Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar, saraçoğlu açıklaması bekliyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar, saraçoğlu açıklaması bekliyor

Mimarlar, saraçoÄŸlu açıklaması bekliyor  

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün yaptığı rutin basın toplantısında SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin tekrar riskli alan ilan edilmesine deÄŸindi.  Ä°kinci kez riskli alan ilan edilen SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ve Ankara Ticaret Odası ile ortak toplantılar yaparak, yapıların yıkılmaması ve  kamusal alana dönüştürmek için kolları sıvayan mimarlar riskli alan kararına tepkiliydi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan: “SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde süreç olumlu bir yöne gidiyor ÅŸeklinde düşünüyorduk. Bakanla görüşmemizden sonra protokol sürecinin hızlanacağını düşünürken maalesef geriye gitti. Alandaki binaların yıkılmamasını mevcut yapıların korunmasını talep ediyorduk. Geceyarısı alanın yeniden riskli alan ilan edildiÄŸini öğrendik. Kamuoyuna da yansıdı biliyoruz ki orada karda kışta zarar gören doÄŸalgaz sıkıntısı yaÅŸayan vatandaÅŸlarımız var. Bu alanın nasıl kullanılacağına yönelik ortak akıl önerilerimiz ve çabalarımız vardı. Bu nedenle hiç haber dahi verilmeden SaraçoÄŸlu’nun riskli alan ilan edilmesi çok samimi bulmuyoruz. Çok üzgünüz bir açıklama yapmalarını bekliyoruz.” dedi

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Ortada ciddi bir iÅŸbirliÄŸi varmış süreci yaşıyoruz. Çevre ÅŸehircilik Bakanlığı ile görüşme yaptığımızda, ErdoÄŸan Bayraktar tarafından bürokratlarına, protokolun hemen imzalanması gerektiÄŸi, protokolde sıkıntı olmadığını ifade etti. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan riskli alan kararı 7.11.2013 tarihinde gönderilmiÅŸ. Bizler bu tarihten sonra oturup konuÅŸmuÅŸuz yine riskli alan ilanına dair hiçbir ÅŸey söylenmemiÅŸ durumda. Taraflar açısından güven sarsıcı bir olay, alana dair yaklaşımlarımızı, düşüncelerimizi taraflarla paylaÅŸtık. Onlarında kurum olarak ÅŸeffaf davranması gerekir. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığını açıklama yapmaya ve samimiyete davet ediyoruz. Kamuoyunun önünde SaraçoÄŸlu Mahallesi rant alanına dönüşmesin Cumhuriyetin ilk toplu konutu korunsun, toplumsal bir süreçle kent kazansın istiyoruz. Orası riskli alan ilan edildiÄŸinde inisiyatif kiÅŸilere geçiyor. Çevre ve Åžehircilik Bakanı’nın iyi niyetine bürokratların iyi niyetine bırakılan bir alan oluyor. Bilimsel kriterlere göre yapılacak iÅŸlemlerin ve planlama süreçlerinin denetimden geçilerek yapılmasını da önemsiyoruz. Koruma kurullarından izin alınması gerekiyorsa o izin alınmalı. SaraçoÄŸlu Mahallesi tescilli bir alan kültürel bir miras aÄŸaçlar dahi tescilli. Riskli alan ilan edilmesi doÄŸru deÄŸil.  ” ifadelerini kullandı.  

“ÅŸeffafız, denetleyebilirler”

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na idari ve mali denetimi son düzenleme ile bırakılan Oda’lardan birisi de Mimarlar Odasıydı. Süreci deÄŸerlendiren Ali Hakkan ÅŸunları söyledi: “ yasal düzlemde 1980 den sonra 83 yasasında idari ve mali denetimin bayındırlık Bakanlığı’nda olduÄŸunu söyleyen bir kanundu. Aradan yıllar geçti bu kanunu uygulamaya koydular. Orman mühendisleri odası idari ve mali denetiminde inceleme altına alındı. Biz Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak tüm harcamalarımızda ÅŸeffaf bir kurumuz. Mali denetimde denetleyebilirler ama idari denetimden ne anladıklarını bilmiyoruz. Kente dair sorumluluklarımız var, davalar açıyoruz. davalarımıza devam edebilecek miyiz? Bu anlamda endiÅŸeliyiz. Yıllardır yönetim kurulunda görev alan arkadaÅŸlar olarak mali denetim konusunda içimiz son derece rahat; her yıl ÅŸeffafca harcamalarımızı üyelerimizle de paylaşıyoruz.”

Bizi bunlar mı denetleyecek?

Candan konuyu deÄŸerlendirirken 17 Aralık’ta yolsuzluk iddialarıyla yapılan büyük operasyonu örnek verdi. Candan: “  Bizi denetleyebilecek altyapıları var mı bilmiyoruz. Ä°mar rantına karışmış bürokratları olan Planlama süreçlerinde  emsal artırımı gibi, kentsel dönüşüm süreçlerinde kredilendiren yapılar içerisinde isimleri geçen kuruluÅŸlar bizi denetleyebilir mi ? Oda’nın örtülü ödeneÄŸi yoktur. bütçelerimiz açık ve ÅŸeffaf ÅŸekilde ilan edere yayınlarız. Çevre ve Åžehircilik Bankalığı üzerinde yoÄŸun bir tartışma ve spekülasyon sürerken mali ve idari denetimle Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın denetimini kabul etmemiz mümkün deÄŸil. Bizi denetleyecek olan bir kurum bizden daha ÅŸeffaf daha titiz olmalı. Bizim çocuklarımız sadece adalet ve hak arayışında gözaltına alınır baÅŸkasının malına el uzatmaz. Daha önce de söylemiÅŸtik, hukuk birilerinin ihtiyacına göre ÅŸekillenmez, hukuk herkese lazım. Dünkü gözaltılardan sonra Bizi bunlar mı denetleyecek diye sormadan edemiyoruz.” dedi.    

 

 


Toplam Görüntülenme : 72611
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!