GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Odası Ankara Şubesi: “Doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: “Doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi aralarında Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan’ın da bulunduğu Gazi Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin sözleşmelerinin yenilenmemesini açıklama yaparak protesto etti.  Gazi üniversitesi uzun süredir uyguladığı politikalar nedeniyle Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından eleştiriliyordu. Gazi Üniversitesi’nin, Atatürk Orman Çiftliği arazisini ABD büyükelçiliğe devretmesi için TOKİ’ ye vermesi Ankara Ulaşım Ana planı, Mimarlık Fakültesinin cephesinin, Selçuklu tarzında değiştirmesi ve son olarak mimarlık eğitiminin içeriğine aykırı olarak, kilise maketlerinin yıktırılması ile Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından eleştirilmiş bu tavrının bilimsellikten uzak olduğu kamuoyunda vurgulanmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Genel sekreteri Tezcan Karakuş Candan “Bedeli ne olursa olsun doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. Candan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kent mücadelesi içerisindeki yeri, toplum yararına eylemlilikleri toplum yararını düşünmeyen yöneticiler tarafından her yerde, mimarlara karşı tavır alma, işyerlerinde baskı altında tutulma, Anayasanın 135.maddesine göre, Danıştay kararlarınca da  tescil edilmiş olan  kamu görevi yapan  Yönetim Kurulu üyelerimize, yönelik baskı ile her yerde karşılaştıklarını ifade etti.

Candan,“Şube yönetim kurulu başkanımız Ali Hakkan aynı zamanda Gazi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak derslere girmektedir. Mimarlar Odası Ankara Şubesinin kent duyarlılığı ve Gazi Üniversitesinin bilimsellikten uzak yaklaşımlarını eleştiren yaklaşımlarından kaynaklı sözleşmesi yenilenmemiştir. Gazi Üniversitesi giderek bilimden uzaklaşmaktadır. Üniversite yönetimi siyasallaşmıştır. Gazi Üniversitesi yürüttüğümüz kent mücadelesinde, her yerde bir şekliyle karşımıza çıktı. AOÇ arazisinin hülle yolu ile devrinde de karşımızdaydı, Selçuklu Cephesi diye Mimarlık Fakültesi’nde ilk uygulamaları yapan da Gazi Üniversitesiydi. Kilise maketlerinin parçalandığı, Mimarlar Odası’nın açıklama yaptığı, mimarlık öğrencileriyle beraber tepki koyduğu süreçte de Gazi Üniversitesi karşımıza çıktı. Bugün Gazi Üniversitesi, Hükümetin genel mimarlık ve kentsel politikalarının aklayıcısı durumunda olan bir üniversite haline gelmiştir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve yöneticilerinin her birinin bir işi var, profesyonel yöneticiler değiller. Gönüllü çalışma yürütmektedirler. Bu gönüllü çalışmalar da hepsi anayasal destekle korunmakta Kamu Görevi yapmaktadır. 135. Maddeye göre kurulmuş Kamu Kurumu niteliğinde meslek örgütleriyiz ve kamu görevi yürütüyoruz. Toplum yararına yaptığımız kamu görevleri nedeniyle işyerlerimizde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün sadece yönetim kurulu üyeleri değil, mimar titrini taşıyan herkes Oda sesini yükselttikçe baskıya maruz kalıyor. Gazi Üniversitesi’nin anti demokratik ve bilimsel temellerden uzak yaklaşımlarına karşı muhalefet ettiğimiz için, kamuyu bu konuda bilgilendirdiğimiz için, Gazi Üniversitesi’nde stüdyo derslerine giren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan’ın sözleşmesi yenilenmedi. Resmi yazı ile iletilmemiş olsa da ilk olarak; Ulaşım Ana planı hakkında yaptığımız açıklamalar ve Kilise maketlerinin yıktırılmasına karşı aldığımız tavır, Şube Başkanımızın, sözleşmesi yenilenmedi. Gazi Üniversitesi çok değerli bir hocasını kaybetti. Burada üretilen tüm bilgi birikiminin önünü kesmiş oldu. Yönetim Kurulu olarak kınıyoruz ve protesto ediyoruz. Sözümüzün hiçbir şekilde gerisinde durmayacağız, Gazi Üniversitesi yanlış yapıyorsa Gazi Üniversitesi’nin karşısında olacağız ve elimizi taşın altına koyarak, Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticiliğinin gerekliliğini her zaman yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.  


Toplam Görüntülenme : 105139
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Başkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaşma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. İdare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal Yerleşik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliğini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  plan değişikliği yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman Çiftliği toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!