Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlardan Gül’e mektup var
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlardan Gül’e mektup var

Mimarlardan Gül’e mektup var

Mimarlar , SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde sürecin baÅŸlamasına ön ayak olan Gül’ü SaraçoÄŸlu mahallesi ‘nin kente kazandırılması için  tekrar göreve çağırdı.

Mimarlar, SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin katılımcı bir modeller kentte deÄŸer bulması için CumhurbaÅŸkanı ile görüşmüştü. yapılan görüşmenin ardından cumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası  ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin   ortak çalışmalar yürütmesine ön ayak olmuÅŸtu. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yöneticileri SaraçoÄŸlu için atılan adımların devam etmesi gerektiÄŸini söyledi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, SaraçoÄŸlu’ndaki sürecin durma noktasına geldiÄŸini belirterek: “ SaraçoÄŸlu mahallesinde süreç tıkanmış durumda, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile Ankara Ticaret Odası ile yaptığımız toplantıları özetleyen yazı mızı CumhurbaÅŸkanı Gül’e yazdık. Çünkü SaraçoÄŸlu’nda referans Abdullah Gül’dü.  Talebimiz SaraçoÄŸlu’ndaki sürecin yeniden baÅŸlatılması yönünde. CumhurbaÅŸkanı’nın da sorumluluÄŸu var, duyarlı davranacağına inanıyoruz. CumhurbaÅŸkanı’ndan gereÄŸini yapmasını bekliyoruz. Oradaki insanlar, maÄŸduriyeti devam ediyor. Ciddi yakıt paraları ödemek durumunda kalıyorlar, herhangi bir hizmet alamıyorlar. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile görüşmeler baÅŸlamalı. ” Åžeklinde konuÅŸtu.  

“Devlet iÅŸlerinde devamlılık esastır”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan devlette devamlılığın esas olduÄŸunu söyleyerek, “ Süreçle ilgili farklı duyumlar alıyoruz, eczanenin bulunduÄŸu binanın yıkılacağına dair, SaraçoÄŸlu’na dair hassasiyetlerimiz var. Devlette devamlılık esastır. Sürecin devamlılığının saÄŸlanması gerekiyor. 17 Aralık sürecinden sonra bürokraside yaÅŸanan depremin farkındayız, ama bu görüşmelerin sekteye uÄŸratılmasını gerektirmiyor. Devamlılığı saÄŸlayacak giriÅŸimler yapılmalı.” Dedi.

Hakkan Batıkent- Sincan metrosu açılışına UlaÅŸtırma Bakanı’nın davetiye gönderdiÄŸini söyleyerek, “ Davetiyelerini aldık ama programımız nedeniyle katılamayacağız. Metro uzun soluklu bir süreç. GeliÅŸmiÅŸ dünya kentlerinde yüzyılı aÅŸkın süredir metronun örnekleri var. Vedat Dolakay döneminde protokoller yapılıyor, hamle yapılamıyor. Ali Dinçer döneminde planlanmaya baÅŸlıyor. Uzun bir aradan sonra Mehmet Altınsoy döneminde metro çalışmaları tekrar baÅŸlıyor, 92 yılında Murat Karayalçın döneminde artık raylı ulaşım sistemlerinin planları hazırlanıyor. Dikimevi’nden AÅŸti’ye kadar giden bir hat baÅŸlayarak , 1996’da açılıyor. Melih gökçek’in görev alma süreci 1994 tam yirmi yıl geçmiÅŸ. Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın önündeki gibi metro için açılan çukurlar kentin çeÅŸitli yerlerinde hayalet gibi yıllarca duruyor. Bugün ise Billboardlarda “Biz baÅŸlattık, UlaÅŸtırma Bakanımız devraldı, BaÅŸbakan açıyor” ilanları var. Bu ilanları nasıl verir anlamış deÄŸiliz. Ä°nsanın yüzü kızarır. Yirmi yıl boyunca metroyu yapamadı ,  ancak sahipleniyor. UlaÅŸtırma Bakanı’na teÅŸekkür ederiz, yapılması gerekeni yaptı.” ifadelerini kullandı.

