Sobe Gazetesi 2024 - Biber gazına tatbikat
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Biber gazına tatbikat

Biber gazına tatbikat

BaÅŸkent Dayanışması bugün ilginç bir eyleme imza atarak biber gazını protesto etmek amacıyla gaz tatbikatı yaptı.  

 

BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri Yüksel Caddesi’nde biber gazı protestosu yaptı. Gaz tatbikatı var diye eylem çaÄŸrısı yapan bileÅŸenler biber gazına maruz kaldıklarında kentlilerin ne yapması gerektiÄŸini esprili bir dille anlattı. BileÅŸenler tatbikat sırasında, solüsyon , limon, gaz maskesi ve kaskları kullandı.  Anons ve sirenlerin kullanıldığı eylemde yapılan anons eÅŸliÄŸinde hareketlerle bileÅŸen üyeleri biber gazından korunmayı anlattı. Yapılan anonsta  “ Ankara’da sokaÄŸa çıkarken mutlaka sırt çantanızı hazırlayın, çantanızda, gazdan korunmak için Talcid solüsyon, kesilmiÅŸ limon, gaz maskesi ve yaralanmamak için kaskınızı bulundurun. Polisin maske takmasından, kasklarının numarasını kapatmasından saldırıya geçeceÄŸini anlayabilirsiniz. Temiz hava sahasından çıkıp tehlikeli gaz sahasına girdiÄŸinizde, çantanızdan kasklarınız çıkarın önce kendi kaskınızı sonra çocuÄŸunuzu kaskını takın maskeleriniz takın. Panik yapmayın, yaralananları, ilk yardım merkezlerine taşıyın, kaçmayın eldiven yardımıyla gazı alın ve su dolu kovaya daldırarak söndürünüz” ÅŸeklinde ifadeler kullanıldı. BileÅŸenlerin eylem sırasında sis bombalarıda kullandı.

“Gaz tabancasının heykelini yaptılar”

BaÅŸkent  Dayanışması BileÅŸenlerinden olan Yaygara Güncel sanat inisiyatifinden   HeykeltıraÅŸ Erdal Duman, demirden polisin kullandığı biber gazı tabancasının  1/1 boyutunu tatbikatta kullanılmak üzere heykelini yaptı. Duman’ın yaptığı tabancayı polis kılığında BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenlerinden Kavaklıderem derneÄŸi temsilcisi Ä°sa ÇapanoÄŸlu kullandı. ÇapanoÄŸlu cebindeki gaz fiÅŸeklerini yerlere atarken sis bombaları aynı anda etrafı dumana boÄŸdu. BaÅŸkent Dayanışması’nın gaz tatbikatı çevredekiler tarafından  iligyle izlendi. Tatbikattan sonra yapılan basın açıklamasını BaÅŸkent Dayanışması adına Çevre Mühendisleri Odası Ankara Åžubesi’nden Cem Åžahin okudu. Açıklamada, “YaÅŸamımız hükümetin uyguladığı gaz politikaları ile tehdit altındadır. Yürüdüğümüz sokaklarda, hastanede, pastanede, çocuk parklarında, meydanlarda, adliye koridorlarında, apartman boÅŸluklarında, metroda gaza maruz kalmanız içten bile deÄŸil. Halkına zehirli gaz sıkan bir hükümetle karşı karşıyız. Kullanılan gazların tamamı kimyasal silahlar sınıfındadır. Meslek odaları tarafından kullanılan bu gazların Güvenlik Bilgi Formu (GBF) bilgilerini yetkili makamlardan istenmiÅŸ olduÄŸu halde hala tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır” denildi.  Barışçıl gösterilerde bile sürekli göstericilere gaz atıldığına dikkat çekilen açıklamada: “Güvenlik kuvvetleri tarafından kullanılan bu gazlar, 1993 yılında imzalanan Kimyasal silahlar konvansiyonuna göre göz yaÅŸartıcı gazlar sınıflandırmasına girmekte ve "kimyasal silah" olarak nitelendirilmektedir. SözleÅŸme uyarınca toplumsal olaylarda, kitlenin kontrolü amacıyla kullanılan biber gazı dahil olmak üzere kimyasal gazları silah olarak kullanmak kesinlikle yasaktır. YaÅŸamın her alanında attığınız, içerisinde kimyasal olan gazın etkileri doÄŸada parçalanarak sürmektedir. Havaya suya ve topraÄŸa yayılmaktadır. Sizin çocuklarınız, aileleriniz de attığınız gazlı havayı solumakta unutmayınız. Åžimdi maskelerinizi çıkartınız, ve gerçek yüzünüzü aynada görünüz. Çocuklarınız ve halkınızı öldürmeye zehirlemeye devam edecek misiniz? BaÅŸkent Dayanışması olarak kentlerde saÄŸlıkla ve insan yaÅŸam hakkını savunmaya devam edeceÄŸiz.” Ä°fadelerine yer verildi.  BAÅŸkent DAyanışması 5 aralıkta maskeli yaÅŸam günü ilan ederek herkesi yerli yersiz atılan gaza karşı maske giymeye davet etti. Aynı gün Dünya SAÄŸlık ögütü Türkiye temsilciliÄŸi önünde eylem gerçekleÅŸtÄ°recek olan BAÅŸkent dayanışması, dünya saÄŸlık örgütüne ÅŸikayet edecek...


Toplam Görüntülenme : 71199
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!