Sobe Gazetesi 2024 - Mimarların Genel Kurulu’nda kentliler kürsü alacak
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarların Genel Kurulu’nda kentliler kürsü alacak

Mimarların Genel Kurulu’nda kentliler kürsü alacak

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Genel Kurul’unu halka açıyor.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Åžubat sonunda genel kurulunu yapacak. Ankara’da mimarlar Genel kurulu halka açıyor, kentlilerle birlikte yapıyor. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan  21-23 Åžubat tarihlerinde yapılacak Genel Kurul’a kentlileri davet etti. Hakkan: “ yürüttüğümüz, kent mücadelesini Ankaralılarla birlikte tartışmaya açıyoruz. Cumartesi günü üyelerimizle, mimarlarla Genel Kurulumuzu yapacağız. Cuma günü ise tüm sorunlarını Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ile paylaÅŸan, kentliler olacak. 21 Åžubat’ta Genel Kurul’da Hacıbayram esnafı, Ankara milletvekilleri, Dikmen barınma hakkı meclisi, ODTÃœ ve Yüzüncüyıl insiyatifleri, Sekreteryasını yürüttüğümüz BaÅŸkent Dayanışması temsilcileri, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı adayları, Belediye baÅŸkanları, Gezi direniÅŸinden sonra alanlarda kent sorunlarını paylaÅŸtığımız forumlar bizlerle birlikte Genel Kurul’da olacak ve sözlerini söyleyecek. Ankara kentinden kent divanı oluÅŸturacağız. Kente güzel yansımaları olacağını düşünüyorum” dedi.

Mücadelenin aktörleriyle genel kurul’a doÄŸru

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin kent mücadelesi’nin mutfağında çok fazla aktör rol aldı. Büyük bir emekle mücadele eden kent aktörleri ile sürecin tartışılmasını önemsiyoruz. Kentlilerin hem dönemin deÄŸerlendirilmesi, hem ülke sorunlarında,hem kent sorunlarında yol gösterici olmasını istiyoruz. Genel Kurulumuzu halka açarak, halkın deÄŸerlendirmesini ve çıkan sonuçlarla kent mücadelesinin ÅŸekillenebileceÄŸini öngörüyoruz. Çıkan sonuçlar bir sonraki dönem için eylem planı olarak bir sonraki gün yapılacak genel kurula sorulacak. Milletvekillerinden, Belediye BaÅŸkanları ve forumların bir arada kent mücadelesi için kent gündemi ile toplanıp tartışması önemli. 2012-2014 teması “direniÅŸin ve umudun baÅŸkenti” eylem planıydı. Yeni dönemin eylem planında ise “ülkemize özgürlük, demokrasi ve barış gelene kadar mücadeleye devam” ÅŸiarıyla yürüyecek. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Genel Kurulu’nda herkesin bir kürsüsü var. kürsü almaya tüm kentlileri bekliyoruz.”

Candan, dönemin mücadele karakterine uygun olarak ilk kez seçimleri SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde Namık Kemal Ortaokulu’nda yapacaklarını sözlerine ekleyerek, “ Adaletten yoksun bir ülkede salt bir mimarlık mesleÄŸinden bahsetmek mümkün deÄŸil, eÄŸer adalet yoksa AOÇ için açılan 25 davada da adalet olmuyor, eÄŸer adalet yoksa SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde de adalet yoktur. Baskı koÅŸullarında, özgürlüğe ve demokrasiden bahsetmek ne kadar zorsa mimarlık mesleÄŸini yapmak da  o kadar zor. Meslek alanlarımız adalet, özgürlük, demokrasi ve barıştan etkileniyor. “ ifadelerini kullandı.

“Metro sistemi plansızlıktan aksıyor”

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan, yeni açılan metro ile baÅŸlayan sıkıntıları da deÄŸerlendirdi. Hakkan: “ metro için endiÅŸelerimizi dile getirdik. Altyapı sorunları ile karşılaşılacağını biliyorduk, bütün seferler on beÅŸ dakikalık rötarlarla sistemin alt üst olduÄŸu ortada. Metro plansızlıktan aksıyor.  Umarız bunlar daha önceden hesaplanmıştır. Kent artık 20 yıl önceki kent deÄŸil ve vaat edilenden geride bir süreçte yer alıyor. 20 yıl önce yapılan ulaşım planlarının hepsi boÅŸa düştü. 20 yılda artan yoÄŸun nüfus gibi birçok girdi var ama bu girdiler planlara yansımıyor. Plansızlıktan kastımız bu. Dünya kentlerinde tek hat üzerinden giden metrolar yok. Keçiören ve Çayyolu metrosunda da aynı altyapı sorunları ile karşılaşılabilir. ”

Candan: “ Sincan – Batıkent metrosu, Batıkent - Kızılay metrosunun tek hatta yolcu kapasitesini artırmak anlamına geliyor. Batıkent – Kızılay metrosuna yük biniyor. Doluluk oranı arttı. Beklenmeyen kapasite artışıyla raylar üzerine de yük biniyor. Sabahları insanları iÅŸe gidiÅŸ geliÅŸlerinde geç kalıyor, bizim de batıkentte oturan personelimiz her sabah bir buçuk saat geç kalıyor. Bunun nedeni de insanların hayatından zaman çalan Melih Gökçek’in plansızlığıdır. Batıkent’te oturan halkın ulaşımı kolaylaÅŸtırmak yerine, zorlaÅŸtırmaya baÅŸladı. Ankara’da  kentin altı demir aÄŸlarla örülebilirdi. Kızılay’a tek hatla yük bindirmek yerine cumhuriyet döneminde tüm ülkenin demir aÄŸlarla örüldüğü gibi bir çok hatla 20 yılda örülebilirdi. ” Åžeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 71015
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!