Sobe Gazetesi 2024 - İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı

Ä°ktidarın SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı

Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin korunması için 30 yıldır sürdürdüğü mücadelede, seçimlere sayılı gün kala SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin kamusallığını bozan, altına otopark yapılmasına  ve  ticarete açılmasına olanak saÄŸlayan  yargı kararlarını bir kez daha iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve meslek odalarının  SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin özgünlüğünü bozan imar planlarına dava açmıştı.  Yargının verdiÄŸi kararları dikkate almadan yeniden aynı imar planlarını yapan Çevre Åžehircilik Bakanlığı’nın SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde en son yaptığı  Koruma Amaçlı Uygulama Ä°mar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi de 13.Ä°dare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

Ankara 13. Ä°dare Mahkemesi Çankaya Ä°lçesi Namık Kemal ve YeniÅŸehir Mahalleleri SaraçoÄŸlu Kentsel Sit Alanı ve EtkileÅŸim GeçiÅŸ Sahasına iliÅŸkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Ä°mar Planı’nı iptal etti.

 

“SaraçoÄŸlu Mahallesi kararı BaÅŸkent’te verdiÄŸimiz hukuk mücadelesinin kazanımıdır. Açılan her dava hukuksuzluÄŸa karşı kamu yararı mücadelesinin izleridir.” 

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Bu kararlar,  Cumhuriyet deÄŸerlerine ve Cumhuriyet hafızasına mekânsal saldırıların en üst seviyede olduÄŸu BaÅŸkent’te verdiÄŸimiz kamu mücadelesinin sonucudur. Yargı,  SaraçoÄŸlu’nda üst üste verdiÄŸi iptal kararlarıyla, hukuksuzluÄŸu ifÅŸa etmiÅŸti. Ancak iktidar dur durak bilmeden devam etmiÅŸti.  Seçimlere günler kala SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin açılışını yaprak ÅŸov yapmak isteyen iktidara en güzel cevabı açtığımız davada yargı verdi.  Yargı, ‘ Ä°mar planları SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin, özgünlüğünü bozar, ticarete konu edilemez, kentleÅŸme politikalarına aykırıdır’ dedi. 13.Ä°dare Mahkemesi’ne ve daha önce defalarca kez SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin korunmasına karar veren bütün mahkeme heyetlerine teÅŸekkürü bir borç biliriz. SaraçoÄŸlu Mahallesi’ni satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun ”diye konuÅŸtu.

“Alanın tarihi ve doÄŸal kimliÄŸi, kente kattığı imge yok ediliyor”

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kentsel mücadelede nerede Mimarlar Odası ve meslek örgütlerinin bir davası varsa bilin ki orada bir hukuksuzluk, kamu yararına aykırı bir süreç var. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin hukuksuzluklarına meslek odaları olarak dava açmasaydık, bugün SaraçoÄŸlu Mahallesi diye bir Cumhuriyet deÄŸeri kalmayacaktı.  Karar gerekçesinde bilirkiÅŸi raporuna da atıfta bulunan mahkeme, alandaki daha önceki iptal kararlarına  ve yargı kararlarına uyulmadığına dikkatçekerek,  yaÅŸanan hukuksuzluÄŸun da altını çizmiÅŸtir.”

Candan, kararda yer alan, ‘Dava konusu alana iliÅŸkin üst ölçekli plan olan 2023 BaÅŸkent Ankara Nazım Ä°mar Planı'na göre Güvenpark, Bakanlıklar ve SaraçoÄŸlu Mahallesi'nin bir bütün olarak ele alınmasının gerektiÄŸi, buna karşılık dava konusu imar planlarının parçacı bir ÅŸekilde ele alındığı, bu yönüyle üst ölçekli 2023 BaÅŸkent Ankara Nazım Ä°mar Planı'na aykırılık oluÅŸturduÄŸu, plan kararları ile alanda kuruluÅŸ amacının dışında turizm ve ticaret gibi kullanımların öngörüldüğü, plan kararlarında alanın tarihi ve doÄŸal kimliÄŸinin, kente kattığı imgenin yok olmasına neden olabilecek kararların yer aldığı, dava konusu planlara ait plan notları incelendiÄŸinde, imar planlarında verilmesi gereken kullanım, yapılaÅŸmalara ve müdahale biçimlerine iliÅŸkin kararların yer almadığı ve 2.1., 2.2, 2.3 ve 2.4. nolu plan notları ile plan sonrasında koruma kurulu kararlarına bırakıldığı, bu durumun imar ve koruma mevzuatının ilgili hükümlerine, ÅŸehircilik ve koruma ilkelerine aykırılık oluÅŸturduÄŸu, dava konusu kullanım kararları ile bölgedeki trafik yoÄŸunluÄŸunun artacağı, ulaşım ve teknik altyapının bundan olumsuz etkileneceÄŸi, dava konusu plan çalışması ile alanın canlandırılması hedeflenmiÅŸ olsa da getirilen kullanım kararlarının, alanın yakın çevresi ile yaratacağı iliÅŸkilere iliÅŸkin analizlerin yapılmadığı, önemli bir alanla ilgili yapılan plan çalışmasında ilgili meslek odasının ve ilçe belediyesinin görüşlerine baÅŸvurulmaması veya görüşlerin dikkate alınmamasının Mekansal Planlar Yapım YönetmeliÄŸi'ne aykırılık oluÅŸturduÄŸu, Ankara 17. Ä°dare Mahkemesi'nin 10.03.2022 tarih ve E:2020/420 K:2022/453 sayılı iptal kararında belirtilen gerekçelerin bir kısmı giderilmiÅŸ ise de büyük çoÄŸunluÄŸunun giderilmediÄŸi, tüm bu sebeplerle dava konusu imar planlarının imar ve koruma mevzuatına, ÅŸehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşılmıştır” ifadelerine de  dikkat çekti.


Toplam Görüntülenme : 7153
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!