Sobe Gazetesi 2024 - Direnişin mimarlığını örecekler
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Direnişin mimarlığını örecekler

Direnişin mimarlığını örecekler

Dünya Mimarlık Haftası’nda direniÅŸin mimarlığı tartışılacak.

Dünya mimarlık haftası her yıl Ekim ayının ilk pazartesisi tüm dünyada, dünya mimarlık günü ile baÅŸlıyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün yaptığı basın toplantısıyla Mimarlık haftasının temasını “DireniÅŸ, Mekan, Kültür” olarak belirledi. 7-11 ekim tarihleri arsında gerçekleÅŸecek etkinliklerde, direniÅŸin, müziÄŸi, dansı, edebiyatı, planlamacılığı, karikatürleri yeniden kentlilerle resmedilecek. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan: “Mimarlık haftasını 7-11 ekim tarihleri arasında yapacağımız etkinliklerle kutlayacağız. Etkinliklerde tüm yer seçimleri kamusal alanlar olacak. Yerel seçimler, parklar, meydanlar gibi hepimiz ilgilendiren konularda yürütülecek etkinlikler ve atölyelere tüm kentlileri bekliyoruz. Tüm Ankaralıların söyleyecek sözü olmalı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin resmi internet sitesinde atölyeler kentliler kayıt yaptırabilirler ”dedi.

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Mimarlık Haftası etkinlikleri için kentlilerle buluÅŸmalarımızı direniÅŸin mekânsal noktalarından seçtik. Etkinlikleri, Tuzluçayır, Yüzüncüyıl, Güvenpark’ta yapacağız. DireniÅŸ kültürü parklar, pazaryerleri gibi doÄŸrudan demokrasi mekânları ortaya çıkarttı. Bu mekânlarda ve sokaklarda sergiler, konser, atölyeler yürütülecek. DireniÅŸin edebiyatı, direniÅŸin müziÄŸi, direniÅŸin karikatürleri yapılacak. DireniÅŸ belediyeciliÄŸi üzerine atölye çalışmalarımız olacak. BaÅŸkent Dayanışmasının koordinasyonuyla Gençler nasıl bir Ankara istiyor? Kentliler nasıl bir yerel yönetim istiyor birlikte tartışacağız.” 

Candan, AOÇ, ODTÃœ yolu, Cami- Cemevi gibi hükümetin projelerinin de kentlilerle tartışılacağını belirterek  “Birçok üyemiz, BaÅŸbakanlık hizmet binasının uygulama projelerini yapmayı reddetti. halkı önemseyen direnen meslek mensuplarımızda oldu. Kampus okullar ve AOÇ sürecinde mimarlarında rolü var yalnız bunun karşısında duran mimarlarda var. Böylesi ideolojik saldırılar sürecinde mimarların direniÅŸ kültürüne katkısı olabilir mi? Tartışacağız. ODTÃœ yolunu yapanlarda plancılar, toplumu gözeterek karşısında duranlarda plancılar. Bunları meslek alanlarımızdan mimarlık nasıl olmalı tartışacağız.”  dedi.

Atölyelerde direniş vurgusu

Mimarlık Haftası programını dolu dolu planlayan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, programda; mimarlık kültürü ile direniÅŸin mekânlarının yarattığı kültür söyleÅŸiler, atölyeler, sergiler, kent gündemleri, performanslar ile paylaşıma ve tartışmaya açılacak. Programda; atölye baÅŸlıkları arasında FotoÄŸraf Atölyesi- “DireniÅŸ Mekânları” Mehmet Özerle, Heykel Atölyesi- “DireniÅŸ Anıtları” heykeltıraÅŸ Erdal Duman ve Sinem yıldırım, Edebiyat Atölyesi- “DireniÅŸ Edebiyatı”  Ahmet Telli ile, Ulaşım Atölyesi “DireniÅŸ Planlamacılığı” Erhan Öncü ile “DireniÅŸ MüziÄŸi”   Alper DoÄŸan ile yürütülecek.   Ayrıca Resim Atölyesi “DireniÅŸin Resmi”, Karikatür Atölyesi “DireniÅŸin Mizahı”, Müzik Atölyesi-  Yerel Yönetimler Atölyesi “DireniÅŸ BelediyeciliÄŸi”, Kampüs Okullar, Kızılay Cepheleri, AOÇ BaÅŸbakanlık Binası  “DireniÅŸ Mimarlığı” gibi atölyeler kent sokaklarında yer alacak. Tuzluçayır Camii-Cemevi, ODTÃœ yolu ve AOÇ forumları düzenlenecek.

