Sobe Gazetesi 2024 - Kıdem tazminatı gitti gidiyor!
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kıdem tazminatı gitti gidiyor!

Kıdem tazminatı gitti gidiyor!

Kıdem tazminatı budamasına karşı Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Åžube açıklama yaptı. Açıklamada; Ä°ktidarın kıdemi, kıdem tazminatlarını gasp etmeye yetmez! Ä°fadelerine yer verilirken; “mevcut uygulamada bir yıla 30 günlük kıdem hakkı elde eden ücretli çalışanlar, yeni sistemle 30 gün yerine 11 ila 22 gün kıdem tazminatı alabilecekler. Sistem eski yeni tüm emekçileri içine alacak. Kıdem Tazminatı Kazanılmış Haktır Gaspedilemez!” dendi.  EMO Ankara Åžube’den yapılan açıklamayı yayınlıyoruz:

 


BilindiÄŸi gibi kıdem tazminatı, ücretli çalışanların yıl itibariyle çalışmış olduÄŸu iÅŸ yerinde yıpranması dolayısıyla oluÅŸan tazminattır. Ãœcretli çalışanlar yıllarca emek harcayarak, iÅŸyerinde yıpranmakta, bu yıpranma sonucu da kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Kıdem tazminatı, iÅŸten atılma ve emeklilik hallerinde verilmektedir. Türkiye’deki çalışma hayatını düzenleyen yasalara göre ücretli çalışanlara bir yıllık çalışma karşılığında bir aylık kazancı tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.

AKP iktidarı tarafından gündeme getirilen “Bireysel Fonlu Kıdem Tazminatı Sistemi”ne geçilmesi durumunda ücretli çalışanların kıdem tazminatını alabilmesi için en az 15 yıl sigortalı çalışması zorunlu olacağı iddia edilmekte, Sosyal güvencesiz, düşük ücretle çalıştırılan, özelleÅŸtirmelerle iÅŸten atılan, açlığa mahkûm etme politikalarıyla iÅŸsizlik batağına atılan ücretli çalışanlar için 15 yıl sigortalı çalışmak büyük bir hayal olmaktan öteye geçmemektedir.

Mevcut uygulamada bir yıla 30 günlük kıdem hakkı elde eden ücretli çalışanlar, yeni sistemle 30 gün yerine 11 ila 22 gün kıdem tazminatı alabileceklerdir. Ücretli çalışanların kıdem tazminatı üçte bir ila üçte iki oranında budanacak ve yeni sistem eski yeni tüm emekçileri fonun içine alacak.

Kamuoyuna yansıyan haliyle, yeni sistemde özel bireysel emeklilik şirketleri kullanılacak, işverenin yükümlülüğündeki prim tutarları için kamu garantisi olmayacak; işten kendi isteğiyle ayrılan ya da işveren tarafından işten atılan ücretli çalışanların ilk kıdem tazminatı alabilmesi için 15 yıl sigortalılık ve 3 bin 600 gün (10 yıl) çalışmış olma şartı aranacak. Üstelik bu şartları tutan ücretli çalışanlar hak ettikleri kıdem tazminatının tamamını değil, sadece yarısını alabilecekler. 15 yıl sigortası olmayan ya da 3 bin 600 günlük çalışma sürecini dolduramayan ücretli çalışanlar kıdem tazminatının yarısını da alamayacaklar. İlk kıdem tazminatı tutarını alıp daha sonra yeniden kalan kıdemini almak isteyen ücretli çalışanlarda ise bin 800 gün (5 yıl) çalışmış olma şartı aranacak, bu şartlara uyan ücretli çalışanlar da yine hesapta adlarına tahakkuk eden kıdem tutarının yine yarısını alabilecekler.

Ücretli çalışan üyelerimiz büyük hak kayıpları yaşayacak

Sendikasız, sosyal güvenceden yoksun yaÅŸamaya mahkûm edilen üyelerimiz kıdem tazminatı uygulamasında yapılan deÄŸiÅŸikliklerle büyük hak kayıpları yaÅŸayacaklar.

İşverenin ödemediği ya da eksik ödediği primlerin tahsil edilmesi konusunda devlet değil bizzat ücretli çalışanın kendisi mücadele verecek.

İşverenin ödediği prim miktarı düşerken, ücretli çalışan son aldığı ücret üzerinden değil fona yatırılan prim miktarının yıllık ortalaması üzerinden tazminat alacak, işten çıkartılma kolaylaştığı için sendikalaşma büyük darbe yiyecek. Esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı direnç azalırken, tazminatın caydırıcı özelliği kaybolacak.

Ücretli çalışanlar tazminatın tamamını ancak emekliliklerinde alabilecekler; iktidar tarafından emeklilik yaşı uzatıldığından mezarda emeklilikten sonra mezarda kıdem tazminatı söz konusu olacak.

GeçmiÅŸte uygulanan “Konut Edindirme Fonu”, “Tasarruf TeÅŸvik Fonu” uygulamalarında kesinti ve ödeme kayıtlarının dahi bulunamadığı, milyonlarca çalışanın büyük hak kayıpları yaÅŸadığı anımsandığında benzer ÅŸekilde “Bireysel Fonlu Kıdem Tazminatı” sisteminin de bir süre uygulandıktan sonra yürürlükten kaldırılmayacağı, ücretli çalışanların hak kayıpları yaÅŸamayacağının garantisi bulunmamakta.


Kıdem Tazminatı Kazanılmış Haktır Gaspedilemez!

Göstermelik toplantılar, kamuoyuna yeteri kadar aktarılmayan düzenleme hakkında kamuoyuna yansıyan bilgiler yetersizken; iktidar yanlısı sendikalar gelişmelere duyarsız davranıp, iktidarla perde arkasında pazarlıklar yaparak emekçi düşmanı tavırlarına devam etmekteler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in dün yapılan toplantıdan sonra kamuoyuna sergilediÄŸi pembe tablo emekçileri rahatlatmaktan uzaktır.
Yukarıda saydığımız olası deÄŸiÅŸikliklerin o toplantılara katılan taraflardan birilerinin talepleri olduÄŸu kesin. Sayın Bakan “Hiçbir işçi kardeÅŸimiz, bir paniÄŸe endiÅŸeye gerek yok. Åžu kalkıyor, bu iniyor gibi deÄŸerlendirmeler yanlış. Yapılacak olan ÅŸey tıkanan noktayı açmaktır.”  diye açıklama yapmakta. Önümüzdeki günlerde söylenilen tıkanıklığı açmak için hangi tarafın taleplerinin dikkate alınacağını merak ediyoruz.

Bizim tarafımız belli,

Ãœcretli çalışanların ödenmemiÅŸ ücreti bir nevi iÅŸ güvencesi olan kıdem tazminatı uygulamasının AKP iktidarı tarafından “Bireysel Fonlu Kıdem Tazminatı Sistemi” adı altında bir kalemde yok edilmek istenmesi kabul edilemez bir uygulamadır.


KIDEM TAZMÄ°NATI KAZANILMIÅž HAKTIR GASPEDÄ°LEMEZ!



TMMOB
EMO ANKARA ÅžUBESÄ°
21.DÖNEM YÖNETÄ°M KURULU 


Toplam Görüntülenme : 73367
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!