Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlık Siyasetin ve Rantın Aracı Oldu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlık Siyasetin ve Rantın Aracı Oldu

Mimarlık Siyasetin ve Rantın Aracı Oldu.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Türkiye gündemine damga vuran yolsuzlukla ilgili açıklama yaptı, Oda yöneticileri,  hükümetin meslek odaları üzerindeki baskısının nedenin rant olduÄŸu bir kez daha ortaya çıktı dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Ali Hakkan “hükümetin kent rantını paylaÅŸmak üzere, çıkarttığı yasalar ve düzenlemelerin arka planı ortaya çıktı. Bakanlardan bakan çocuklarına, belediye baÅŸkanlarından,  diÄŸer kurumlara kadar milyon dolarla oynayan bir organizasyonla karşı karşıyayız. KentleÅŸme ve mimarlık üzerinden organize edilen bu rantın varlığını hissediyorduk ama bu kadar aymazlık içerisinde olduÄŸunu Türkiye Cumhuriyeti tarihi bile görmedi. Meslek Odalarına yönelik operasyonun, iÅŸlevsizleÅŸtirme, yetkilerin kısıtlanması gelirlerin azaltılması, bu ranta karşı çıktığımız içindir. Meslek odalarının denetleme yetkisini kaldırdılar, meslek odaları ile üyelerin arasını açamaya çalışarak, örgütlenmeyi dağıtmaya mimarları yalnızlaÅŸtırmaya ve teslim almaya çalıştılar. Bu süreçte, kent rantına yönelik açtığımız tüm davaların yolsuzlukla baÄŸlantısı çıkacak,  hukuktan, açtığımız davalara yönelik iptal kararları bekliyoruz.”dedi  

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan ise “Kent politikaları, emsal arttırımları, plan deÄŸiÅŸiklikleri, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ndeki tahribatlar, SaraçoÄŸlu Mahallesi, Hızlı tren, Kızılay Cephe DeÄŸiÅŸiklikleri, ODTÃœ yolu, Mania Hattı, teleferik ihaleleri, yurtdışından getirilen ithal aÄŸaçların, hepsinin arkasından rant iliÅŸkileri çıkabilir ve çıkmaya da baÅŸladı. KentleÅŸme ve yapı üretim süreci denetimsiz bırakılmak istendi. Ä°hale süreçlerinin iÅŸ dağıtımının nasıl organize iliÅŸkiler içerisinde dağıtıldığı bir kez daha açığa çıktı.  MeslektaÅŸlarımız bu çarkın içerisine girmeyince ihale alamaz proje çizemez oldular. Mimarlığı bitirdiler, kentleÅŸmeyi rant paylaşım aracına dönüştürdüler, hukuksal süreçlere müdahale ettiler, her ÅŸeyimize karıştılar. Bütün bunların arkasındaki yolsuzluk süreci ortaya çıktı çıkmaya da devam edecek. Sonrada Mimarlar Odası siyaset yapıyor her ÅŸeye karşı çıkıyor diyerek hukuksuzluÄŸu ve rantlarını gizlemeye çalıştılar. Evet mimarlık siyasetin doÄŸrudan konusu, rantın aracı oldu. Bizde buna karşı hangi argümanı bulduysak onunla mücadele ettik. Her ÅŸeyimize karışan bir yapılanmanın, her ÅŸeyine karşı çıktık. Çıkacağız da. Ayakkabı kutularından çıkan paralar Türkiye’nin çocuklarının geleceÄŸini planlayacak paralardır. Kimsenin çocuÄŸuna yedirmeyeceÄŸiz” dedi. 
Toplam Görüntülenme : 92933
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!