“Kızılay’da yoÄŸunluk artabilir”

Candan ise metro açılış davetiyesinde yazılı  olan “Hayaldi Gerçek oldu” sloganına deÄŸinerek, “ Batıkent – Sincan 15 km lik metro hattı bir hayal olamaz. Ankara için, kent merkezlerinin meydanlaÅŸtırılması, her yerde metro ağının 30 hatlı olması, demir aÄŸlar ile kent altının örülmesi, çocuklarımızın bisiklet yolları ile ulaşım saÄŸlayabilmesi bir hayaldir. Hayal baÅŸka bir ÅŸey. Hayallerimiz gerçek deÄŸil. Sincan – Batıkent metro hattında, umarız teknik test sürüşlerini de yapmışlardır, bir sıkıntı çıkmamasını diliyoruz. 15 km metro hattı yine de önemlidir, ama tek hattın var, plansız bir kentte her zaman sorun çıkar. Tüm Sincan’ı – Batıkent’e , Batıkent’i de Kızılay’a taşıyacaksın. Kızılay’da yoÄŸunluk artabilir, Batıkent Kızılay aksına Sincan eklenince sıkıntı çıkabilir. Sistem kaldırır mı şüpheliyiz. 30 metro hattın yok ki tek hattın var, metro seferlerinde aksama yaÅŸanabilir.  Bu plansızlıkla, taşıma analizleri yaptıklarını hiç zannetmiyorum.  “  ifadelerini kullandı.

Hakkan, yapılan basın toplantısında Sivas’ta iki yıldır devam eden revizyon imar planına açılan davayı Ankara Åžubesi’nin lehine planın yürütmesinin durdurulduÄŸunu söyledi: “Kent davarlımız devam ediyor, Ankara Åžubesi’ne 16 il baÄŸlı ,diÄŸer illerde de davalarımız kent mücadelemiz sürüyor. Sivas’ta bir revizyon imar planı vardı, altyapı eksiklikleri tamamlanmadan, ÅŸehircilik ilkelerine uyulmadan yapılmış bir plandı. Ä°ki yıldır dava süreci devam ederken, alt ölçekli planlarla yine de Sivas’ta alt ölçekte uygunsuz uygulamalarını devam ediyor.  Bizler, Ankara Åžube olarak kent mücadelesi’ni Anadolu illerinde de sürdürüyoruz.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“AÄŸaç dikmek suçsa biz de diktik”

Candan, “Sivas halkına hayırlı olsun, AOÇ ile ilgili davamızda, yürütmeyi durdurmayı bekliyoruz. Umarız AOÇ davamızda aynı sonucu alırız.” Dedi. Candan, ODTÃœ yolu davasına iliÅŸkin, “ODTÃœ yolunda çocukları aÄŸaç dikmekle suçluyorlar. AÄŸaç dikmek suçsa biz de diktik. Davalık süreçler devam ederken plansız bir ÅŸekilde hukuksuzca kesilen aÄŸaçların yerine aÄŸaç dikmek suçsa biz de diktik. “ ÅŸeklinde konuÅŸtu.  SaÄŸlık Bakanlığı’nın Ankara Tabip Odası yönetiminin gezi sürecinde revir açılması nedeniyle görevden alınması sürecine iliÅŸkin ise Candan: “ Sokakta düşen insana, yaralanan insana yardım etmeyi görev olarak görürüz, bunu için SaÄŸlık Bakanlığı’ndan izin alınmaz. Mimarlar Odası da yaralananlara kapılarını açmıştır. TTB’nin görevden alınmasının istenmesi saÄŸlıklı bir yaklaşım deÄŸil. Sokak’ta düşene yardım etmek insanlık görevidir. Mimarlar Odası’nın logosu megarondur. Megaron, barınmayı temsil eder, Mimarlar Odası’nın kapısı barınacak herkese açıktır. Barınağımız herkesin barınağıdır. Tabip Odası Yönetim Kurulu’na yapılan bu suçlamaları kınıyoruz. “ dedi.  


Toplam Görüntülenme : 68744
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!