi karar veriyor. Kongre mekanının yapılacağı alana denk gelen yapıları tescil etmiyor. Davamız, devam ederken yapılar yıkılıyor.” Åžeklinde konuÅŸtu.

Karar öğrencilerin

ODTÃœ’den geçirilecek olan alanda da inceleme ve deÄŸerlendirmede bulunan  Ali Hakkan, “ ODTÃœ’yü bölerek geçecek olan yol ulaşım planı açısından baktığımızda iÅŸlemeyecek, iÅŸlevini yerine getiremeyecek bir yol.” Dedi.

ODTÃœ yolu için aÄŸaçların kesilebileceÄŸine dikkat çeken Candan: “ Melih Gökçek’in plansız yaklaşımlarının kurbanı, ODTÃœ arazisi olamaz. Burada binlerce aÄŸaç kesilmesi planlanıyor. ODTÃœ’nün bugün üzerinde baskılarla, yola izin vermiÅŸ olabilir;  ki araÅŸtırma fonlarının kesildiÄŸini biliyoruz. Mimarlar Odası bu mücadelenin bir parçası olacak. Bir gecede aÄŸaçları kesen anlayış, bir gecede binaları yıkan anlayış, yol dışında da etrafında baÅŸka yapılar yapması muhtemeldir. Buradaki aÄŸaçlara dikkat çekmek amaçlı baÄŸlanan kırmızı kurdeleler onur kurdeleleridir. ODTÃœ öğrencileri karar verecektir yolun yapılıp yapılmayacağına diye düşünüyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.  


Toplam Görüntülenme : 71256
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!