Sobe Gazetesi 2024 - "Sanata NÜ sansüre NO"
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
"Sanata NÜ sansüre NO"

“Sanata NÃœ sansüre NO”

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri bugün Güvenpark’ta “Sanata NÃœ Sansüre NO” dedi.

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri ,  Güvenpark’ta biraraya gelerek sanat üzerindeki baskıları kınadı. Gazi Ãœniversitesi Rektörlük binası önündeki kadın ve erkek heykellerinin kaldırılarak yerine saksı konmasını kınayan BileÅŸenler özel bir gözlük tasarladı. Gözlük camlarına kıyafet giydiren bileÅŸenler Güvenpark anıtındaki heykellere bu gözlüklerle baktı. Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan çaÄŸrı yaparak tüm kentlileri heykellere gözlükle bakmaya davet etti.  Candan “ Heykellerin suçu yok, suç onlara  farklı bakan gözlerde. BaÅŸkent dayanışması sanatıdı deÄŸil kendilerini sansürlesindeler diye, heykelleri giydiren bu gözlüğü tasarladı. Çıplak heykelden rahatsız olanlar bu gözlükleri kullanabilirler”dedi. “

 “Zinaban” gözlüğü önünde kuyruk oluÅŸtu.  

Yoldan gelip geçenlerin gözlükle heykellere bakmak için sıra oluÅŸturdu. Gözlük önünde kuyruk oluÅŸması  dikkat çekti. Gözlükleri BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenlerinden Yaygara Güncel sanat Ä°nisiyiatifi adına  HeykeltraÅŸ Erdal Duman tasarladı. Ve  BaÅŸkent Dayanışması adına basın açıklamasını da  Erdal duman okudu. Yapılan açıklamada, “Gazi üniversitesi yönetimi,  kadın ve erkek bronz heykellerini  ileri bir tarihte yapılacak  müzeye kaldırılma bahanesiyle örtük bir sansür uygulayarak, kamunun hafızasından silmeye çalışmaktadır. Heykellerin asıl yeri rektörlük binasının önü ve açık alanlardır. Böylece yönetimin kaygısını duyduÄŸu hem tarihi eser kimliklerini hem de sanat eseri özelliÄŸini  orada da çok rahat yaÅŸarlar ve yaÅŸatırlar. Sergilerin sansüre uÄŸraması, heykellerin yıkılması yerlerinden kaldırılması gözlerden ve hafızalardan uzaklaÅŸtırılmasıyla bir bilinç kuraklığı yaÅŸatılmak istenmektedir.  YaÅŸamımızın her alanına  her ÅŸekilde müdahaleyi haklı gören bu zihniyet  sadece muhafazakarlık modeliyle toplumun düşünce ve davranış biçimini belirlemeye çalışmaktadır.  Sadece bu  perspektifle kendilerini her konuda otorite kabul edip toplumun tüm yaÅŸam alanlarında uyguladıkları örtük ÅŸiddetle bireyin kazanımlarını, haklarını, beÄŸenisini, inancını-inançsızlığını, ifade özgürlüğünü   hiçe saymaktadır. Çıplak heykellerden rahatsız olan gözler için tasarlanmış olan bu gözlük, heykelleri tek perspektiften giyinik gösterebilmektedir. Bu gözlük iktidarın tek taraflı bakış açısını temsil etmekte ve sadece bulunduÄŸu noktadan iÅŸe yaramaktadır. Ne var ki sosyal alanı bu ÅŸekilde görebilmek, anlamak imkansızdır bu nedenle de heykeller tecrit edilmiÅŸtir.” Bu heykeller bizim ifade özgürlüğümüzün birer sembolüdür ve bu heykelleri tekrar istiyoruz. Asıl yerleri olan bize ait olan alanlarda onları her zaman görebileceÄŸimiz yerlerde olmalarını talep ediyoruz. “ ifadelerine yer verildi.

BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri Gezi direniÅŸinde başından vurulan ve hala uyanmayan Berkin Elvan için 21 Aralık’ta Ekinoks ta saat 14.00 te Güvenpark ta ÅŸarkı söyleyerek  uyanmasını isteyecekler. 


Toplam Görüntülenme : 69925
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!