Mimarlık Haftası’nın söyleÅŸileri yine direniÅŸ temasıyla yapılacak, dikkat çeken söyleÅŸiler arasında “Medya ve DireniÅŸ” Funda BaÅŸaran, DoÄŸan Tılıç  Özlem Çelik Akarsu katılımıyla yapılacak.  BaÅŸkent Dayanışması’nın koordine edeceÄŸi Gençler Nasıl Bir Ankara Ä°stiyor- 2014 yerel seçimlerine doÄŸru söyleÅŸisi, yer alıyor. AOÇ, Mamak Cezaevi, SaraçoÄŸlu Mahallesi  konulu sergiler ve DireniÅŸ fotoÄŸrafları ise Konur Sokağı sergi salonuna çevirecek.

 

Tünelin havalandırması ODTÜ bahçesine açılacak

 

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan geçen ODTÃœ yolu onayına deÄŸinen Hakkan: “ Bakan ErdoÄŸan Bayraktar’ın açıklamalarında çok övünerek bahsettiÄŸi yol ODTÃœ’nün içinden geçen ODTÃœ’yü ikiye bölen bir yol var. GeçtiÄŸimiz hafta ulaşım uzmanları ile panel yaparak ODTÃœ’yü tartıştık uzmanların deÄŸindiÄŸi bir konu var tünel yol yapsa bile havalandırma yapacak. Olası bir yangın ve egzos gazı için önemli ölçüde havalandırma sistemi yapılacağı kesin. Bu nedenle yapılacak sistem ODTÃœ alanının en az dört merkezinde bir yapılaÅŸma ile açığa çıkacağı kaçınılmaz. Havalandırma sistemleri ve herhangi bir kaza için tünel yolda açılacak kapılar ODTÃœ ‘ye açılacak. Bu yollar konusunda Orta DoÄŸu teknik Ãœniversitesi’nden açıklama bekliyoruz. Koruma amaçlı imar planı ile ODTÃœ’den geçirilecek ikinci tünel yol BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in baskı ve yıkım tehditleri ve Bakanlığın destek ve onayıyla bu hale geldi. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

 

“DediÄŸi dedik çaldığı düdük yöneticiler var”

 

Candan ODTÃœ planının çevredeki halkı etkilediÄŸinin altını çizerek ÅŸunları söyledi: “ ODTÃœ yolu planı teknokrat bir bakış açısıyla yapılabilir görünüyor, oysa her ÅŸey teknik bakış açısıyla çözülmez. Plan kimi etkiliyor? YaÅŸamı nasıl etkiliyor? DeÄŸerlendirmek gerek. Yüzüncüyıl ve ÇiÄŸdem mahallelerinin ortasından geçecek bir yol mahalleliyi etkileyecek. Bir kamusal kullanım alanı o alanı kullanacak olan kamuyu altüst etmek gibi bir noktaya geliyor. Mahalle halkının evlerinin önünden otoban geçmesi yaÅŸamlarını altüst edecek bir nokta ve planlama ilkeleri açısından doÄŸru deÄŸil. Tünel yolda dört farklı yerden tahliye noktaları ve tünel havalandırma sistemi için yüksek bacalar olacak. ODTÃœ kampus bütünlüğünü kaybedecek. Ayrıca egzoz dumanlarını ODTÃœ’yü ne kadar etkileyeceÄŸi, bizim alanımız deÄŸil fakat meslek erbaplarınca incelenmeli. Meslek mensupları olarak da kentliler olarak da doÄŸru bulmuyoruz. Gezi direniÅŸinden sonra kendi yaÅŸam alanlarına dair söz hakkı isteyen bir toplum var, Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kültür böyle bir sivil enerji yok. Bu enerjiyi görmemezlikten gelmeliler. DediÄŸim dedik çaldığım düdük diyen yöneticilerin elinde bırakın ODTÃœ’yü bir ülkenin geliÅŸmesi bile söz konusu deÄŸil. Hukuksal süreç varsa hukuksal süreç beklenmeli, yoksa telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaÅŸabiliriz. ODTÃœ yolunda tüm taraflarla katılımcı bir süreç yeniden zorlanmalı.” 
Toplam Görüntülenme : 93191
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!