Sobe Gazetesi 2024 - Avanos’ta Betonlaşmaya Dava
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Avanos’ta Betonlaşmaya Dava

Avanos'ta  BetonlaÅŸmaya Dava

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi hinterlandında bulunan Avanos'ta ,Tarihi TaÅŸ Köprü'nün hemen yanında baÅŸlayan inÅŸaatın ruhsat iptali için Mimarlar Odası Ankara Åžubesi dava açtı. Konuyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan NevÅŸehir Bölgesindeki kültürel mirasa saygısızlık içerisinde yapılan inÅŸaatların sayısının giderek arttığını,yörenin özgünlüğünü  hiçe sayarak yapılaÅŸmanın önünü açanlara yönelik  mücadeleye devam edeceklerini söyldi.

TaÅŸ Köprünün yanında yükselen inÅŸaatla ilgili Candan "Kızılırmak nehrinin üzerindeki 1898 yılında yapılmış olan tarihi taÅŸ köprünün bitiÅŸiÄŸinde inÅŸaat yapılması tarih ve kültürbilmezliktir. Kızılırmak nehrinin iki yakasında kurulmuÅŸ olan Avanos hem turizm merkezi olma hem de birçok kültürel mirası barındırma anlamında çok büyük deÄŸere ve öneme sahiptir. Bu nedenle Avanos’taki imar uygulamaları ve yapılaÅŸma kararlarının Avanos’un dokusunu bozmayacak, kentsel silueti etkilemeyecek nitelikte, koruma mevzuatı çerçevesinde ele alınması gerektiÄŸi tartışmasızdır. Bölgede yer alacak yeni yapılanmaların, hangi iÅŸlevi yerine getirmek için önerilmiÅŸ olurlarsa olsunlar, yörenin özgün özellikleriyle uyumlu, onlarla organik bir bütünlük içinde olmaları esas alınmalıdır. Zira kültürel mirasın yaÅŸam kültürünün zenginliÄŸinin ve geçmiÅŸte varılan teknik düzeyin belgesi olduÄŸu kabul edilmektedir. Dava konusu ettiÄŸimiz ruhsata konu yapı, taÅŸ köprünün hemen dibindedir.  TaÅŸ köprü, Sultan Abdülhamit döneminde 1898 yılında yapımına baÅŸlanmış, toplam 11 ayak üzerine oturtulmuÅŸ, 1900 yılında hizmete açılmıştır.Bu tescilli köprünün bitiÅŸiÄŸine inÅŸaat yapmak,vicdansızlıktır "dedi.

Candan ruhsatın koruma kurulundan izin alınmadan kıyı yasasını dikkate almadan işbilmez bir şekilde verildiğini de sözlerine ekledi.


Toplam Görüntülenme : 84803
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!