Sobe Gazetesi 2024 - SARAÇOĞLU İÇİN MİMARLAR ODASI’NIN PROJESİ VAR
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
SARAÇOĞLU İÇİN MİMARLAR ODASI’NIN PROJESİ VAR

SARAÇOÄžLU İÇİN MÄ°MARLAR ODASI’NIN PROJESÄ° VAR

Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Ocak ayında riskli alan ilan edilen Cumhuriyet Döneminin ilk toplu Konutu olan SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin kamusal bir kullanıma dönüşmesi, korunması için Mimarlar Odası Ankara Åžubesi mimarlar ve mimarlık öğrencilerine fikir proje yarışması açmış, yarışmaya katılan fikirler herkesin katılımına açık toplantılarda tartışılarak karar verilmiÅŸti. SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne yönelik projelerin hızlanması üzerine Mimarlar Odası devreye girdi. Konuyla ilgili açıklama yapan, Ankara Åžube yöneticileri, SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde Mimarlar Odası’nın fikrinin katılmadığı, halkın ikana edilmediÄŸi hiçbir projenin hayata geçmeyeceÄŸini söyledi.

Mimarlar Odası CumhurbaÅŸkanı’ndan randevu istedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı, Ali Hakkan SaraçoÄŸlu Mahallesine yönelik yarışma yoluyla elde ettikleri projeleri olduÄŸunu, Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut örneÄŸi olan SaraçoÄŸlu Mahallesinde, ticari kaygıya olanak saÄŸlayan bir projenin hayat bulamayacağını ifade etti. Hakkan “SaraçoÄŸlu kent merkezi için nefesle alınacak bir alan, bu alanı kamusal kullanımla kente nefes aldıran bir alan dönüştürülebilir, ancak koruma esastır. Bir gecede riskli alan ilan edilen SaraçoÄŸlu mahallesinde bazı yapıların yıkılmamamsının garantisi kimdedir. Ãœlkenin bilimsel kurullarını,  kamu yararına çalışan meslek odalarını devre dışı bırakarak, ödül alacak bir proje hayat geçirilemez, Bizim katılımla ÅŸeffaf olarak elde ettiÄŸimiz, fikir projeleri var hepside çok deÄŸerli, bütün bu fikirleri alarak CumhurbaÅŸkanına sunmak istiyoruz. CumhurbaÅŸkanından randevu istedik” ÅŸeklinde konuÅŸtu

Saraçoğlu için Ulucanlar Cezaevi Süreç Modeli

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi, Tezcan KarakuÅŸ Candan’da Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin kamuoyu yaratmak üzere açtığı fikir yarışmalarının çok deÄŸerli olduÄŸunu Ulucanlar Cezaevi’nin Müze olma sürecine benzer bir sürecin yürütülmesi gerektiÄŸini belirtti. Candan “Ulucanlar Cezaevine iliÅŸkin, dönemin Adalet Bakanlığı BüyükÅŸehir Belediyesinin, cezaevinin yıkılarak yerine ayakkabıcılar çarşısı yapılması  fikrine deÄŸil, bizim Cezaevi’nin korunarak  Müze olması  fikrimize destek verdi ve yarışmada birinci olan proje eksiklikleri de olsa Ulucanlarda hayata geçti. Åžimdi mimarlar mimarlık öğrencileri SaraçoÄŸlu Mahallesi içinde kent düşü kurdular ve 40 fikir yarıştı. Kamu yararını önceleyen bir Meslek Odasıyız hiçbir ticari çıkarımız yok, halkımız bizim nasıl mücadele ettiÄŸimizi biliyor. SaraçoÄŸlu Mahallesinde gerçekleÅŸecek bir proje,  kamusal bir alan olarak tasarlanmış Mimarlar Odası yarışmasıyla elde edilmiÅŸ projelerden baÅŸkası olamaz. Ä°ÅŸbirliÄŸine açığız, ancak riskli alan kararı kalkmadan, SaraçoÄŸlu Mahallesindeki bütün deÄŸerler risk altındadır. SaraçoÄŸlu Ankara’nın kalbidir, bizim için orada yapılacak herÅŸey hayatidir” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin SaraçoÄŸlu Mahallesi için yarışmayla elde edilen projelerine jüri raporlarına http://saracoglu.mimarlarodasiankara.org/ adresinden ulaÅŸabilirsiniz.


Toplam Görüntülenme : 74234
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!