Sobe Gazetesi 2024 - ODTÜ’de Otobüs yargıya kalkıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
ODTÜ’de Otobüs yargıya kalkıyor

ODTÃœ’de Otobüs yargıya kalkıyor

BüyükÅŸehir Belediyesi önce ODTÃœ arazisindeki aÄŸaçları kesti, ardından ODTÃœ’ye otobüs seferlerini durdurdu. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ODTÃœ’ye otobüs seferlerini kaldıran BüyükÅŸehir Belediyesi’ne dava açtı. Belediye’nin son günlerdeki yaptıklarına karşı Oda yöneticilerinden BüyükÅŸehir Belediyesi’ne tepki yağıyor.

Anakent Belediyesi ODTÃœ’de yol gerekçesiyle bir gecede 2388 aÄŸaç kesti. AÄŸaçların yerine fidan diken ODTÃœ öğrencileri ile polis arasında çatışma çıktı, çıkan olaylarda otobüsün zarar gördüğünü iddia eden BüyükÅŸehir Belediyesi ODTÃœ’ye otobüs seferlerini durdurdu.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ODTÃœ’ye otobüsleri durduran BüyükÅŸehir Belediyesi’ne dava açtı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin bugün yaptığı basın toplantısında, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ODTÃœ’deki gece operasyonunun sürpriz deÄŸil ama üzüntü verici olduÄŸunu söyledi.  Hakkan:  “ ODTÃœ’de bulunan yol planının onaylandığı söyleniyor, planın onaylanması bir anlam ifade etmiyor, askıdan inmemiÅŸ bir plan var, terkler ve kamulaÅŸtırmalar yapılmamış. KamulaÅŸtırmalar hukuki olarak yapılmış deÄŸil, ÅŸu an halen yürürlükteki tapu sistemine göre alan ODTÃœ’ye ait. 93 yılında kamulaÅŸtırma yapıldı diye bahsettikleri kamulaÅŸtırma ise, Åžap Enstitüsü’nün yanında planlanan iki ÅŸeritli yol için.  Yol inÅŸaatının kaçak olduÄŸunu söylememiz mümkündür.  ODTÃœ’ye ait arazide hukuksuz yol inÅŸaatı çalışmaları sürüyor. Yeni tip imar yönetmeliÄŸiyle plan yapma yetkisi Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na verildi. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Melih Gökçek’in planlarını onayladı. Gökçek ODTÃœ’deki yapıların kaçak olduÄŸunu bile iddia etmiÅŸti, ODTÃœ için uzun zamandır planları vardı. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, yaptığı bu planla gökçek’in maÅŸası haline geldi. ODTÃœ yolunu istemeyenlere ise modern eÅŸkıya diyor BaÅŸbakan, Melih gökçek’in bir gecede binlerce kestiÄŸi aÄŸaca, yaptığı davranışına ne diyeceÄŸiz peki? AÄŸaç kesimine dair sorumluların hepsinin hakkında suç duyurusunda bulunduk. Çok açıkça kaçak bir yapılaÅŸma var. Ankara’ya zarar veren projeleri var. Özellikle BüyükÅŸehir Belediyesi’ne açtığımız bir çok dava var ama Melih Gökçek yerel yönetimlerle ilgili mahalli idareler genel kurulunun “herhangi bir soruÅŸturma açılmasına gerek yoktur” talebiyle tüm davalardan bir ÅŸekilde kurtuluyor. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

“AÄŸaç katledenler mi eÅŸkıya?”

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ BüyükÅŸehir Belediyesi savaÅŸların bile durduÄŸu Bayram günü savaÅŸ ilan eder gibi bir gecede ODTÃœ’de 2388 aÄŸacı kesti. Sormak lazım aÄŸaç katledenler mi EÅŸkıya? Yoksa aÄŸaçlarını parklarını koruyan, kendi yaÅŸam alanlarını savunan, korumaya çalışan insanlar mı eÅŸkıya? ODTÃœ’de yaptıklarından sonra, Melih Gökçek’in söyledikleri dehÅŸet vericidir. Ä°stediÄŸimi yaparım siz de gidin hakkınızı arayın, hakkınızı alabiliyorsanız, alın yaklaşımındadır. Hukuku araç ve oyuncak haline getiren söylemler içerisindeler. Haksızlıkta güveneceÄŸiniz ÅŸey hukuktur. Yargı gereÄŸini yerine getirmiyorsa, yargı siyasallaÅŸmışsa bir ülkede tuz kokmuÅŸ demektir. Tüm hakim ve savcıları meslek etiÄŸine davet ediyoruz. Anakent Belediyesi aÄŸaç tepkisinin ardından, nefretini tekrar ODTÃœ’lülere kustu ve otobüsleri kaldırdı. Melih Gökçek, Anayasa’ya aykırı hareket ederek, görevini kötüye kullanıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir belediyecilik de örnek de yok. Ä°nsanları tehdit ederek kent yönetilmez. Bu yaklaşımla Belediye BaÅŸkanlığı deÄŸil, derebeyliÄŸi yapıyor. Hiçbir kamu otoritesi elektrik hatlarına zarar verildi diye elektriÄŸi kesemeyeceÄŸi gibi, otobüs zarar gördü diye ODTÃœ’ye otobüs ulaşımını kaldıramaz. Bu nedenle Ankara idare mahkemesinde, Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubesi ve Çevre Mühendisleri Odası ile beraber dava açtık. Yürütmenin acil durdurulmasını talep ettik. Ankara beylik deÄŸil, Türkiye’nin baÅŸkentidir. ODTÃœ gibi deÄŸerlerimize bir gecede saldırmaları, umutlarımızı kırmaya çalışmalarının nedeni, gezi sürecidir. Gezi sürecindeki moral kazanımımızdır. Yerel yöneticilerin itibar kaybetmesi ve ülke içinde ve dışında moralsizleÅŸmelerindendir.  Åžunu bilsinler ki moral üstünlüğümüzü kaybetmeyeceÄŸiz. Her uluslararası ortamda hukuksuzlukları ve adaletsizlikleri karşılarına çıkıyor ve çıkacaktır” dedi.

