Sobe Gazetesi 2024 - Protokol yoksa çalışma yok
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Protokol yoksa çalışma yok

Protokol yoksa çalışma yok

SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin Türkiye’de ilk olarak katılımcı modelle halka açılması için birlikte çalışma yürüten Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Ankara Ticaret Odası hala protokol imzalamadı. Oda yöneticileri protokol imzalanmadan adım atmayacaklarını duyurdu.

SaraçoÄŸlu Mahallesinin kamuya kazandırılması projesinde, CumhurbaÅŸkanı himayesinde , Çevre Åžehircilik Bankalığı ve Ankara Ticaret Odası ile ortaklaÅŸa çalışma yürüten Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yöneticileri protokol imzalanmadan hiçbir adım atmayacaklarını söyledi. Protokolün hala hazır olmamasına tepkili olan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan: “ Süreç yavaÅŸ ilerliyor, ilke kararlarında anlaÅŸtık. SaraçoÄŸlu’nda hiçbir yapının yıkılmayacağına dair temel prensiplerde anlaÅŸmaya vardık ama ortada protokol yok, imza yok.  Protokol herhangi bir etkinlik ve organizasyon yapmama kararı aldık. Çünkü bir gecede her ÅŸeyin deÄŸiÅŸiyor Ankara’da.  ” dedi.

“Söz uçar, yazı kalır”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan ise “ SaraçoÄŸlu Mahallesinde halk katılımı saÄŸlamak için ÅŸenlik organizasyonunun alt yapısını hazırladık. Program hazır yalnız protokol sonrasına bırakacağız. Mahallenin bir kısmı boÅŸaltılmış olsa da hala oturmakta olan SaraçoÄŸlu mahallesi sakinlerinin doÄŸalgazlarının ay sonu itibariyle keseceklerini, doÄŸalgaz ve ısınma olmadığı için insanların boÅŸaltmalarını istiyorlar, bu hiç şık bir tavır deÄŸil. Ä°nsan haklarına aykırı. Tarafların protokole imza atmasını bekliyoruz. . Söz uçar yazı kalır” dedi.

Odalar bakanlıklara mı bağlanacak?

Orman Mühendisleri Odası’nın Orman ve Su iÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlanma ÅŸeklinde yorumlanan bugün resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına ilk tepki de Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nden geldi. Orman Mühendisleri Odası’nın denetimi Orman Su iÅŸleri Bakanlığı’na devredildi. TMMOB’ye baÄŸlı Orman Mühendisleri Odası’nın idari ve mali denetimi Orman Su iÅŸleri Bakanlığı’nca yapılır kararı bugün resmi gazetede yayımlandı. Karara Oda yöneticilerinden tepkiler gecikmedi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan: “TMMOB’ye baÄŸlı odaların merkeziyetçi bir yapıya baÄŸlanması öngörülüyordu. Åžu anda galiba Mimarlar Odası’nı Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın bir müdürlüğü haline getirme çabaları var. Yıllardır yürüttüğümüz kamu yararına çabalarımız, çalışmalarımız yok edilmek isteniyor. Son düzenlemeleriyle Odalarda mali sıkıntılara yol açtı.  Yıllar öncesinden gelen bu tavır Devlet Denetleme Raporlarında Oda’ların nasıl zapturapt altına alınacağına dair ifadelerle yansıdı. Åžimdi yapılanlar Odaları yok etmek anlamına geliyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Kent topraklarının satılmasında, kültür ve mirasın talanına Oda olarak tepki gösteriyoruz. Ä°ktidar tarafından bu toplumsal muhalefeti ıslah etmenin bir yolu, ses kısmanın bir yolu olarak görülüyor. Yıllardır, Mimarlar Odası’nı Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın bir müdürlüğü haline getirmek istediklerini çok iyi biliyoruz.  Böyle bir ÅŸeyin mümkün olması için Anayasa’nın 135. maddesinin deÄŸiÅŸtirilmesi gerekir, anayasaya aykırıdır. AKP kan kaybediyor, bu nedenle ilgili, ilgisiz her ÅŸeye her yaÅŸam alanına saldırıyor. 12 Eylül’ün vesayet yönetimi devam ediyor, bizi baÄŸlayacakları bakanlığa sabırlar diliyorum.” Dedi. 

