Sobe Gazetesi 2024 - Havagazı’na dev AVM
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Havagazı’na dev AVM

Havagazı’na dev AVM

Havagazı Fabrikası’nın yerine dev AlışveriÅŸ Merkezi geliyor. Mimarlar tepkili, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin bugün yaptığı basın toplantısında “Ankara’da 1928 yılında kurulan Havagazı Fabrikası AVM yapılmak isteniyor, Havagazı Fabrikası türünün ayakta kalabilmiÅŸ son örneÄŸi  ” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ankara’da 1928 yılında elektrik santrali ve binası ve bacaları 1929 yılında havagazı fırınları kurulan ve 1933 yılında elektrik ve santralinin geliÅŸtirilmesiyle yerleÅŸke haline gelen  Maltepe Elektrik ve Havagazı Fabrikası ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Candan, "Havagazı fabrikasının bulunduÄŸu 52.270 metrekarelik  alanda 1928 yılında inÅŸaa edilmeye baÅŸlanan  havagazı fabrikası  Cumhuriyet döneminin sanayi hamlesi olarak kurulmuÅŸtur. Ankara'nın havagazı ve kok kömürü ile çalışan  ilk elektrik üretim tesisidir.Mimarı Werner Issel olan yapı Alman firması tarafından yapılmıştır. Cumhuriyet döneminin tanıkları arasında yer alan Havagazı fabrikası tesisleri kentin tekno-tarihsel profilinin katmanlarından birisidir. Aynı zamanda türünün ayakta kalabilmiÅŸ son örneÄŸidir.Londra'nın Kings-Crown An tren Garına KomÅŸu ve Viktoria Dönemi ticari canlılığının bir simgesi olarak 3 adet "gazometre" benzer ÅŸekilde korunmuÅŸtur. Biz de ise bu tür yerler  korunmak yerine rant aracı olarak yok edilmeye çalışılmaktadır" dedi.

“Havagazı Fabrikası yerleÅŸkesini AVM'ye teslim etmeyeceÄŸiz”

Candan şöyle devam etti." Havagazı Fabrikası'nın 1990 yılında da iÅŸ merkezi yapılması amacıyla yıkımı gündeme gelmiÅŸ, yerleÅŸkenin  bir bölümü gece yarısı operasyonu ile  vahÅŸice yıkılmıştı.1990 yılında  Åžubemiz koruma kuruluna , havagazı fabrikasının korunması için baÅŸvurmuÅŸ ve 19.03.1991 tarihinde  tescil edilmesini saÄŸlamıştı. 2006 yılında tescil kararı kaldırılarak fabrikanın bir bölümü gece yarısı yıkıldı. Åžimdi Torunlar Ä°nÅŸaat'ın Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile birlikte alışveriÅŸ merkezi yapılması için çalıştıklarının duyumunu aldık. Havagazı Fabrikası yerleÅŸkesinin tamamı yok edilmek istenmektedir. Alanın korunması için herkesi  endüstri mirasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Ankara'nın AVM'ye ihtiyacı yok, Ankara'nın mirasına sahip çıkarak kent yaÅŸamına katılacak alanlara ihtiyacı var. Havagazı Fabrikası yerleÅŸkesini AVM'ye teslim etmeyeceÄŸiz" dedi.


Toplam Görüntülenme : 88081
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!