Sobe Gazetesi 2024 - Yargı AOÇ’deki kıyıma dur dedi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı AOÇ’deki kıyıma dur dedi

Yargı AOÇ’deki kıyıma dur dedi

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde meslek odaları kazandı. AOÇ ana plan davasında yürütme durduruldu.

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi Ana plan davasında Ankara 5. Ä°dare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mimarlar Odası Ankara Åžubes, Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre mühendisleri Odası, Åžehir Plancıları Ankara Åžube ve Peyzaj Mimarları Odası olmak üzere beÅŸ meslek odasının açtığı davada, koruma amaçlı nazım imar planı hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararını meslek odaları ortak basın toplantısıyla açıkladı. Meslek odaları açıklamayı BaÅŸbakanlık Hizmet binasını gören BeÅŸtepe’deki yaya üst geçidi üzerinde yaptı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan 3 yıl sonra hukuk gecikse de son noktayı koydu dedi. Candan  “ Önemli bir karar aldık, Meslek odalarının açtığı 2011 yılındaki 1/10.000’lik koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000’lik yol projelerine dair hukuk gecikmeli de olsa  üç yıl sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bugün 21 Mart Newrozla AOÇ’de yeni bir gün baÅŸlıyor. Yapılan tüm çalışmaların durdurulması gerekiyor. Ankapark, tüm yollar,  TBMM Kongre ve Kültür Merkezi sosyal tesisler, BaÅŸbakanlık Hizmet Binası inÅŸaatlarının durdurulması gerekiyor. Avukatlarımız devam eden 22 dava için de yürütmeyi durdurma isteyecek. Hukuk son noktayı koymuÅŸ AOÇ’de talanı bitirmiÅŸtir. BaÅŸbakanlık Hizmet binasına açmış olduÄŸumuz Ruhsat iptali  davsını da lehimize etkileyebilecek çok önemli bir karar, twitterı mahkeme kararı var diye kapatan BaÅŸbakanı ve Melih Gökçek’i AOÇ’de mahkeme kararına uymaya davet ediyoruz. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Orhan Sarıaltun: “ Gecikmeli da olsa verilmiÅŸ bir karar. AOÇ’de 1/10.000’lik imar planıyla BaÅŸkanlık sarayı, arkasından tema park, arkasından Bira fabrikası alanı gibi  tahribat yaratan çok sayıda yapılaÅŸma kararının da dayanağı olmuÅŸtu. Bu ana imar planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi, Milad bir karardır. Bir an önce talan durdurulmalıdır”dedi.  

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak: “ Mahkeme dört ana baÅŸlıkta incelemiÅŸ dava notlarını. Nazım imar planı ile iliÅŸkili deÄŸerlendirme yapmış, Ulaşım ÅŸeması  açısından deÄŸerlendirme yapmış, kent ekoloji açısından müthiÅŸ bir deÄŸerlendirme yapmış. Ders niteliÄŸi taşıyan 30 sayfalık bir karar var. Tam bir ders vermiÅŸ. Melih Gökçek’in Ankara halkını zarar uÄŸrattığı tüm kamu israfının tazmin edilmesini de istiyoruz. Yerel seçimler var, bir baÅŸkan adayının devri sabık yapmayacağım ifadesi ile karşı karşıyayız. EÄŸer bu kent yöneticileri kent suçu iÅŸlediyse mutlak suretle cezalandırılmalılar.  ” dedi.

TMMOB Ä°KK Sekreteri Bülent Tatlı: “ Meslek odalarımızın, mücadelesini her zaman destekledik. Hukuk devletiyse cumhuriyet savcıları görevini yapmalı yürütmeyi durdurma ile u an AOÇ’de hiçbir iÅŸlem yapılmamalı.” Ä°fadelerini kullandı. 

Dava süreçlerinin de takipçisi olan mimar Ali Hakkan: “ her defasında hukuka güvendiÄŸimizi söyledik, karar çok önemli bir karar, BaÅŸbakanlık hizmet binası artık yok hükmündedir, AOÇ’de yapılan yollar otobanlar yok hükmündedir. Artık, yerel yönetimler AOÇ eski haline nasıl dönüştürülmeli meslek odaları ile iÅŸbirliÄŸi yaparak çalışmalı” dedi

AOÇ’de talanı durduran 30 sayfalık kararda “hukuka aykırılığı açık olan dava konusu iÅŸlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doÄŸabileceÄŸinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca yürütülmesinin durdurulmasına” ifadelerine yer verildi. 


Toplam Görüntülenme : 109027
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!