Candan, hükümetin, Avrupa kentsel ÅŸartlarına imza attığını unuttuÄŸunu vurgulayarak, Avrupa BirliÄŸi temsilcilerinin ODTÃœ yol sürecini izlemek için birkaç güne kadar Türkiye’ye geleceÄŸini bildiklerini ifade etti.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Ali Atakan, “ ODTÃœ’deki yolun insanları birleÅŸtiren bir anlamı olsa itirazımız yok. Oysa ODTÃœ’ye yapılan yol insanları ayrıştıran, bölen, oradaki mahalleli için yaÅŸanmaz hale getiren bir anlam taşıyor. Yapılacak yolla EskiÅŸehir yolunu trafik yükü azalmayacak, günü birlik çözümlerle trafiÄŸi bir girdaba sokmanın anlamı yok. ODTÃœ yol planı üzerinden yirmi yıl geçmiÅŸ, oradaki yapılaÅŸma koÅŸulları deÄŸiÅŸmiÅŸ, yirmi yıl önceki yolu yapmaya çalışıyorlar. Dikmen arıza nedeniyle dört gün susuz kaldı, bir arızayı dört günde gideremeyen belediye bir gecede ODTÃœ’ye tüm gücü ile hücum etti. Plan askıdayken planı yaparsan neye itiraz edecek insanlar? Plan askıdan inmeden ODTÃœ öğrencileri istemezken, yüzüncü yıl halkı istemezken yol yapmaya kalkışıyorlar, insanların yeÅŸil alanla iliÅŸkisini koparıyorlar, bir gecede binlerce aÄŸaç kesiyorlar. Projeyi istemeyen insanlara eÅŸkıya diyorlar ” ifadelerini kullandı.  

“Bakan’ın açıklamalarını doÄŸru bulmuyoruz”

Mimarlar Odası’nda yapılan basın toplantısında Oda yöneticileri, Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar’ın SaraçoÄŸlu mahallesi hakkında yaptığı açıklamalardan rahatsızlıklarını da   dile getirdi. Çevre Åžehircilik Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ortak protokolle SaraçoÄŸlu’nun kente kazandırılarak, kamusal alana dönüştürülmesinde birlikte çalışma yürütüyor. Her üç tarafın çalışma yürüttüğü SaraçoÄŸlu toplantıları sürerken, Bayraktar SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde oturmakta olanlar için: “Oradaki lojmanların elektrik ve suyunu keseceÄŸiz. Ä°sterlerse bu durumda oturmaya devam etsinler” açıklamasını yaptı.  Oda yöneticileri açıklamayı doÄŸru bulmadıklarını ifade etti. Hakkan, “ Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile Türkiye’de katılımcı bir modelin ilk örneÄŸi ile kente kazandırılacak kamusal alan için birlikte çalışma yürütüyoruz.  Bu iÅŸ elektrik suyu kesmekle, kapının önüne koyarız tehdidiyle olmaz. Bunlar doÄŸru bulmuyoruz. Burada bizler, umutla Ankara’ya kentlinin hak ettiÄŸi bir kamusal alan kazandırma heyecanı ile çalışma yürütüyoruz” dedi.

Candan ise “ODTÃœ’ye bir gecede hukuksuzca girenler, SaraçoÄŸlu’na da girer mi şüphelerimiz var. Yalnız Çevre ve Åžehircilik Bankalığı elektrik su kesmeyi afet yasasına referans vererek söylüyor. Oysa riskli alan kararı Danıştay tarafından iptal edildi. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın Mimarlar Odası ile insanların yerinden edilmesi üzerine bir ortaklığı yok. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin kamusal kullanımına yönelik bir ortak çalışması var. Orada oturan insanlarla, konuÅŸarak fikirlerini almak gerekiyor. Zor bir süreç, sürecin ÅŸeffaf olarak yürümesini istiyoruz. Her toplantıda taraflar kararları tutanak haline getirerek, tutanaklara imza atıyor, bizim önerimiz bu tutanakların ve tüm çalışmaların web sitesi aracılığıyla kamuoyu ile ÅŸeffafça paylaşılmasıdır. Projelerin katılımcı bir süreçle kamu yararına yapılandırılması ve SaraçoÄŸlu’ndaki binaların yıkılmaması konusunda koordine ediyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Ali Atakan da “meslek alanımız açısından kamu yararının yanında yer alırız.  Ä°nsanların elektriÄŸini, suyunu kesen bir yaklaşımın yanında yer almayız.” dedi   


Toplam Görüntülenme : 173640
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!