“Kızlı- erkekli proje çiziyorlar”

Candan şöyle devam etti: “ Ä°ktidar, uyguladığı kentsel politikalarla TMMOB’ye baÄŸlı odaların çalışma alanları ile doÄŸrudan kesiÅŸiyor.  Hükümet kentsel ölçekli uygulamalarında hem ideolojik ve ekonomik olarak bir rant bekliyor. Ä°ktidar, binaların cepheleri, tasarımları, alafranga tuvaletin  ecnebi iÅŸi olduÄŸu gibi tasarıma muhafazakar yaklaşımlarla müdahale ediyor. Mekân ve insan yaÅŸantısı doÄŸrudan alakalı. Åžimdi özel alanda öğrenci evlerinin kızlı-erkekli kalma mekana yansıyacak, süit gibi tek kiÅŸilik sadece gidip uyuduÄŸunuz, kızlı – erkekli oturup sohbet edemeyeceÄŸiniz, çalışamayacağınız tasarımlarla deÄŸiÅŸecek. Ä°deolojiyi mekana ve yaÅŸam alanına yansıtarak hem plansal hem ideolojik rant bekliyor. Konut dokunulmazlığı vardır, özel yaÅŸamın ihlali Anayasaya aykırıdır.

“Geri Geri Gitmez Hayat”

Candan “18 yaşını bitirmiÅŸ insanların özgür olmasından daha doÄŸal ne olabilir? Mimarlık öğrencileri proje  teslimlerinde kızlı erkeli proje çiziyor , evlerde laboratuarlarda kızlar ayrı erkekler ayrı mı proje hazırlayacak. Mimarlık öğrencileri , öğrenci evlerini birer atölyeye dönüştürerek kullanılıyor. Mekânın kendisi insanı özgürleÅŸtirir. BaÅŸbakanın bu tavrını kabul etmiyoruz. Geri geri gitmez hayat her ÅŸey ileri gitmek durumunda. Bir ÅŸeyi geri geri götürmek isteyenler hayattan geri kalırlar ”  dedi

“Biber gazına dava”

Her gün soluduÄŸumuz biber gazına dava geliyor. Hakkan baskıların kamusal alandan özel alana kaydığını kaydetti: “ Kamusal alanları savunan bir Oda olarak, kentler, meydanlar, parklar sokaklar için mücadele yürütüyoruz. En basit barışçıl eylemler ÅŸiddetle bastırılıyor. Kent biber gazına boÄŸuluyor. Hukukçularımız araÅŸtırıyor biber gazına dava açmaya hazırlanıyoruz. Baskıları kamusal alandan özel alana kaydırıyorlar, öğrenci evlerine karışılması bunun örneÄŸi. Ä°nsanların en özgür olduÄŸu alanlara mahremiyetine dokunacak uygulamalara baÅŸladılar.“

“baskıda vites beÅŸte”

“baskı politikalarında iktidar vitesi beÅŸe taktı” diyen Candan; “ Demokratik ülkelerde olmayacak bir yaklaşımla, toplanıp protesto hakkını kullanan insanlara hemen biber gazı atılıyor. Ankara’da beÅŸ milyon insan, eyleme katılsın katılmasın biber gazını tattı. Bu yapılan gösteri hakkının ihlali ve insan haklarına aykırı bir durum. Herkes biber gazına maruz kalıyor. Dün yemek yediÄŸimiz esnada YÖK’ü barışçıl bir ÅŸekilde protesto eden öğrencilere atılan gazdan hepimiz etkilendik. BaÅŸ aÄŸrısı yapan biber gazının kimyasal içeriÄŸi araÅŸtırılmalı.  Anayasal, barışçıl gösterilere biber gazı ile cevap verilmesi kentli yaÅŸamının ihlalidir. Dava yoluna gideceÄŸiz. Sokakta çocuÄŸumuzla yürüyemiyoruz. Bu tahammülsüzlüğün bir nedeni var. Hükümet düşüşe geçti. Åžiddetle iktidarını korumaya çalışıyor. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

ODTÃœ’ye deÄŸinen Candan, ODTÃœ yolunda çökmelerin tekrarlayabileceÄŸini belirtti. “ Yol hızlıca, hukuksuzca yapılıyor. Gittik ve gördük ki stabilize yolun üzerine asfalt dökülüyordu, Asfaltında her ÅŸeyin bekleme süresi vardır. Tekrar çökeceÄŸi aÅŸikar. Bilimsel ilkeler dikkate alınarak yapılan bir düzenleme deÄŸil. Hiçbir çalışma yapılmamış orada çalışan insanların güvenliÄŸi bile alınmamış durumda. ODTÃœ yolu hükümetin gece politikalarının ürünü. Hukuk tanımaz bir süreçte bunlara hukukun tarafsız karar vermesini bekliyoruz. ODTÃœ koruma amaçlı imar planına itirazlarını yaptı, bizim için itiraz süreci zaman kaybı olduÄŸu için Oda olarak itiraz etmeden dava sürecine girdik.” Dedi.

Hakkan: “ODTÃœ süreci bitmedi, dava süreçleri devam ediyor, ülke olarak ciddi bir kazanımla çıkacağız bu süreçten. Oldu bitti ile sonuçlandırdım zannetmesin Melih Gökçek. Kamu vicdanında da kazanımdayız” dedi.  

 

 


Toplam Görüntülenme : 113956
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!