Sobe Gazetesi 2024 - TOKİ yarışmasına dava
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
TOKİ yarışmasına dava

TOKİ yarışmasına dava

TOKÄ°’nin yarışmasına Mimarlar Odası Ankara Åžubesi dava açtı.

TOKÄ°’nin düzenlediÄŸi  7 Ä°klim 7 Bölge Gelenekten GeleceÄŸe Ulusal Mimari Proje Yarışması’na Mimarlar Odası Ankara Åžubesi dava açtı.  7 Ä°klim 7 Bölge Gelenekten GeleceÄŸe Ulusal Mimari Proje Yarışması’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açıldığını kaydeden Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, yarışma ÅŸartnamesinin hiçbir yasal düzenlemeyi dayanak almadığını söyledi. Yarışmayla elde edilen projeleri önemsediklerinin altını çizen Candan, “ Yarışma süreçleri hakkaniyetli olmalı. Yarışma bir yasal düzenlemeyi dayanak almıyor. Yarışma süreci hazırlık aÅŸamasından baÅŸlayarak yarışma sonrası süreçte de bilinmeyen bir süreç tanımlanıyor.  Mimari proje üretilirken, yapılacağı yer, arazi, kullanıcıların ihtiyaçları, sosyal ve kültürel  beklentileri ile birlikte ÅŸekillenir. Mimari projenin tasarlanmasının istenildiÄŸi alan belli deÄŸildir, nerede yapılacağı bilinmeyen bir  yere proje üretmek, gerçekçi deÄŸil, hayalidir.” Dedi.

“7 Ä°klim 7 Bölge Gelenekten GeleceÄŸe Ulusal Mimari Proje Yarışması” adıyla TOKÄ° ve Emlak Konut GYO A.Åž. birlikteliÄŸi ile açılan yarışmada konu konut, kreÅŸ ve ilköğretim okulu projesi olarak belirlenmiÅŸ.  Åžartnamede  TOKÄ° yarışmasının amacı ““GeçmiÅŸin belleÄŸi ve kimliÄŸini dikkate alarak kentleri algılamak, kentlerin geleceÄŸini doÄŸru kurgulamanın vazgeçilmez koÅŸuludur. Geleneksel Türk Mimarisi kent dokusu her bölgede farklılık gösterir… GeliÅŸmekte olan Türkiye’de hızlı nüfus artışı ve köyden kente göçler sonucu ortaya çıkan yoÄŸun konut talepleri plansız yapılaÅŸmanın kaynağını oluÅŸturmuÅŸ, hızlı yapılaÅŸma, geliÅŸen yapım teknolojileri ve deÄŸiÅŸen yaÅŸam koÅŸulları nedeniyle geleneksel mimariden uzaklaşılmış, bu durum ise kimliksiz yapıların oluÅŸmasına neden olmuÅŸtur. Bu kapsamda yarışmanın amacı, kent kimliÄŸinin varlığının ve devamının bilincinde olarak günümüz koÅŸullarına uygun yeni yapılaÅŸmanın geleneksel mimariden ilham alarak oluÅŸmasını teÅŸvik etmektir” ifadeleriyle açıklanıyor.

“Yarışmalar eser kopyalamayı özendiremez”

Åžartnamede belirtilen yarışmanın amacını eleÅŸtiren Candan, “Her mimari eser, kendi bulunduÄŸu dönemin sosyal, ekonomik ve politik izlerini taşır. Yarışma eser kopyacılığını özendirme niyetinde. Bugünden bakılarak geçmiÅŸe referanslar üzerinden mimari eser üretmek, günümüz koÅŸullarından uzak ve geleceÄŸin kültürünü oluÅŸturma sürecini engelleyen bir yaklaşım ve Özgün eserler üretiminin önüne geçecek bir yaklaşım. Günümüzde sıkça dile getirilen, bugünün koÅŸullarında, mimarlık literatüründe yeri olmayan "Osmanlı-Selçuklu mimarisi kopyası " eserler üretilmesi, Osmanlı - Selçuklu döneminin üretilmiÅŸ eserlerini hafife almaktır. O dönemin, geçmiÅŸinden kopartılarak mimari eser düzeyinde bugüne kopyalanması, döneme hakaret etmek anlamı taşımaktadır. Hiç bir eser, kendi döneminden kopartılarak, bu derece hafife alınamaz. Mimarın tüm yaÅŸanan süreçleri dikkate alarak mimari eser üretim sürecinde, tasarım özgürlüğünün olması esastır. Eserin özgün olmasını yaratan noktalardan biriside, mimarın yaratıcılığıdır. Bu aÅŸamada, mimarın yaratıcılığını kısıtlayan, sipariÅŸ usulü mimari proje üretilmesi, mimarlığın doÄŸasına ve evrensel sanat ilkelerine aykırıdır. SipariÅŸ usulü kopya eserlerin üretilmesi, yapılı çevreyi özgün kılmaz, sıradanlaÅŸtırır, kalitesiz, kendi özgünlüğü olmayan çevreler oluÅŸmasına hizmet eder. Bu nedenle, mimarın yaratıcılığı ile geleceÄŸin çevrelerinin oluÅŸturulmasının  engellenmesi, mesleÄŸin etik deÄŸerlerine aykırıdır. Yarışmanın sonuçlanması ve uygulanması halinde ortaya son derece uyumsuz, ilgisiz, geleneksel dokuyu bozacak bir çarpık yapılaÅŸmayı getirecektir.” Åžeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 91091
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!